Chcete si změřit rychlost internetu? Poradíme vám, jak na to

Chcete si změřit rychlost internetu? Poradíme vám, jak na to

V současné době poskytovatelé internetu svádí obrovský konkurenční boj. Pokud vám stávající připojení nevyhovuje, protože neustále vypadává a společnost neřeší vámi hlášené problémy, je na čase poohlédnout se po něčem rychlejším. V první řadě si změřte aktuální rychlost.

Rychlost internetuRychlost internetu

Především v posledních několika měsících se domácnosti začaly zajímat o rychlost internetu, protože rodiče museli kvůli pandemii pracovat z domu a dětem nastala online výuka.

Jak změřit rychlost internetu?

Věděli jste o tom, že rychlost připojení ovlivňuje celá řada faktorů? Pro správné měření rychlosti internetu je nezbytné propojit měřící nástroj (například notebook) s routerem napřímo, a to přes kabel. Důvod je jednoznačný. Z technického hlediska je Wi-Fi vždy o něco pomalejší, a tak by výsledek mohl být zkreslený, a potom byste lynčovali poskytovatele za něco, co není ani pravda.

Další otázkou je, kde test rychlost internetu provést. Setkáte se s celou řadu českých i zahraničních webových stránek, jež umožňuje bezplatné měření rychlosti. Zkuste to třeba přes nástroj mereni.nej.cz. Zobrazí se vám údaje jako ping (odezva), jitter (kolísání), download (stahování) a upload (nahrávání).

Podmínky pro měření

Jestliže chcete zjistit co nejpřesnější DSL rychlost, dodržujte několik základních podmínek. První už jsme zmínili, a tou je připojení napřímo k routeru ethernetovým kabelem. Počítač by měl být správně nastavený a měl by mít aktuální ovladače hardwaru. Použijte také aktuální verzi webového prohlížeče. Předtím, než měření spustíte, zastavte všechny ostatní procesy, které mohou mít negativní dopad na výsledek (stahování, sledování videí na YouTube a tak dále). Od sítě odpojte další zařízení, ať už jde o telefon, tablet, televizi, či jiný počítač.

Článek Chcete si změřit rychlost internetu? Poradíme vám, jak na to byl publikován 17. září 2021 v 00.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...