eM Client - Nenápadný profesionál

Tagy:  eM Client, poštovní klient, e-mailový klient, e-mail, Outlook, pošta, instant messaging, organizér, kalendář, úkoly, kontakty, správa, organizace

Sponzorované odkazy

eM Client - Nenápadný profesionál

Také patříte mezi lidi, co ovládají svoji e-mailovou schránku pouze z internetového prohlížeče a nikdy nezkusili plnohodnotného e-mailového klienta? Případně jste vyzkoušeli Outlook nebo Thunderbird a ani jeden z nich vám nevyhovoval? Dejte poštovním klientům ještě jednu šanci a nainstalujte si eM Client – nenápadný program, který pochází z rukou českých vývojářů.

První kroky

Instalace probíhá téměř bez jakýchkoli možností nastavení, ale je třeba ocenit její rychlý průběh. Pokud jste dříve používali jiného poštovního klienta, není problém si z něj své účty a data hned při prvním spuštění importovat. Pokud ne, všechny služby můžete s eM Clientem propojit samostatně, u nejčastěji používaných je část nastavení připravena předem. Nejedná se pouze o e-mailový účet, na výběr je i několik programů pro chat, kalendář nebo kontakty. Obzvláště ti, kteří používají různé služby od Googlu, si zde přijdou na své. Pokud jde o licenci, vše můžete naplno používat 30 dní, poté si musíte vybrat mezi verzemi Free a Pro. Jestli ale nepotřebujete pracovat s více jak dvěma e-mailovými účty nebo využívat VIP podporu, s verzí zdarma si vystačíte.

Vzhled – základ úspěchu

Podobnost uživatelského prostředí s Outlookem se nezapře, alespoň pokud jde o rozvržení prvků. eM Client ale působí čistějším dojmem díky tomu, že šetří s nepotřebnými ikonami, a také prostorněji, protože si vystačí s prostou lištou s nástroji místo ribbonu. Okno je rozděleno na několik svislých panelů přesně tak, jak to můžete znát z ostatních poštovních klientů a asi není třeba dodávat, že vše je kompletně v češtině. Na vzhledu vývojáři v posledních verzích opravdu zapracovali a díky nim eM Client vypadá podobně profesionálně jako mnohé placené programy.

Prostředí programuProstředí programu

Korespondence

Základ, tedy práce s e-maily, je vyřešený na jedničku. V okně pro psaní zprávy naleznete kromě jednoduché nabídky s nástroji pro formátování textu například rychlé vložení obrázku, odkazu, tabulky nebo aktuálního data a času. Hromadnou korespondenci zjednodušuje seznam proměnných (jméno, společnost, adresa, atd.) a samozřejmostí je i kontrola pravopisu. K e-mailu můžete připojit podpis, přílohu a na závěr si ho označit barevným štítkem. Stejně kvalitní je i práce s uloženými zprávami – můžete mezi nimi vyhledávat za pomoci různých podmínek, takže téměř jistě najdete to, co zrovna potřebujete. Dále je k dispozici řazení do složek nebo export do CSV či HTML. Jednoduše nechybí nic, co by správný poštovní klient měl umět.

Okno pro psaní zprávyOkno pro psaní zprávy

Instant Messaging

Tím to ale zdaleka nekončí. Jestli si při psaní dlouhého e-mailu chcete otevřít chat a nezávazně popovídat s přáteli, není problém. Podporován je Facebook Chat, Live Messenger, Google Talk a Jabber, takže si určitě vyberete. A proč se přihlašovat například k Facebook Chatu přes tohoto klienta místo obyčejného chatování přes prohlížeč? Třeba proto, že zde máte všechno pohromadě v jednom okně, eM Client vás může upozornit na nový on-line kontakt a navíc si můžete spárovat osobu z chatu s jejím kontaktem v adresáři vašeho e-mailu a zjednodušit si tím odesílání zpráv.

Výběr služby pro instant messagingVýběr služby pro instant messaging

Dodatečné funkce

Aby se jednalo o pořádného poštovního klienta se vším všudy, vývojáři nezapomněli ani na kalendář, úkoly a kontakty. Do kalendáře program automaticky nabídne stažení databáze českých svátků, což mnohým zapomnětlivcům určitě usnadní život. Bonusem navíc je možnost přidávání widgetů – přímo do okna programu si můžete umístit zdroj RSS nebo část internetové stránky a vše sledovat pohodlně na jediné obrazovce.

KalendářKalendář

Shrnutí

Ano, zdaleka se nejedná pouze o program pro správu e-mailů a běžní uživatelé e-mailových schránek většinu jeho funkcí nejspíše nevyužijí. O to více ale potěší ty, kteří hledají nějaký ucelený organizér každodenního života. Jeho hlavní zbraní je to, že i ve freeware verzi nabízí takřka plnohodnotné funkce. Chybí mu možná nějaký ten detail navíc, kterým by se nějak výrazně odlišil, ale i tak určitě v současné podobě může ostatním poštovním programům směle konkurovat.

Hodnocení redakce:  90 %

Dobrý freeware

Výhody:

  • Jednoduchý import dat
  • Podpora nejznámějších online služeb
  • Moderní vzhled
  • Kvalitní práce s e-maily

Nevýhody:

  • Omezení na dva účty ve freeware verzi

Článek eM Client - Nenápadný profesionál byl publikován 9. května 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Zdeněk Kasner. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...