NVIDIA odhalila Quadro GV100, nejvýkonnější grafickou kartu současnosti

Sponzorované odkazy

NVIDIA odhalila Quadro GV100, nejvýkonnější grafickou kartu současnosti

Je tomu týden, co skončila každoroční konference GDC a jak už bývá zvykem, i letos jsme se dočkali nejednoho překvapivého odhalení. Letos však všem zúčastněným vypálila rybník společnost NVIDIA, která představila technologii, jež má směle nakročeno k tomu, aby se stala jednou z největších inovací v oblasti počítačové grafiky za posledních několik let.

V části konference věnované grafice NVIDIA představila svoji novinku – grafickou kartu, honosící se názvem Quadro GV100, jejíž nejsilnější stránkou je podpora funkce takzvaného realtimového ray tracingu (dále RTX), na níž celá řada herních vývojářů a umělců, zabývajících se počítačovou grafikou, čeká již několik let. Myslíme si, že nebudeme nikterak přehánět, když řekneme, že výše uvedená technologie je jedním z největších kroků vpřed, jehož jsme se v oblasti grafiky dočkali v průběhu posledních minimálně deseti let.

„Použili jsme technologii RTX, optimalizovanou pro architekturu Volta a upravili jí tak, aby fungovala v kombinaci s nejvýkonnějším hardwarem na trhu,“ řekl viceprezident společnosti NVIDIA, Bob Pette, „umělci a vývojáři mohou pracovat se svými výtvory tak, jak to dříve zkrátka nebylo možné. RTX změní pracovní postupy v mnoha průmyslových odvětvích.“

Technologie RTX umožní vývojářům renderovat jejich projekty v reálném čase, což se zajisté projeví nejen v oblasti videoher, ale také filmových triků či nejrůznějších návrhů. Nedojde přitom ke ztrátě jejich kvality, jak je ostatně vidět na prezentovaných ukázkách, kde veškeré 3D objekty vypadají fotorealisticky.

Jak potvrdil Bob Pette, srdcem nové grafické karty Quadro GV100 bude čip Volta, který byl použit i v případě karty TITAN V, představené na konci minulého roku. Stejně jako v jeho případě se však bude jednat o technologii, po níž sáhnou primárně profesionální vývojáři a designéři. Cena TITANu se pohybuje okolo 3000 dolarů a vzhledem k tomu, že Quadro jej, co se výkonu týče, překonává, tak vás nejspíše nepřekvapí, že jeho pořizovací cena je také vyšší. Stanovena byla na 9000 dolarů, takže přesně na trojnásobek. No, pokud máte zájem o tu nejsilnější grafickou kartu, jaká kdy vyšla, měli byste pomalu začít šetřit. Pro většinu z nás každopádně její odhalení znamená jediné: doba, kdy bude možné vytvářet skutečně fotorealistickou grafiku, je skutečně tady. Na trhu by se tato novinka měla objevit pravděpodobně na konci první poloviny letošního roku.

Článek NVIDIA odhalila Quadro GV100, nejvýkonnější grafickou kartu současnosti byl publikován 2. dubna 2018 v 05.00 v rubrice Technologie. Autorem článku je Jaroslav Choun. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...