Proč mít software stále aktualizovaný aneb minimalizace rizik

Proč mít software stále aktualizovaný aneb minimalizace rizik

Jste zaneprázdnění prací na počítači, a najednou se objeví zpráva, že je k dispozici aktualizace softwaru. Protože ale pracujete na něčem opravdu důležitém, tak místo instalovat kliknete na tlačítko, kterým aktualizaci odložíte. Myslíte si, že se k ní vrátíte později, ale možná si na ni vůbec nevzpomenete. Zdá se vám to povědomé?

Funkčnost systému chrání před únikem dat

Pravda, někdy aktualizace zaberou pár minut, jindy i hodiny. Může to být jeden z důvodů, proč se jimi nechcete zabývat. Je to ale bezpečnostní chyba, která nechává hackerům otevřené dveře k vašim soukromým i podnikovým informacím. A právě pro podniky představuje taková chyba velké riziko.

Efektivní správa a řízení aktualizací neboli patch management

Patch management spočívá v kontrole počítačů a jiných mobilních zařízení. Jeho cílem je zjistit, jestli v nich nechybí nějaké aktualizace softwaru, které by mohly mít negativní vliv na funkčnost podnikových sítí. Také se zaměřuje na dočasnou opravu softwaru, než bude k dispozici jeho nová verze, a tím zajistí zálohu firemních dat.

Proč je patch management důležitý?

Kybernetických útoků každým rokem přibývá a pro podniky s více servery a počítači může být náročné všechna zařízení aktualizovat. Je proto výhodné využít automatizovanou a centrální správu řízení aktualizací, tedy patch management. Proč pro podnikové sítě zvolit patch management?

Zabezpečení

Spousta firemních dat je kvůli internetu vystavená bezpečnostním hrozbám, proto je aktualizace softwaru důležitá. Patch management opravuje zranitelná místa v softwaru a aplikacích, která jsou náchylná ke kybernetickým útokům, a pomáhá tak minimalizovat bezpečnostní riziko.

Oprava chyb

Společnosti čas od času přicházejí s aktualizacemi, které slouží k opravě chyb v daném softwaru. Pokud aktualizaci neprovedete, chyby samy nezmizí ani se neopraví. Řízená aktualizace vám tak zajistí, že budete používat nejaktuálnější verzi bez chyb.

Funkčnost systému

Patch management zajišťuje aktuálnost softwaru a aplikací a jejich bezproblémový chod. Systém tak bude funkční a schopný dále pracovat bez větších problémů.

Kompatibilita

Aby vaše firma mohla používat jiné aktualizované systémy, musíte i vy aktualizovat ty vaše. Díky tomu budou vzájemně kompatibilní a plně funkční.

Lepší funkce

Patch management nemusí cílit jen na opravu softwarových chyb, ale také na stálé aktualizace. Díky nim bude mít váš podnik vždy nejnovější a nejlepší produkt na trhu, a tím získáte náskok před svou konkurencí.

Spokojení zákazníci

Pokud nabízíte produkt nebo službu, kvůli které musí zákazníci používat vaši technologii, je důležité, aby správně fungovala. Patch management tak udržuje váš program, aplikaci nebo jakýkoliv jiný systém v provozu.

Zdroj obrázku: PaO_STUDIO / Shutterstock.com

Článek Proč mít software stále aktualizovaný aneb minimalizace rizik byl publikován 21. března 2022 v 00.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...