S jakou tiskárnou nejvíc ušetříte při firemním tisku

S jakou tiskárnou nejvíc ušetříte při firemním tisku

Zvažujete nákup tiskárny do firmy a nevíte, podle čeho se při výběru řídit? Na trhu najdete několik druhů tiskáren např. inkoustové, laserové, jehličkové, s technologií LED, termosublimační, jednofunkční, multifunkční a další. Abyste se v tomto nepřeberném výběru zorientovali, stačí Vám zodpovědět si několik základních otázek. Nejzásadnější z nich je, jak často a v jakém objemu budete tisknout. Dále je také nutné zvážit, co chcete tisknout a zda od tiskárny požadujete i něco jiného, než jednoduchý tisk. Zatímco domácnosti, které tisknou pouze příležitostně, se při výběru mohou řídit pouze výhodnou pořizovací cenou, firmy musí výběr více promyslet.

Pro občasný tisk jsou nejvhodnější tiskárny inkoustové. Ocení je většinou domácnosti, protože bývají levnější a navíc zvládají i barevných tisk fotografií, obrázků a jiné grafiky ve velmi dobré kvalitě. Problémem je ale vyšší cena barev do tiskáren. Domácnosti při občasném tisku vyšší náklady na vytištěnou stranu takřka nepocítí. Většinou jsou totiž vyváženy právě nízkou pořizovací cenou tiskárny. Pro firmy je ovšem tato tisková technologie spíše nevhodná, zejména kvůli již zmíněné vysoké ceně a také nízké kapacitě cartridgí.

Nejvhodnějším řešením pro častý tisk zejména textových dokumentů je tiskárna s laserovou technologií. Její hlavní výhody jsou vysoká rychlost a kvalita tisku a nižší provozní náklady, jelikož tonery mají delší životnost než cartridge. Na rozdíl od inkoustových tiskáren také nemusíte čekat na zaschnutí inkoustu. Výtisky z laserových tiskáren se nerozmazávají a ani časem neblednou. Můžete si pořídit buď černobílou nebo barevnou variantu, nicméně barevné laserové tiskárny jsou o poznání dražší a navíc místo jednoho toneru kupujete čtyři. I přes to, že laserové tiskárny dosahují výborných výsledků při tisku textu, nejsou příliš vhodné pro tisk obrázků a fotografií.

Při výběru tiskárny jste možná narazili na přístroje s technologií LED. Tyto tiskárny fungují na stejném principu jako laserové tiskárny. Jediný rozdíl spočívá v tom, že při laserovém tisku je zobrazovací válec osvětlován laserem, zatímco při tisku s LED tiskárnou válec osvětluje řada LED diod.

Ve firemním prostředí často potřebujete také kopírovat a skenovat. V tomto případě je vhodné zvážit nákup multifunkční tiskárny. Tato zařízení kromě tisku a již zmíněného kopírování a skenování mohou mít i řadu dalších pokročilých funkcí. Například se jedná o připojení přes síť Wi-Fi, tisk z Cloudu, paměťové karty či flashdisku, možnost oboustranného tisku nebo faxování. Většina dražších firemních strojů funguje na principu „skládačky“. K tiskárně můžete přidat například další zásobník papíru nebo duplexní jednotu pro oboustranný tisk. Před nákupem ale dobře zvažte, které funkce skutečně v praxi využijete, protože za každou z nich si připlatíte.

Článek S jakou tiskárnou nejvíc ušetříte při firemním tisku byl publikován 17. července 2019 v 23.30 v rubrice Technologie. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...