iMindMap 6 – Myšlenkové mapy na dlani!

Tagy:  nejlepší program pro tvorbu myšlenkových map, myšlenkové mapy na pc, imindmap ke stažení, imindmap recenze, článek, správa myšlenek, jak vytvořit zajímavé prezentace

Sponzorované odkazy

iMindMap 6 – Myšlenkové mapy na dlani!

Dnes se podíváme na obzvláště zajímavé téma, kterým jsou myšlenkové mapy a jejich tvorba na PC. V krátkosti si představíme, co to myšlenkové mapy vlastně jsou, po čemž bude následovat recenze zřejmě nejlepší aplikace k jejich tvorbě, kterou je iMindMap (často špatně nazýváno iMindMaps). Pojďme na to!

Možnosti konečku větveMožnosti konečku větve

Myšlenkové mapy

Pokud jste dosud neslyšeli o myšlenkových mapách, byli jste ochuzeni o revoluční nástroj zapisování myšlenek. Je obtížné, možná i nemožné popsat tuto metodu v několika větách – ale myšlenkové mapy by se daly chápat jako odlišný zápis nápadů, informací, přednášek, výpisků z knih, zkrátka jakýchkoliv myšlenek. Fungují přesně jako náš mozek. Nejdříve uprostřed vytvoříme hlavní motiv, kterého se vše týká. Dále z něj jednoduše vedeme hlavní větve s prvními informacemi. Takové větve se mohou do nekonečna rozšiřovat, větvit a jejich kouzlo spočívá v kreativním zápisu informací, který se razantně liší od suchých lineárních zápisů. Myšlenkové mapy bývají barevné, plné obrázků. Jsou přehlednější a lépe se pamatují, jelikož díky všem těm barvám a dalšímu oživení zapojujeme také onu kreativní hemisféru mozku. Pokud se chcete o myšlenkových mapách dozvědět více, můžeme vám doporučit knihu Tonyho Buzana s názvem Myšlenkové mapy. Nyní se však podívejme na oficiální software, který se k této knize váže.

Ukázka prezentaceUkázka prezentace

iMindMap

Nyní se ale konečně podívejme na iMindMap, pravděpodobně nejlepší aplikaci pro tvorbu myšlenkových map. Ta klade důraz především na jednoduchost a přehlednost. Jakmile vytvoříme obrázek (může obsahovat text) uprostřed naší mapy, stačí kliknout a kamkoliv táhnout myší. Tím se automaticky vytvoří nová větev, která má ihned určitou barvu a tvar. Na konci výběžku je vždy kruh, skládající se z několika barev. Každá barva přitom ztvárňuje jinou funkci. Červený střed slouží k vytvoření nového výběžku další úrovně. Pomocí modré posunujeme zvolenou větev, oranžová umožňuje vytvořit nový výběžek, jehož konec má podobu rámečku s textem. Pomocí poslední barvy – zelené pak lze vést přerušovanou čáru, která slouží k naznačení spojitosti s jinou informací na mapě.

Ukázková mapa diářeUkázková mapa diáře

Funkce

iMindMap 6 nabízí skutečně velkou spoustu funkcí. Všechny jsou usazeny do horní lišty, která se náramně podobá aplikacím balíčku Microsoft Office. A co že pomocí těchto funkcí můžeme vlastně udělat? Tak například lze každou větev, která se dále větví jedním kliknutím zabalit či zase rozbalit. Tím lze snadno udělat v mapě naprostý pořádek. Ke každé větvi pak snadno přiřadíme ikonky či celé obrázky. Samozřejmě lze také změnit barvu větve či libovolně editovat text (včetně fontů, velikosti písma a dalších běžných funkcí). K výběžkům však můžeme přidat také audio, poznámky i odkazy. Nepřijdeme ani o upomínky, události nebo libovolnou změnu vzhledu větví. Vytvořenou mapu pak lze přepnout do 3D módu, ve kterém se celá mapa hezky prezentuje. Stejně užitečné je použít prezentační mód, ve kterém se větve postupně vytváří a rozbalují, což působí opravdu dobře. Ovládání i všechny funkce jsou přehledně zobrazeny v průvodci, který obsahuje řadu videí s názornými ukázkami (v angličtině).

Mapa zobrazující již vyzkoušené sypané čajeMapa zobrazující již vyzkoušené sypané čaje

Závěrem

Myšlenkové mapy mohou na první pohled vypadat komicky, ale existuje důvod, proč je neustále využívají ředitelé největších společností světa. Jejich pravé kouzlo i princip objevíte, až když je skutečně vyzkoušíte. Aplikace iMindMap je dle našeho názoru tím nejlepším, co lze pro vytváření myšlenkových map sehnat. Aplikace funguje na všech platformách, včetně Androidu na mobilních telefonech či tabletech. iMindMap lze zakoupit na oficiálních stránkách zde . Navštívit také můžete oficiální českou stránku myšlenkových map zde.

Naše hodnocení:  94 %

Výhody:

  • Přehlednost
  • Ovládání
  • Jednoduchost
  • Vzhled

Nevýhody:

  • Nenalezeny

Výborný program

Článek iMindMap 6 – Myšlenkové mapy na dlani! byl publikován 8. března 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...