Google Maps - Vychytávky, o kterých jste (ne)věděli

Sponzorované odkazy

Google Maps - Vychytávky, o kterých jste (ne)věděli

Google Mapy patří k nejpoužívanějším webovým nástrojům pro vyhledávání a plánování trasy. Známe je téměř všichni. Umíme však naplno využít jejich potenciál? Víme o „skrytých funkcích“, které se mohou hodit v nejednom okamžiku?

Mapy od Google

Mapy Google (Google Maps) představují jednu z nejpopulárněj­ších internetových mapových aplikací poskytovaných pro nekomerční použití zdarma. Pohání i další mapové služby – Google Ride Finder, Google Transit a mapy vložené na internetové portály třetích stran za použití Google Map API.

Mapy Google.Mapy Google.

Mapy Google nabízejí podrobné satelitní snímky celé planety. V mapách najdete mapy ulic, panoramatické snímky ulic (Street View), plánovač cest pro cestování pěšky, automobilem nebo veřejnou dopravou. K mapám se dostanete jednoduše na jejich webových stránkách. nebo si je můžete nainstalovat formou bezplatné aplikace Google Earth.

Nejzajímavější featury na mapách od Google

Mapy Google nejsou jen fádní službou sloužící pro strohé, automatické vyhledávání cesty. Jejich tvůrci na nich neustále pracují a zdá se, že vývoj nebude nikdy dokončen. A je to jen dobře.

Google mapy je produktem, který umí ve skutečnosti ještě více, než si myslíte.Google mapy je produktem, který umí ve skutečnosti ještě více, než si myslíte.

Letos je to již deset let, kdy Google představil a do svých map vložil novou funkci – Street View. Od roku 2007 je skrz ni umožněn přístup k 360stupňovým pohledům na ulice celého světa. To vše díky snímkům, které začal Google pořizovat auty. Street View lze použít nejenom k procházení vybraného místa, ale také k vyhledání místních firem, dopravních podmínek v reálném čase či cyklistických stezek.

Street View.Street View.

Pojďme ale dál. Vybrali jsme pro vás totiž pěknou řádku těch nejzajímavějších funkcí, které si oblíbíte. Je libo cestovat časem, a to pouhým ovládáním hlasu a pár kliknutími? Líbí se vám představa být pánem svého času a tvořit si vlastní mapu? To vše a mnohem více nabízí Mapy Google.

Klíčové příkazy

Znát klíčové příkazy ve Street View usnadňuje práci a šetří čas. Na cestu kolem světa si připravme následující příkazy:

  • + / – = přiblížení a vzdálení
  • Levá a pravá šipka = zabočení vlevo/vpravo
  • Horní a dolní šipka = pohyb vpřed a vzad
  • A/D = zabočení vlevo/vpravo
  • W/S = pohyb vpřed a vzad

Boží pohled

Díky funkci God mode je možné libovolné naklánění, otáčení, překlápění, přibližování a oddalování 3D pohledu. Boží pohled nastavíme přepnutím do režimu Earth za pomocí aktivace 3D zobrazením ikonkou vpravo nahoře.

Mapy Google jsou opravdu božské. Lenoši, kteří mají android, navíc ocení možnost ovládání hlasem. Hlasové vyhledávání je skvělou vychytávkou, díky které budou v bezpečí především řidiči. Stačí jen kliknout na ikonku mikrofonu.Mapy Google jsou opravdu božské. Lenoši, kteří mají android, navíc ocení možnost ovládání hlasem. Hlasové vyhledávání je skvělou vychytávkou, díky které budou v bezpečí především řidiči. Stačí jen kliknout na ikonku mikrofonu.

Cestování časem

Google shromáždil v průběhu let rozsáhlou sbírku snímků ulic. Letitá práce dala vzniknout funkci, díky níž je možné sledovat, jak se lokace rok po roku měnily. Funkce se nazývá Time Travel neboli cestování časem. K tomuto čtyřrozměrnému kartografickému zážitku je přístup přímo ve Street View. Stačí kliknout na malou ikonu stopky v levém horním rohu.

Vlastní mapa

Pro nadcházející zimní čas se zcela jistě šikne možnost vytvoření si a následného uložení vlastní mapy. Nyní máme jedinečnou příležitost vytvořit si svoji soukromou mapu a vyplnit ji důležitými informacemi. Po přihlášení stačí kliknout na ikonku „vaše místa“ a pokračovat → mapy → vytvořit mapu. Do mapy je možné přidat body s informačními kartami, zvýraznit celé sekce nebo vytvořit vlastní trasy pro pěší nebo jízdu autem. Chcete se mapou pochlubit? Žádný problém. Tlačítkem „sdílet“ v levém horním rohu (je to stejné rozhraní jako sdílení dokumentu v Disku Google) se mapa dostane k tomu, komu má.

Plánovaní vlastní trasy – není nic jednoduššího. A díky Mapám Google nic příjemnějšího.Plánovaní vlastní trasy – není nic jednoduššího. A díky Mapám Google nic příjemnějšího.

Dopravním reportérem může být každý

Ano. Je to tak. V počítačové verzi map můžete sledovat data o provozu v reálném čase, kliknutím na odkaz Provoz, který najdete rovněž v levém horním menu nahoře. V dolní části ve středu naleznete výběr mezi aktuálním a běžným provozem, což vám umožní vidět očekávané dopravní vzorce v určitých časech. V této části si můžeme vybrat den v týdnu a posuvníkem zvolit čas. Vidíme, jak se postupným posouváním času mění obvyklá intenzita dopravy.

Dopravní situace v malíku jedině s Mapy GoogleDopravní situace v malíku jedině s Mapy Google

Mapy offline

Dnes mapy často využijeme na mobilech a tabletech, což vyvolává problém: Když nejvíce potřebujeme načíst trasu, zápasíme s nedostatečným pokrytím signálu. I v těchto situacích Google vychází svým uživatelům vstříc. Google Mapy podporují přístup offline a možnost stahování mapy a vyhledávání trasy v režimu offline. Nadšení výletníci také ocení možnost sdílení, prostřednictvím kterého se mohou pochlubit získanými zážitky s přáteli. Sdílet je možné téměř jakékoliv lokální místo z map.

Podívejte se na toto video: Doprava

Další užitečné funkce

Kde je zaparkované auto? Majitelé aut už neztratí ani minutu hledáním ztraceného auta. Zaparkování totiž lze – klepnutím na malou modrou bodku vaší polohy – uložit. V době plné stresu, ve které lidi trpí nedostatkem času, se prostě nedá vše stihnout. V těchto případech se bude hodit možnost prohlídky pamětihodností. Díky této funkci můžete do interiéru nahlédnout prostřednictvím své obrazovky. Funkce se nemusí nikterak aktivovat. Panáčka z mapy přetáhněte na budovu.

Mapy Google skýtají netušené možnosti. Google je opravdovým gigantem a jeho mapy existují ve všech jazykových mutacích. Zdá se, že Google myslí především na uživatele a vybízí ke sdílení, recenzování míst a hodnocení, přidávání vlastních fotografií. To vše pohodlně a zábavně.

Článek Google Maps - Vychytávky, o kterých jste (ne)věděli byl publikován 11. září 2017 v 05.00 v rubrice Programy, Internet, Technologie, Návody a Mobilní aplikace. Autorem článku je Iveta Holasová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...