OKI – Japonské tiskárny, které mají jméno

Tagy:  OKI, HP, Samsung, tisk, multifunkce, tiskárna, print, printer, toner, LED tiskárna, OKI Printing Solution, Japonsko, multifunkční tiskárna, tiskové řešení

OKI – Japonské tiskárny, které mají jméno

OKI – Japonské tiskárny se jménem Na trhu tiskáren se nachází obrovské množství výrobců, které ročně vyprodukují hromadu nových typů a sérií. Pro příklad mohu jmenovat nejznámější výrobce jako HP, Samsung, Canon či OKI. My se dnes zastavíme právě u společnosti OKI Printing Solutions, jejíž historie sahá úctyhodně daleko.

Od počítačů až po tiskárny

Historie společnosti sahá až do roku 1881, kdy byla společnost založena, tehdy ještě pod názvem Meikosha Ltd. Zakladatelem byl Kibataro Oki, a tak se v postupu času název dočkal změna podle jména zakladatele. Prvními kroky byly různé vynálezy, ať už ty vydařené či propadáky, v oblasti telekomunikací. Později se společnost dostává do oblasti počítačů, kde slavila relativně dobré úspěchy. OKI však obsadila i jedno prvenství, neboť prodávala první počítač, který byl vyroben v Japonsku.

Logo společnosti OKI Printing SolutionsLogo společnosti OKI Printing Solutions

Nyní už se však dostáváme do nejdůležitějšího období firmy v historii. Výroba tiskáren se značkou OKI začala již v šedesátých letech minulého století, kdy světlo světa spatřila vůbec první sériově vyráběná jehličková tiskárna. V sedmdesátých letech se dostaly na trh řádkové tiskárny, které se již dočkaly většího rozšíření v oblasti menších a středních počítačových systémů.

Další důležitou fází v historii společnosti OKI jsou bezesporu 90. léta. Japonští inženýři totiž začali laborovat s LED technologií, což v těchto letech byla nevídaná technologie. Dodneška slaví OKI s touto technologií veliké úspěchy a stále ji vylepšuje a vyvíjí další a další inovace s cílem zlepšit kvalitu a zrychlit tisk.

LED technologie tisku přinesla do tiskáren mnoho novinek. Jedná se o částečné zjednodušení velmi rozšířených klasických laserových tiskáren, kde je jen jeden zdroj světla, respektive laseru. Laser u běžných tiskáren je směřován na papír optikou. Zde se samozřejmě při zvýšení rozlišení prodlužuje doba tisku. V případě LED tiskárny je tento laser a optika nahrazen maticí LED diod. Tisk je díky tomu mnohem rychlejší, a protože LED diody produkují úzký paprsek světla dojde i ke zvýšení kvality tisknutých textů a obrázků.

Vysoký podíl na trhu

Vysoký podíl v oblasti tiskáren posouvá společnost OKI k předním výrobcům, a tak se můžeme s laserovými a inkoustovými tiskárnami či multifunkcemi nesoucími značku OKI setkávat velmi často. Tonery do tiskáren OKI jsou samozřejmě stejně dostupné, jako konkurenční tonery Samsung či náplně do tiskáren HP. A díky velké rozšířenosti není ani cena náplní odlišná od konkurence.

Závěrem

Tímto článkem jsme se v krátkosti podívali na historii společnosti OKI a ukázali jsme si, že její vývojové centrum dostatečně přispělo k vývoji tiskových řešení.

Článek OKI – Japonské tiskárny, které mají jméno byl publikován 2. prosince 2012 v 21.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...