Marble – Povedená alternativa Google Earth

Tagy:  Marble, Marlbe, mapy, Google Earth, atlas, PC mapy, maps, globus, alternativa Earth, NASA, KDE Edu, Linux, mapa, svět

Marble – Povedená alternativa Google Earth

Elektronické mapy již plošně nahrazují ty klasické z mnoha důvodů. Google Earth je mezi desktopovými aplikacemi jasným králem a své kvality drží na velmi vysoké úrovni. Dnešním článkem se podíváme na povedenou alternativu s původem z linuxového světa. Marble má co nabídnout!

Marble pod lupou

Ať už vám nevyhovuje Google Earth z jakéhokoli důvodu, dobrou alternativou je bezesporu Marble. Jeho portfolio možností je opravdu široké a lze jej snadno a rychle rozšiřovat o celou řadu dalších zajímavých funkcí a vychytávek. Vývojářům se povedlo spojit i několik praktických věcí, respektive služeb dohromady. Zářným příkladem je spojení Marble, jako počítačového globusu či atlasu, s internetovou encyklopedií Wikipedia. V praxi to znamená, že v mapách vyhledáte nějaké město, o kterém si po rozkliknutí můžete nechat ihned zobrazit dostupné informace na Wikipedii. Velmi praktické a funkční.

Příme odkázání na Wikipedii z mapyPříme odkázání na Wikipedii z mapy

Podobně jako v Google Earth i Marble nabídne více druhů map. Můžete se dívat na klasický globus, jehož přiblížení však není nikterak zázračné, nebo můžete přepnout na satelitní globus či třeba noční globus. Zdrojem těchto map jsou data poskytovaná NASA. Zajímavostí je bezesporu možnost zobrazení povrchu Měsíce. Vývojáři nabízejí i další planety, které však vyžadují dodatečné stažení z oficiálního webu.

Měsíc v MarbleMěsíc v Marble

Vedle globusů naleznete samozřejmě celou škálu všelijakých map. Ve výchozím stavu nabízí program například historické mapy, mapy teploty z určitého období a v neposlední řadě také OpenStreetMap, což je klasická podrobná mapa s názvy ulic a popisnými čísly. U této mapy jsem však narazil na velmi nepříjemné rozostření, které se neztrácí ani při oddálení pohledu. Naštěstí je vše čitelné, a tak se jedná pouze o vadu na kráse.

Marble podporuje zásuvné moduly, které mohou do programu vnést celou řadu dalších funkcí a nástrojů. Ve výchozí instalaci lze označit za zajímavé například modul Počasí, který zobrazuje teploty v zobrazené ploše. Teplota však není příliš přesná, respektive neumí reagovat na náhlejší změny, a tak je zpravidla k dispozici jen několik hodin starý záznam. Pozoruhodná je také možnost zobrazení poštovních směrovacích čísel přímo na mapě a nebo zobrazení míst popsaných na Wikipedii.

OpenStreetMap s počasím a fotografiemiOpenStreetMap s počasím a fotografiemi

Samozřejmostí je plánovač tras pro více způsobů dopravy. Můžete si nechat naplánovat nejrychlejší a nebo nejkratší trasu autem nebo se můžete podívat na trasy nejlepší pro chodce či cyklisty. Co mi ve výběru trochu chybí, je zobrazení tras po neplacených úsecích, což platí samozřejmě pro automobilovou dopravu.

Plánovač trasPlánovač tras

Intuitivní ovládání a slušná odezva

Instalace Marble je triviální a jediným nastavitelným parametrem je cílová složka instalace. Instalaci však předchází stažení instalačního balíčku, který můžete získat například z eDownload.cz či z oficiálního webu vývojářů. Velikost instalačního balíčku činní necelých 25 MB a i po instalaci se drží příznivých 60 MB.

Instalace – jediné nastavení v průběhu instalaceInstalace – jediné nastavení v průběhu instalace

Jistě se ptáte, jak je na tom Marble s ergonomií ovládání a celkovým uživatelským rozhraním. Leckdy je totiž ve veřejném povědomí, že aplikace původem z Linuxu mají většinou podivná a neintuitivní uživatelská rozhraní a ovládání. Marble toto tvrzení vyvrací, neboť nabízí velmi příjemné ovládání, přehledné uživatelské rozhraní a slušné odezvy celé aplikace. Marble disponuje českým překladem, avšak našel jsem několik nepřeložených textů. Pro příklad uvedu plánovač tras a nebo vysvětlivky ke značkám na mapě.

Vysvětlivky – jeden z mála zádrhelů v překladuVysvětlivky – jeden z mála zádrhelů v překladu

Je lepší než Google Earth?

Při čtení této recenze vám jistě probíhá hlavou otázka, zda-li je Marble lepší než tolik opěvovaný Google Earth. Předem mohu říci, že není. Je to způsobeno vícero důvody. Jedním z nich je vyšší finanční podpora Google Earth a také je širší působnost. Navíc je Google Earth delší dobu ve vývoji, a tak měli vývojáři větší prostor pro rozvoj a optimalizace všech nástrojů. Tím nejdůležitějším jsou však v těchto aplikacích mapy a funkce točící se okolo nich. I zde má Google Earth značně navrch, protože poskytuje podrobnější mapy a nadstandardní funkce, jako je například Google StreetView. I tak ale může Marble bohatě postačit běžnému uživateli.

Globus ZeměGlobus Země

Verdikt

Marble je součástí KDE Edu, což je projekt zabývající se rozvojem vzdělání a jak již jeho název napovídá, jeho původ můžeme hledat v komunitě spojené s Linuxem. Marble není vůbec špatný produkt, ale zdaleka neposkytuje to, co známější Google Earth. Chybí mu například podrobná satelitní mapa, lepší ostrost zobrazení atlasu a další nadstandardní funkce. Nabízí však i dostatek zajímavých funkcí. V každém případě určitě stojí Marble za vyzkoušení. Od nás získává příjemné nadprůměrné hodnocení.

Hodnocení SWMag.cz:  75 %

Výhody:

  • Množství funkcí
  • Možnost pracovat off-line (stažené mapy v počítači)
  • Uživatelské rozhraní a odezva aplikace
  • Podpora plug-inů

Nevýhody:

  • Chybí podrobná satelitní mapa
  • Neostrost textů v OpenStreetMap
  • Chyby v české lokalizaci
  • Chybí některé pokročilejší funkce

Článek Marble – Povedená alternativa Google Earth byl publikován 13. listopadu 2012 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...