Maxthon - Silný hráč, nebo prohlížeč internetu z periferie?

Sponzorované odkazy

Maxthon - Silný hráč, nebo prohlížeč internetu z periferie?

Je to poměrně nový webový prohlížeč, který spatřil svět jedniček a nul po několikaletém vývoji v roce 2005. Zprvu se jednalo o jakousi nadstavbu Internetu Exploreru na bázi jádra Trident. Pak se dostalo ke slovu uplatnění i pro jádro Firefoxu Gecko. Jeho název, jako by řekl nějaký jazykovědec, vznikl skládáním. To tak, že autor názvu vzal dvě slova max a marathon a byl tu nový název. Toto spojení má poukazovat na vlastnosti webového prohlížeče, který si klade v první řadě za cíl rychlost a spolehlivost.

Nová cesta prohlížeče Maxthon

Prohlížeč si začal jít vlastní cestou a osamostatnil se. Vedle toho mu jde k duhu i to, že se vývojáři zasloužili o rozšíření nastavení pro rozhraní uživatele. Konkrétně dnes již všudypřítomná reklama, kdekoliv kam klikneme, zde byla úspěšně blokována a odstavena pryč.

Pátá verze MaxthonuPátá verze Maxthonu

O dva roky přišel nástupce Maxthon 2 nečekaně se ukázal ve zbrusu novém hávu uživatelského rozhraní, než byli uživatelé zvyklí u první verze. Před sedmi lety se zabydlel i v mobilních přístrojích, jelikož přišel s prohlížečem pro Android kompatibilním na telefonech.

Ve verzi Maxthon 3 si vybral tentokrát renderer WebKit od Chromu. Renderer slouží k pro zobrazení objektu na obrazovce. Jedná se o vizuální vykreslení části systému.

Možnosti pod drobnohledem

Z praktické stránky je zapotřebí poznamenat, že prohlížeč v nejnovější verzi 5 nezabírá na disku příliš místa. Doba jeho instalace se pohybuje pouze maximálně v řádu několika minut. Během instalace je požadována registrace Maxthon účtu. Okno prohlížeče vypadá na první pohled podobně jako ostatní konkurenti. Ale přeci jen upoutá levý okraj okna, kde se nachází několik ikon větších než všecky ostatní a navíc je pozornost k nim upoutána patřičnými barvami. Tyto ikony představují pomocníky, které se mohou při surfování internetem hodit.

Ikony

Není z daleka těžké uhodnout, že se jedná na prvním místě o bílé vlny jako signál na oranžovém pozadí, což značí přítomnost volby k rychlému přesunu k zařízení RSS čtečky, jež slouží ke čtení novinek na internetových stránkách. Zde je možné nastavit si své oblíbené stránky. Čtečka je zde uvedena v testovací verzi beta. Další ikonka na druhé pozici má tvar žárovky a je na modrém pozadí a slouží jako odkaz přímo na stránky Maxthon Community, kde lze vyhledat informace v případě podpory. Třetí ikonou je včelička, která patrně symbolizuje pilnost a skrývá v sobě možnost ve vytváření dílčích poznámek, dále pak je možno zvolit jejich synchronizaci s účtem. Nebo je dále ukládat, importovat nebo naopak exportovat. Lze si nastavovat priority v poznámkách dle oblíbenosti.

Maxhton si můžete upravit.Maxhton si můžete upravit.

Nadcházející možnosti

Další ikony již splývají s lehkým barevným tónem prostředí prohlížeče modro-šedého. Na druhém kraji prohlížeče, vpravo v rohu, se nacházejí rovněž možnosti, které lze zvolit skrze malou ikonku zobrazující fotoaparát, který zde supluje rozšířené možnosti tlačítka print screen, jelikož lze vybrat jen určitou oblast nebo kompletně celou stránku. Spíše jen estetický doplněk je výběr nočního režimu. Rozdíl je v pozadí, které zčerná. Zajímavá ikona je sledování souborů. Lze sledovat obrázky, videa nebo audio soubory z aktuální stránky nebo ze všech navštívených stránek. V pravém dolním rohu by se snadno přehlédlo pár malých ikony pro zvětšení stránek, nebo regulaci zvuku. Zaujala mě i ikona s přechodem k informacím o zatížení procesoru a dostupnosti paměti.

Šikovné rozhraní plné funkcíŠikovné rozhraní plné funkcí

Zázemí

Ve srovnání s ostatními prohlížeči má po ruce dost velké množství tlačítek, které jsou užitečné a zároveň pokud nejsou zapotřebí, dají se jedním kliknutím schovat z vašeho pohledu. Zázemí internetových stránek nabízí kromě stažení (Maxthon 5) , prostor pro diskuzi v rámci komunity nebo je možné se podívat, jaké ocenění Maxthon posbíral.

Hodnocení redakce:  85 %

Výhody:

  • Blokování reklamy
  • Možnosti (sledování souborů, noční režim)
  • Informace o zátěži procesoru

Nevýhody:

  • Nutnost registrace

Článek Maxthon - Silný hráč, nebo prohlížeč internetu z periferie? byl publikován 19. června 2017 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Jiří Hájek. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...