Avast! Internet Security - Bezpečné surfování

Tagy:  avast!, Internet Security, IS, avast, antivir, antivirové řešení, bezpečí, ochrana dat, bezpečnostní balík, komplexní ochrana, firewall, avast ke stažení

Sponzorované odkazy

Avast! Internet Security - Bezpečné surfování

V dnešní internetové době plné virů, hackerů a dalších podivně vyhlížejících online živlů, je dobré dbát na počítačovou bezpečnost. Základním pravidlem chováním na internetu, je být racionální a používat zdravý selský rozum. Nicméně ne vždy se podaří udržet hladinu koncentrace na bezpečné úrovni. Právě v takovýchto případech vám poslouží program „avast! Internet Security“, který vás bude chránit před internetovými ú­toky.

Instalace a licence

Na začátek je nutné podotknout, že tento software není freeware. Volně ke stažení je však trial verze, která funguje bez licence následujících 30 dní od nainstalování. Po uplynutí 30 dnů se program zablokuje a jeho funkce nebudou aktivní. Pro uživatele, kteří budou spokojeni, je zde možnost zakoupení licence. Na oficiálních stránkách produktu si můžete libovolně nakombinovat možnosti pro vaši novou licenci. Vybírat můžete z počtu počítačů a délky platnosti licence. roční licence na jedno zařízení vás vyjde na 1190 korun českých. Nejdražší licence poté stojí 7990 korun a po jejím zakoupení můžete program nainstalovat až na deset počítačů, kde bude program funkční po dobu tří let. Dále je zde možnost zakoupení obsáhlejších licencí, ale těm se věnovat nebudeme.

Rychlá expresní instalaceRychlá expresní instalace

Po stáhnutí instalačního programu (135 MB) můžeme aplikaci nainstalovat. Můžete zvolit z doporučené instalace nebo z instalace volitelné. Méně zkušeným uživatelům doporučuji expresní (doporučenou) instalaci, která se o vše důležité postará. Po dokončení instalace je nutné restartovat počítač. Nyní máme program nainstalovaný a můžeme se kouknout na jeho funkce.

Jaké funkce program nabízí

Obecně vám tento program ochrání citlivá data, která máte uložená ve vašem osobním počítači. Při online platbách platebními či kreditními kartami se už více nebudete muset znepokojovat, že by mohla být zadaná data ukradena a zneužita ve prospěch třetí strany. Dále bude vaše surfování po internetu plně zabezpečeno a pochybné stránky budou včas zablokovány. Pomocí programu můžete navázat spojení takzvanou vzdálenou plochou. V případě technického problému stačí tedy přizvat například techničtěji založeného kamaráda, který váš problém opraví.

Po prvním spuštění program automaticky zaktualizuje svůj obsah a virovou databázi. O aktualizace se celkově vůbec nemusíte starat, protože primárně jsou nastaveny tak, aby se vykonávaly automaticky v pozadí. V hlavním okně spuštěné aplikace vidíte přehled všech běžících ochranných štítů.

Přehled zaplých štítůPřehled zaplých štítů

Po překliknutí na kartu Antivirus můžeme spustit test systému, který prozkoumá soubory, spuštěné služby a procesy a po případně je zbaví virů. Na výběr máte z vícero možností. Tou první je možnost Rychlého testu, který otestuje disk, na kterém je umístěn operační systém. Další volbou je spuštění kompletního testu, který otestuje všechny pevné disky a běžící programy. Tento test logicky bude trvat déle a to hlavně v závislosti na velikosti disků. Neposlední volbou je možnost otestovat výměnná média připojená k počítači. Výměnným médiem se myslí například USB disky, CD, DVD a další média nesoucí obsah. Nakonec se nabízí možnost nechat otestovat vybrané složky. Tato funkce je dobrá především proto, že se nemusí kontrolovat celý disk.

Možnosti skenování pevnných disků a médiíMožnosti skenování pevnných disků a médií

Pro ty z vás, kteří používáte emailového klienta, je možnost nechat si kontrolovat doručenou poštu právě programem „avast! Internet Security“. Aplikace vás ochrání před nevyžádanou poštou typu „spam“ a „pishing“. Aplikace má v sobě zabudovanou bránu firewall, která nepropustí žádný podezřelý jev z internetu do vašeho počítače. Firewall provozovaný bezpečnostním řešením avast! je o poznání sofistikovanější než firewall integrovaný v systémech Windows.

Prostřednictvím uživatelského rozhraní vás program informuje o možnosti aktualizace některých dalších programů, které jsou provázány s „avast! Internet Security“.

Software updaterSoftware updater

Závěr

Závěrem lze říci, že placené bezpečnostní balíky by se neměly přeskakovat, neboť nabízejí řadu zajímavých funkcí a mnoho bezpečnostních prvků, které usnadní problémy točící se okolo bezpečnosti na internetu. Výhodou placených řešení je také podpora softwaru ze strany výrobce. Nezbývá nám tedy nic jiného, než vám avast! Internet Security 8 vřele doporučit. Jeho cena je totiž adekvátní ke kvalitě poskytovaných služeb a funkcí.

Hodnocení redakce  90 %

Výborný program

Výhody:

  • Kompletní internetová ochrana
  • V čeština
  • Intuitivnost ovládání
  • Přehledné rozhraní
  • Řada nadstandardních bezpečnostních funkcí

Nevýhody:

  • Není zdarma

Článek Avast! Internet Security - Bezpečné surfování byl publikován 5. dubna 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Jakub Losík. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...