Internetový prohlížeč Seznam.cz – Jednoduše, rychle a bezpečně

Sponzorované odkazy

Internetový prohlížeč Seznam.cz – Jednoduše, rychle a bezpečně

Seznam.cz přináší nový internetový prohlížeč cílený na základnu nenáročných uživatelů, kteří od svého prohlížeče chtějí především přehlednost a jednoduchost. Připočtěte ještě bezpečnost a rychlost a jsme na základních čtyřech heslech, kterými se řídili vývojáři Seznamu. Jaký ale ve skutečnosti nový prohlížeč Seznam.cz je?

Hezky a jednoduše

Takzvané „eSko“, jak je interně webový prohlížeč Seznam.cz nazýván podle jeho loga, dává svoji jednoduchost najevo již při instalaci. Jediným významnějším krokem je import oblíbených odkazů z ostatních prohlížečů. Výchozím a také jediným jazykem je čeština.

Import oblíbených odkazůImport oblíbených odkazů

První spuštění nepřináší žádné veliké překvapení. Uživatelské rozhraní je sice strohé, ale zcela účelné a připodobnil bych jej k prvním verzím Google Chrome či k nedávné reinkarnaci Opery. Výchozí domovskou stránkou je nastaven Seznam.cz s nemožností změny. Bohužel chybí i možnost zobrazení přehledu nejnavštěvova­nějších webů ihned po startu. To je také jedno z výraznějších negativ eSka.

Jednoduše účelný.Jednoduše účelný.

Ovládací prvky jsou tradičně situovány poblíž adresního řádku. Velké eSko, umístěné vedle šipek pro pohyb v nedávné historii prohlížení, v podstatě nahrazuje funkci pro návrat na domovskou stránku. Jakmile je zobrazen Seznam.cz, eSko je červeně zbarveno. Na opačné straně se potom nachází čtveřice ovládacích tlačítek, která odkazují na Oblíbené, správce stahování, Historii a nakonec na položku Nastavení.

Jednotlivé položky nijak nevybočují ze standardu. Líbí se mi možnost smazání historie prohlížení i stahování jediným tlačítkem a také vyhledávač v obsahu těchto položek. Historie prohlížení se typicky řadí dle dní.

Přidáváme novou položku do oblíbených odkazů.Přidáváme novou položku do oblíbených odkazů.

Strohé nastavení, absence plug-inů

Méně náročné uživatele nebude obtěžovat ani velmi jednoduchá nabídka nastavení prohlížeče. Nabízí pouhých osm konfiguračních prvků. Nechybí mezi nimi nastavení eSka jako výchozího prohlížeče, možnost zobrazení přídavné lišty záložek či třeba nastavení předvyplňování uložených hesel. Jakmile provede jakoukoli změnu v nastavení, automaticky je uložena bez nutnosti potvrzení.

Strohé nastavení a správce stahování.Strohé nastavení a správce stahování.

Příjemným prvkem je možnost rozdělit adresní řádek na část pro adresní a vyhledávací pole. Po rozdělení nadále funguje adresní řádek jako vyhledávač, nicméně jednoznačnou výhodou odděleného vyhledávacího pole je možnost rychlé změny vyhledávače. K dispozici je vyhledávač Google, Bing a jako výchozí Seznam. Další vyhledávače není možné přidat. Potěšila mě možnost nastavení pamatování otevřených panelů po ukončení prohlížeče.

Nová karta s přehledem nejnavštěvovanějších webů.Nová karta s přehledem nejnavštěvovanějších webů.

Pod heslem bezpečnost vývojáři nepřidali možnost instalace rozšíření, či chcete-li plug-inů, což ovšem cílová skupina nenáročných uživatelů příliš nepostřehne. Bohužel nelze přidat ani rychlý přístup k jiným službám Seznamu, jako třeba k mapám či slovníku. Podobně jako plug-iny chybí také jakákoli záloha oblíbených či možnost synchronizace oblíbených mezi více počítači a mobilními zařízeními.

Seznam.cz v ostatních službách vstřícně reaguje na podněty od uživatelů. Snadné hlášení chyby nechybí ani v eSku, kde prostřednictvím formuláře v rozhraní nastavení snadno zkontaktujete vývojáře. Poslední položka nazvaná Diagnostika informuje vývojáře o všech pádech a chybách prohlížeče.

Oblíbené – škoda, že je nelze zálohovat.Oblíbené – škoda, že je nelze zálohovat.

Co skrývá pod kapotou?

Seznam.cz staví eSko na osvědčeném základu, který sdílí s prohlížeči Google Chrome a Operou. Jedná se samozřejmě o jádro Blink vycházející z WebKitu známého ze Safari. Netřeba pochybovat o rychlosti, neboť jádro Blink nabízí rychlé a bezchybné vykreslování stránek. Pro internetové služby se eSko tváří díky použití jádra Blink jako Google Chrome. Vedle platformy Windows je eSko k dispozici také pro OS X, Android a iOS.

Nenáročný pro nenáročné

Seznam měl při vývoji webového prohlížeče skromné ambice a své eSko zacílil na skupinu nenáročných uživatelů. To se projevilo jak na uživatelském rozhraní, tak i v nastavení. Chybějící plug-iny nejsou žádnou překážkou a použité jádro Blink je spolehlivé a rychlé. Nezaznamenal jsem ani žádné dětské nemoci. Ovšem chybí mi zásadní možnost změny domovské stránky a on-line zálohy a synchronizace oblíbených odkazů. Náročnější uživatele eSko neosloví, své místo si však na tuzemském trhu najde.

Hodnocení SWMag.cz:  60 %

Výhody:

  • Uživatelské rozhraní
  • Intuitivní ovládání
  • Rychlost – Blink

Nevýhody:

  • Nelze změnit domovskou stránku
  • Absence zálohy odkazů
  • Nelze přidat vyhledávač
  • Málo možností konfigurace

Oficiální web webového prohlížeče Seznam.cz

Článek Internetový prohlížeč Seznam.cz – Jednoduše, rychle a bezpečně byl publikován 19. ledna 2015 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...