Internetový prohlížeč Maxthon Nitro – Rychlý Blink v základu

Sponzorované odkazy

Internetový prohlížeč Maxthon Nitro – Rychlý Blink v základu

Mezi nejznámější a zároveň nejpoužívanější webové prohlížeče se těžko dostává nová značka, respektive nový produkt. Maxthon se o to snaží již pěkně dlouho a před časem rozšířil řadu svých internetových prohlížečů novinkou Maxthon Nitro. Ovládněte rychlost internetu rychlým internetovým prohlížečem.

Blink z Google Chrome jako základ

Vůbec prvním produktem čínského Maxthonu byla nástavba na Internet Explorer MyIE2 v roce 2005. O pár let později se prohlížeč již dočkal jména Maxthon, který je aktuálně již ve své 4. verzi. Razí podobnou myšlenku jako stará Opera, neboť již v základu nabízí veliké množství doplňku a nadstandardních funkcí. Více o klasickém Maxhtonu si můžete přečíst v recenzi, nicméně nyní je čas na zbrusu nový Maxhton Nitro.

O aktuální verzi Maxhtonu NitroO aktuální verzi Maxhtonu Nitro

Skutečnost je taková, že Maxthon Nitro bude na trhu figurovat vedle klasického Maxhtonu. Svým zacílením není svému kolegovi konkurencí, neboť jde přesně opačným směrem – co nejjednodušší internetový prohlížeč. Záměr je to v současnosti logický a připomíná mi to vůbec první verzi Google Chrome, který ještě běžel na renderovacím jádře WebKit. Jak se dále přesvědčíme, ani s jednoduchostí to není dobře přehánět.

TIP: Jaký byl Google Chrome v roce 2008? Vzpomeňte s naší recenzí.

Maxthon Nitro nabízí velice rychlý start a svižné načítání stránek. Vzhledem k absenci jakýchkoli nadstandardních funkcí a doplňků má navíc nižší nároky na systémové prostředky. Díky své jednoduchosti je ideálním portable prohlížečem, který lze provozovat kdekoli z flash disku. Základem Maxthonu Nitro je jádro Blink známé z Google Chrome. Aktuální verze nabízí jádro ve verzi 537.36, tedy stejné jako v případě Google Chrome.

Hlavně rychle a jednoduše

Instalace Maxhtonu Nitro je otázkou jediného kliknutí a nenabízí vůbec žádnou možnost konfigurace. Nepadne ani dotaz o importu záložek z jiných prohlížečů, neboť Nitro automaticky importuje pouze záložky z Google Chrome.

Instalace Nitra na jedno kliknutí. Vše je rovnoběžníkové.Instalace Nitra na jedno kliknutí. Vše je rovnoběžníkové.

Samotné uživatelské rozhraní je přehledné a jednoduché a nijak nevybočuje z řad prohlížečů s jádrem společným s Google Chrome. Vývojáři designem poukazují na rychlost prohlížeče, a tak jsou všechny prvky ve tvaru rovnoběžníku.

Uživatelské rozhraní nicméně skrývá řadu nedostatků a zvláštností. Titěrné tlačítko pro přidání nového panelu má naštěstí velikou okolní aktivní plochu. Nemělo by se tedy stát, že se netrefíte napoprvé.

Malé tlačítko pro přidání nové karty, naštěstí velká aktivní plocha.Malé tlačítko pro přidání nové karty, naštěstí velká aktivní plocha.

Pokud nějaká karta produkuje zvuk, v pásu karet to není vidět. Žádná karta tedy nelze separátně ztlumit. Jde sice o maličkost, ale v Chromu a Firefoxu je to již samozřejmost. Chcete-li vyvolat kliknutím na kartu kontextovou nabídku, nepochodíte. Karty nelze nijak ovládat, chybí tedy možnost duplikovat je, zavřít ostatní karty, či třeba obnovit poslední zavřenou kartu.

Byť jednotlivé karty pracují jako oddělené procesy, nelze je vytáhnout do nového okna. Platí to i pro spojení více oken do jediného. Tento nedostatek se může projevit například při srovnávání produktů v e-shopech.

Graficky pěkné, ale jinak úplně zbytečné. To jsou skrývající se prvky pro ovládání okna.Graficky pěkné, ale jinak úplně zbytečné. To jsou skrývající se prvky pro ovládání okna.

Pokud požadujete po prohlížeči uložení rozpracované relace, když jeho okno zavřete, a její následné obnovení při novém startu, u Maxhtonu Nitra nepochodíte.

Po prvním spuštění. Tlačítko zpět je až zbytečně veliké.Po prvním spuštění. Tlačítko zpět je až zbytečně veliké.

Při otevření nové prázdné karty se pod adresním řádkem ukáže malý panel s nejčastěji navštívenými webovými stránkami. Adresa lze navíc jedním kliknutím kopírovat do schránky, případně ji lze vložit a rovnou pokračovat na zadaný web.

Otevření nové karty, nebo zadávání nové adresy vyvolá přehled nejnavštěvovanějších webů.Otevření nové karty, nebo zadávání nové adresy vyvolá přehled nejnavštěvovanějších webů.

Oholený webový prohlížeč

Uživatelskému rozhraní chybí širší interaktivita a to samé ale platí i pro nastavení, které je v rolovacím menu smrsknuto pouze do nastavení domovské stránky, nastavení Nitra jako výchozího prohlížeče a vyčištění historie prohlížení, která navíc nelze přehledně zobrazit. Stejně je to i se správcem stahování. Při stahování je vždy nutné vybrat ručně cílovou složku.

Nastavení? Pouze tři položky.Nastavení? Pouze tři položky.

Maxhton Nitro vzhledem ke svému určení nepodporuje žádné doplňky ani prvky pro individualizaci. Bohužel chybí i synchronizace záložek napříč více počítači. Klasický Maxhton to bez problému podporuje. Změnit nelze ani výchozí vyhledávač Google v adresním řádku.

Vypadá jednoduše, ale funkčnost prostě pokulhává.Vypadá jednoduše, ale funkčnost prostě pokulhává.

Anonymní režim vzhledem k chybějící synchronizaci dat není potřeba a prohlížeči tedy chybí. Smazání historie prohlížení je navíc otázka dvou kliknutí myší. Nejde tedy o nedostatek.

Účel splní, přestože má několik ale…

Maxhton Nitro je ukázkově jednoduchý webový prohlížeč. Na krátkodobé prohlížení, případně jako portable prohlížeč, si jej dokážu snadno představit, byť bychom spekulovat nad absencí synchronizace dat. Dlouhodobější používání si ale nedokážu představit. To by vývojáři museli jednoduchost prohlížeče dobře vybalancovat s funkčností, která je v případě Maxhtonu Nitro opravdu slabá. Vývojáři před sebou mají ještě hodně práce.

Hodnocení SWMag.cz:  40 %

Výhody:

  • Přehledné uživatelské rozhraní
  • Portable verze
  • Rychlé jádro Blink

Nevýhody:

  • Chybí synchronizace dat
  • Absence širších možností nastavování
  • Ovládání jednotlivých karet
  • Chybí historie
  • Chybí správce stahování
  • Absence češtiny

Článek Internetový prohlížeč Maxthon Nitro – Rychlý Blink v základu byl publikován 2. března 2016 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...