Advanced SystemCare 6 - Záplava optimalizačních nástrojů

Tagy:  Advanced SystemCare 6 free, ASC free, IOBit, údržba, optimalizace, čištění, úklid, utility, nástroje

Sponzorované odkazy

Advanced SystemCare 6 -  Záplava optimalizačních nástrojů

Advanced SystemCare je již zavedenou značkou mezi ostatními systémovými údržbáři. S nástroji, které s sebou tento program přináší, pročistíte i ten nejzazší kout vašeho operačního systému Windows. Nyní přichází ve verzi 6, na kterou v tomto článku zaměříme podrobněji. Obstojí v široké konkurenci?

Kdo za tím stojí

Společnost IOBit je specialistou na software pro údržbu systému, což dokazuje její rozsáhlý sortiment produktů. Mimo jejich pravděpodobně nejznámější nástroj Advanced SystemCare (dále ASC) nabízí například ochranu proti malware, generátor hesel, náhradu menu Start do Windows 8 nebo také obdobu ASC pro OS Android. Některé z těchto produktů jsou freeware, některé jsou pouze placené. U ASC dostává uživatel na výběr, jestli využívat verzi zdarma nebo si připlatit přibližně 20 dolarů za verzi PRO. Převážná většina funkcí je ovšem dostupná i ve Free verzi.

Nabídka produktů společnosti IOBitNabídka produktů společnosti IOBit

Bez složitého nastavování

Ihned po spuštění je rozhraní programu jednodušší než jednoduché – obsahuje pouze jedno základní tlačítko. To slouží pro zahájení skenování, které se postará rychlou optimalizaci operačního systému. Po skončení této kontroly (u které si můžete být stejně jako u podobných programů jisti tím, že vždy něco najde), si můžete prohlédnout výsledky a vybrat ručně ty položky, které chcete opravit. Jedná se o vhodný mód pro ty, kteří nechtějí údržbě systému věnovat příliš mnoho času, ale zároveň ho nechtějí úplně zanedbávat.

Základní režimZákladní režim

Široká paleta nástrojů

Tímto ovšem schopnosti ASC nekončí. Po přepnutí tlačítka v horním panelu na Režim pro experty vás nečeká žádné prostředí s příkazovým řádkem, ale naopak tím odkryjete zbývající funkce programu. Většina z nich se nachází v sekci Toolbox. Co vše je zde k nalezení? Nástroje jsou logicky členěny do šesti kategorií a všechny působí na první pohled rovnocenně. Zdání trochu klame, dva z nástrojů jsou dostupné pouze ve verzi PRO, což značí malá ikona v jejich řádku, a další tři jsou dostupné až po doinstalování, což se dozvíte teprve až poté, co je zkusíte spustit. Ovšem ostatní položky fungují a každá z nich vyvolá nové okno s vybraným nástrojem.

Seznam nástrojůSeznam nástrojů

Už pouhý výpis všech dostupných funkcí by mohl vystačit na celý článek. Jmenovat mohu správce procesů, obnovovač souborů, defragmentátor registrů, odinstalátor, drtič souborů, kontrolor disku, opravář zástupců a jiné. Vše, co potřebujete k pořádné optimalizaci systému a k práci se soubory. Navíc bych chtěl upozornit na několik dalších, které v konkurenčních programech běžně dostupné nejsou. Na prvním místě to je nástroj Ovládání systému, který se nachází až na posledním řádku, jde ale přitom o jeden z nejmocnějších nástrojů v tomto programu. Nejde o pouhou náhradu Ovládacích panelů, naopak, můžete zde najít nastavení, pro jehož úpravu byste jinak museli dlouze pátrat v registrech. Přizpůsobit si můžete například chování hlavního panelu, náhledy složek, velikost kurzoru, automatické přehrávání, animace a mnoho dalších. Za druhé bych chtěl vyzdvihnout nástroj Průzkumník systému, který slouží k vytvoření logu, na základě kterého může s řešením nějakého problému pomoci zkušenější uživatel. Užitečná může být i funkce Opravář Windows, který nabízí mnoho rychlých záplat na drobné závady, které se mohou na různých místech systému vyskytnout.

Opravář WindowsOpravář Windows

Mimo všechny tyto nástroje ASC nabízí samostatně ještě tzv. Turbo Boost, který slouží ke zrychlení systému pomocí zakázání některých zbytečných nebo nepoužívaných služeb. Vše máte plně pod kontrolou, nastavením vás provede průvodce krok za krokem. Na výběr jsou dva profily – pracovní a herní.

Nikdo není dokonalý

Našlo by se ale i několik výhrad. První se týká vzhledu – hlavní okno programu si sice můžete vyladit skinem (světlým nebo tmavým), který dodává programu zajímavý nádech, jednotlivé nástroje jsou ale značně nejednotné. Odinstalátor nebo optimalizátor RAM ladí se vzhledem hlavního okna, správce spouštění nebo procesů je ve stylu Windows XP a ostatní nástroje mají svůj vlastní světlý vzhled. Kvůli této nejednotnosti působí program mírně chaoticky. Free verze občas možná až příliš důrazně připomíná, že byste měli upgradovat na tu vyšší, placenou. V programu se také v současnosti nachází několik drobných chyb, jako například nesprávně zobrazená velikost nainstalovaných toolbarů, to ale s největší pravděpodobností napraví některá z příštích aktualizací.

Shrnutí

Celkově se zdá, že se Advanced SystemCare spoléhá spíše na kvantitu, než na kvalitu. Funkcí je zde opravdu mnoho, ne se všemi ale dosáhnete stejného výsledku, jako byste dosáhli se specializovanými nástroji. Ve free verzi je jich také několik nedostupných, mezi nimi například i čistění registru, jinak běžná součást optimalizačních utilit. Na druhou stranu ale ASC ukrývá několik užitečných funkcí, které ostatní programy nenabízí a bezpochyby dokáže svou nabídkou nahradit mnoho jednoúčelových aplikací. Ti, kteří se poohlížejí právě po nějaké podobné sadě nástrojů ve stylu „vše v jednom“, by určitě měli Advanced SystemCare vyzkoušet.

Hodnocení redakce:  75 %

Výhody:

  • množství nástrojů
  • přizpůsobitelnost
  • režimy podle úrovně uživatele
  • údržba na pozadí

Nevýhody:

  • nejednotný vzhled
  • omezení ve verzi Free

Článek Advanced SystemCare 6 - Záplava optimalizačních nástrojů byl publikován 26. června 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Zdeněk Kasner. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...