Co je potřeba udělat před sjednáním hypotéky? Hlavně si vše promyslet

Co je potřeba udělat před sjednáním hypotéky? Hlavně si vše promyslet

Hypotéka je dlouhodobý úvěr, který vám umožní koupit nemovitost. Pro většinu lidí jde o velký finanční závazek, před podpisem smlouvy je proto důležité pečlivě zvážit všechna pro a proti. Co vám hypotéka dá a nač se musíte připravit? A jaké nejčastější chyby při jejím výběru či sjednávání hrozí? To se dozvíte v následujících řádcích.

Výhody hypotéky

Hypotéka má jednu podstatnou výhodu, která je zároveň jejím účelem – umožňuje nákup nemovitosti, kterou byste si jinak nemohli dovolit. Splátky hypotéky si lze rozložit až na 30 let, což pro rozpočet domácnosti znamená menší finanční zátěž. Po splacení je dům či byt zcela váš, v otázce bydlení se tak stáváte zcela nezávislými. A pocit jistoty většinou znamená i vyšší životní komfort.

Kromě toho, že je cestou k vlastnímu bydlení, a tedy i větší svobodě a stabilnímu zázemí, získáte spolu s hypotékou také majetek, který obvykle získává časem na hodnotě. Může tedy jít i o dobrou investici, zvláště pokud plánujete nemovitost v budoucnu prodat za vyšší cenu nebo pronajímat.

Další výhodou hypotéky je, že můžete dům či byt rovnou začít upravovat dle svých představ a potřeb. Ať už se rozhodnete přistavět garáž, vybudovat bazén, nebo opravit fasádu, opět zhodnocujete majetek, který vám jednou bude patřit.

Hypotéka také nabízí nižší úrok (po jistou dobu fixovaný), než bývá zvykem u jiných typů úvěrů – to je dáno tím, že v případě neschopnosti splácet dostane banka vaši nemovitost, kterou jí po dobu splácení ručíte. A zde se již dostáváme k nevýhodám hypoték.

Nevýhody hypotéky

Jednou z hlavních nevýhod hypotéky je, že dlouhodobý závazek, jehož vyrovnání může trvat desítky let, snižuje vaši finanční flexibilitu. Vystavujete se tak riziku, že při neschopnosti dodržet splátkový kalendář přijdete o domov nebo budete muset řešit prodej nemovitosti zatížené hypotékou. I takové situaci lze ale předcházet sjednáním vhodného pojištění.

Nevýhodou může být i již zmiňovaná fixace úroku, zvláště pak dlouhodobá, a to v případě, že se úrokové sazby sníží nebo zůstanou stejné. Krátkodobá fixace zase vyžaduje častější přezkoumávání a případné refinancování hypotéky, což může být zdlouhavé a náročné.

Nejčastější chyby při sjednávání hypotéky

Pokud nad hypotékou uvažujete, je důležité si vše důkladně promyslet. Rozhodně nesahejte po první nabídce, i když se bude zdát výhodná. Nezbytností je důkladné porovnání produktů různých bank – zaměřte se při tom nejen na úrokové sazby, ale i na poplatky a další podmínky.

Podstatné je také pečlivě zvážit svou finanční situaci a schopnost hypotéku splácet. Vypracujte si jasný plán a v potaz berte i možnost nenadálých situací, které vás mohou v životě potkat. Jen tak lze eliminovat možná rizika (například pojištěním či budováním finanční rezervy) a vyvarovat se chyb. Vezměte v úvahu i další alternativy, například zda pro vás není výhodnější úvěr ze stavebního spoření. Porovnejte výši úroku, poplatky a další podmínky obou typů úvěrů, případně požádejte o pomoc finančního poradce, který vám pomůže vyhodnotit situaci a poradí nejvhodnější řešení.

Zdroj obrázku: rawiwano / Shutterstock.com

Článek Co je potřeba udělat před sjednáním hypotéky? Hlavně si vše promyslet byl publikován 31. března 2023 v 00.00 v rubrice Návody. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...