Media Pro 1.3 - Multimediální profesionál

Tagy:  Media Pro, Media Pro 1.3, multimédia, MediaBrowser, správa, fotografie, videa, zvuk, organizace multimédií, katalog, databáze, správce dat, průzkumník, správa multimédií

Sponzorované odkazy

Media Pro 1.3 - Multimediální profesionál

Na trhu dnes existuje široká škála různých programů pro správu a organizaci multimediálních souborů. Jedním z nich je Media Pro v poslední verzi 1.3, který nabízí nepřeberné množství funkcí. Dnes se podíváme blíže na jeho přednosti a nedostatky a na to, jak si vede ve srovnání s konkurencí?

Uživatelské rozhraní: v jednoduchosti je krása

Po svižné instalaci a prvním spuštění vás uvítá dialogové okno, které vám nabídne dvě možnosti: vyzkoušení trial verze na dva měsíce, nebo rovnou zakoupení licence. Máte tak dost času na vyzkoušení všech vlastností vašeho nového pomocníka. Uživatelské rozhraní ničím nepřekvapí, což je v důsledku dobře. Je intuitivní, jednoduché a přehledné. Základní šedou je možno změnit a přizpůsobit si tak vzhled dle svého vkusu, barvy si lze libovolně nakombinovat pomocí palety. Rovněž lze změnit font i velikost písmen, což ocení zejména uživatelé se slabším zrakem.

Rozmístění prvků ničím nepřekvapí, všechny nástroje jsou dostupné z menu nabídky. Import médií je možný nejen pomocí položky menu, ale i pomocí praktické funkce „drag and drop“. Aplikace pracuje svižně i při velkém počtu položek, spravovat můžete stovky i tisíce fotografií.

Grafické rozhraníGrafické rozhraní

Funkce: nic podstatného nechybí

Program nabízí bezpočet funkcí a je prakticky nemožné je všechny obsáhnout. Procházení vašich fotografií urychlí svižné vyhledávání, volba klíčových slov a filtrování. Obrázky můžete upravit pomocí speciálních efektů, přidat popisky a hodnocení či vytvořit slideshow. Práci urychlí dávkové zpracování souborů. Dobrou orientaci zaručuje hierarchická databáze a velké náhledy obrázků, které jsou generovány až překvapivě rychle. Své fotografie můžete opatřit vodoznakem, u případného tisku lze nastavit všechny potřebné parametry.

Užitečnou variantou výstupu je převod do PDF souboru či odeslání na email. Své fotografie můžete prezentovat pomocí mnoha profesionálně vyhlížejících šablon. Oproti obrázkům jsou možnosti editace videí omezené, aplikace slouží primárně pro jejich organizování. Pro jejich střih a úpravy je však přímo v nabídce možnost exportu do programu Windows Movie Maker. Aplikace zvládá i konverze mezi nejčastějšími formáty fotografií, videí a zvuků. U větších videí je však potřeba počítat s delším časem převodu, u některých formátů a větších souborů pak může konverze trvat i několik hodin, což jiné specializované nástroje zvládají podstatně rychleji. Položky je také možno přímo z nabídky otevřít v jiném nainstalovaném programu, např. přehrávači nebo internetovém prohlížeči. Zajímavou možností je přidání poznámek formou mluveného slova. Vaše soubory pak ochrání rychlé zálohování.

Možnosti přizpůsobení urychlí práci

Media Pro si můžete upravit k obrazu svému. Umožněno je nastavení jednotek (na výběr máte pixely, centimetry i palce), změnit lze také formát data. Dvojkliku myši můžete přiřadit jednu z předdefinovaných akcí. Hodně nervů vám také ušetří nastavení automatických uložení ve vámi definovaném intervalu.

Možnosti přizpůsobeníMožnosti přizpůsobení

Nedostatky? Drobnosti se najdou

Nic není dokonalé a platí to i pro Media Pro. Českého uživatele zklame chybějící česká lokalizace, na výběr je jen angličtina, němčina a francouzština. Z platforem jsou podporovány Windows a MacOS X, na uživatele unixových systémů se bohužel opět nemyslelo. Někomu může vadit i titěrná velikost některých ikon v seznamové liště, což může vést k nechtěným překlepům. Jinak je však Media Pro mocným nástroje pro správu multimédií, který Vám ušetří mnoho práce.

Naše hodnocení:  76 %

Výhody:

  • Svižné reakce
  • Množství funkcí
  • Možnosti přizpůsobení
  • Dávkové úpravy

Nevýhody:

  • Česká lokalizace
  • Některé ikony jsou příliš malé

Článek Media Pro 1.3 - Multimediální profesionál byl publikován 11. dubna 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Luboš Tkadlčík. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...