Dráha softwarového vývojáře: Jakou cestou se vydat?

Dráha softwarového vývojáře: Jakou cestou se vydat?

Uvažujete nad kariérou v IT, ale nevíte, na jakou oblast se konkrétně specializovat? Zejména oborem zcela nepolíbené může překvapit, kolika podoborům se můžete věnovat. Čím dříve si přitom vyberete, tím lépe.

Programátor webových aplikací

Vývoj webových aplikací patří mezi vůbec nejatraktivnější specializace IT profesionálů. Právě programátor dělá z obyčejné statické webové stránky dynamickou aplikaci. Díky programátorům mohou fungovat e-shopy, sociální sítě, webové e-mailové klienty a všechny další interaktivní služby ve webovém prohlížeči.

Společně s programátorem mobilních aplikací jde v současně době o jeden z nejlukrativ­nějších oborů pro všechny „ajťáky“. Využívat přitom můžete mnoho různých technologií a programovacích jazyků. Zmínit můžeme hojně rozšířené jazyky PHP, Python nebo C#.

Kodér webových stránek

Kódování webových stránek je spíše jedním z jednodušších oborů. Je ale rovněž nutné počítat s tím, že je také hůře platově ohodnocený (přesto dosáhnete jako kodér na mzdu výrazně převyšující republikový průměr). Naprostým základem, který budete potřebovat, jsou jazyky HTML a CSS. Jde o jazyky jednodušší na osvojení, neboť nejde o jazyky logické a „typicky programovací“. Slouží pouze k popisu toho, jak se mají jednotlivé prvky na webu zobrazovat, nepracujete ale s ukládáním informací, se serverem, databází apod.

V dnešním světě vám ale pouhé HTML a CSS stačit nebude, žádný pokročilejší web se neobjede bez JavaScriptu, připravte se tedy na to, že i tento jazyk si budete muset osvojit. Jde ale o ceněnou znalost, která se vám jistě bude hodit.

Vývojář mobilních aplikací

Za poslední dekádu a půl se z oboru, který téměř neexistoval, stal obor, který patří mezi vůbec nejlukrativnější. Chytrý telefon s sebou denně nosí v kapse miliardy lidí po celé planetě a drtivá většina z nich využívá minimálně jednotky aplikací. Většina čtenářů tohoto článku ale pravděpodobně má ve svém telefonu desítky či dokonce stovky nejrůznějších „appek“.

Nejde přitom jen o aplikace, které vydělávají přímo, tj. aplikace placené nebo obsahující reklamu. Své aplikace potřebují i banky, e-shopy, bazary nebo distributoři mediálního obsahu a mnoho dalších. V Apple App Store se aktuálně nachází přibližně dva miliony aplikací! A v obchodě pro telefony se systémem Android je toto číslo ještě asi o milion vyšší.

V prvním případě budete aplikace psát v jazyce Swift, který je vyvinut přímo společností Apple, pro Android pak využijete mnohem rozšířenější programovací jazyk Java.

Nechcete „datlovat“ kód? I tak se můžete uplatnit

Vývoj softwaru zdaleka není jen o kodérech a programátorech. Každý tým potřebuje i mnoho dalších parťáků. Jde například o grafika, UX specialistu nebo projektového manažera. Společně tvoří tým, který dokáže aplikaci navrhnout přesně dle potřeb zákazníka a zároveň tak, aby ji uživatel dokázal bez zábran používat. V některých případech může jít o pozice, které jsou ohodnoceny podobně, či dokonce ještě lépe než pozice programátora.

Zdroj obrázku: Joyseulay / Shutterstock.com

Článek Dráha softwarového vývojáře: Jakou cestou se vydat? byl publikován 1. října 2022 v 00.00 v rubrice Technologie. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...