Maxthon 4 – dostane se konečně do pětice nejlepších?

Tagy:  Maxthon 4, Maxton, Maxhton, cloudový prohlížeč, cloudové úložiště, on-line úložiště, webových prohlížeč, internet, RSS čtečka, MyIE

Sponzorované odkazy

Maxthon 4 – dostane se konečně do pětice nejlepších?

Čínský prohlížeč Maxthon vždy svým uživatelům nabízel obrovské množství funkcí a přívětivé rozhraní a to se nemění ani v nejaktuálnější verzi. Navíc začali autoři nazývat Maxthon cloudovým prohlížečem. Je Maxthon hoden stát se součástí pětice nejlepších a nejpoužívanějších prohlížečů? Uvidíme…

10 GB cloudové úložiště jako „slušný tahák“

Největší novinkou a zároveň funkcí, kterou se tvůrci nejvíce chlubí, je spojení zdarma přístupného úložiště s kapacitou 10 GB s prohlížečem Maxthon. Vedle synchronizace nastavení, oblíbených a dalších informací známých z konkurenčních prohlížečů totiž přináší také možnost stahování dat do cloudového úložiště. Záměrem tvůrců je snadný přístup k datům z více počítačů a mobilních zařízení.

Podmínku k využívání tohoto úložiště je samozřejmě nutnost vlastnit Maxthon účet. Jeho registrace je velmi rychlá a pokud vlastníte účet na Facebooku či Twitteru, můžete jej propojit s Maxthon účtem. Po založení účtu máte vedle úložiště přístup do svého profilu, kde můžete sledovat zařízení připojená k vašem účtu. V nastavení účtu naleznete i kolonky pro vyplnění údajů navíc včetně avataru, což se mi v tomto případě zdá zhola zbytečné.

Již jsem naznačoval, že se z Maxthonu stala multiplatformní aplikace. Díky tomu má toto úložiště praktické využití, pokud vedle počítače využíváte další zařízení s instalovaným Maxthonem. Podpora je zajištěná pro počítače s Windows, MacOS a zařízeními s iOS a Androidem.

Stejně jako je tomu u většiny prohlížečů i zde si můžete přesně nakonfigurovat rozsah synchronizace. Záleží na vás, kterých informací se bude synchronizace týkat. Oceňuji možnost synchronizace nastavení vestavěné aplikace pro blokování reklam.

Nastavení synchronizaceNastavení synchronizace

10 GB úložiště je sice slušný tahák, ale jedna podstatná věc mu chybí – sdílení mezi více uživateli. Cloudové úložiště Maxthonu se tak nemůže rovnat s konkurencí v podobě Dropboxu, Google Drive a dalších služeb.

Propojení účtu Maxthon s Facebookem a TwitteremPropojení účtu Maxthon s Facebookem a Twitterem

Intuitivní rozhraní je základem

Intuitivní ovládání je alfou a omegou každého prohlížeče a zde musím Maxthon pochválit. Nové rozhraní, které přišlo spolu s verzí 4, se povedlo. Rozložení ovládacích prvků a jednotlivých panelů je logické a všechny potřebné funkce máte pěkně na očích. Nalevo posazený panel nabízí nainstalované miniaplikace a v základu obsahuje RSS čtečku, praktického správce oblíbených a nejnavštěvova­nějších stránek a on-line poznámky, které se stále synchronizují s cloudovým úložištěm. Pokud vám tento panel překáží, lze jej snadno vypnout.

Přehledné uživatelské rozhraníPřehledné uživatelské rozhraní

Dolní stavová lišta pro změnu umí zobrazit informace o počítači, mezi kterými nechybí lokální či veřejná IP adresa, vytížení pamětí či CPU a rychlost stahování a odesílání. Otázkou však zůstává, zda-li tyto věci běžný surfař využije. Hned vedle informací o počítači se nacházejí tlačítka pro konfiguraci blokace reklam a pro rozpůlení obrazovky na půl, což vám napomůže při srovnávání produktů v e-shopech a dalších podobných činnostech.

Rozpůlení obrazuRozpůlení obrazu

Při otevření nové záložky vás přivítá přehled oblíbených webů velmi podobný tomu z prohlížeče Safari. Výběr webových stránek ve výběru záleží na vás a také si můžete na pozadí vložit vlastní obrázek, případně nějaký z přednastavených obrázků.

Nová záložka – oblíbené skoro jako v SafariNová záložka – oblíbené skoro jako v Safari

Potěšil mě také download manažer s možností stahování dat do vzdáleného úložiště. Navíc se otevírá jako zvláštní okno, přičemž okno prohlížeče můžete zavřít. Zajímavě řešená je trojice tlačítek pro ovládání okna. Normálně jsou to jen tři téměř neviditelné obdélníky, po přejetí myší se však zobrazí funkce zavření, zmenšení/zvětšení a minimalizace.

Download manažerDownload manažer

Naprosto zbytečný se mi zdá vyhledávací panel umístěný vedle adresního řádku. Proč mít dvě místa pro vyhledávání, když naprosto stačí jen jedno jediné. Ocenil bych také větší možnosti v oblasti individualizace uživatelské rozhraní. Panel nalevo by někomu mohl více vyhovovat napravo a mohl bych dále pokračovat.

Veškerá nastavení Maxthonu pěkně pohromaděVeškerá nastavení Maxthonu pěkně pohromadě

Vybavený již v základu

Ve výchozí instalaci obsahuje Maxthon celou řadu nástrojů. Je jím například aplikace pro blokování reklam, funkce pro automatické vyplňování formulářů s přehledem o vyplněných formulářích, rychlé tlačítko překlad a celá řada dalších maličkostí. Chybět nesmí ani podpora klávesových zkratek s gest myší s konfigurací. Líbí se mi také RSS čtečka, která je přehledná a v češtině.

RSS čtečkaRSS čtečka

Nelámejte nad Maxthonem hůl

Maxthon není špatný prohlížeč, ale má i své nevýhody. Oproti předchozí verzi schází několik funkcí, jako třeba tlačítko pro úplné ztlumení prohlížeče či náhled tisku. Verze 4 nepřinesla očekávané množství novinek a přízvisko cloudový prohlížeč také, řekl bych, nesplňuje prvotní očekávání. V uživatelském rozhraní je mnoho rozbalovacích nabídek a všelijakých tlačítek, což neocení každý uživatel. Jinak je Maxthon povedeným a konkurence schopným prohlížečem, jehož uživatelská základna zatím není tak široká. Ale nelámejme nad ním hůl, třeba jednou prorazí do pětice nejoblíbenějších prohlížečů.

Hodnocení redakce:  80 %

Výhody:

  • Celkem povedené rozhraní
  • Mnoho miniaplikací ve výchozí instalaci
  • Download manažer
  • RSS čtečka

Nevýhody:

  • Nevyužití potenciál cloudového úložiště
  • Mnoho tlačítek a rozbalovacích nabídek
  • Malé množství novinek
  • Absence některých funkcí z předešlé verze

Článek Maxthon 4 – dostane se konečně do pětice nejlepších? byl publikován 1. ledna 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...