PSPad – Editor s velkým E!

Tagy:  PSPad aktuální verze článek, recenze, textový editor, kam psát poznámky, notepad, PSPad, programování, program, syntaxe, práce s kódem, kód

Sponzorované odkazy

PSPad – Editor s velkým E!

O PSPadu jste zajisté už slyšeli. Je to přece jeden z nejpoužívanějších editorů pro Windows a na poli programování dosahuje nejvyšších hodnocení vůbec. Naši starší recenzi z roku 2009 si můžete přečíst zde. Dnes se samozřejmě podíváme na novou verzi a novinky, které přinesla. Nuže, pusťme se do toho!

Představení

Úvodem několik řádků těm, kteří toho o dnes recenzované aplikaci stále příliš neví. PSPad je celosvětově rozšířený textový editor, který slouží k psaní a úpravě klasických textů. V této oblasti však znatelně ztrácí za konkurencí, není totiž tolik přehledný a nenabízí některé často používané funkce. Na druhou stranu pak můžeme naleznout jiné, neobvyklejší funkce – například porovnání textů a vyhledání rozdílů. Nalezené rozdíly se pak barevně označí a jsou tak krásně vidět. PSPad je však především nepostradatelným pomocníkem při programování, kdy u velké spousty programovacích jazyků zvýrazňuje příkazy a nechybí ani určitá možnost kompilace.

Připojení k FTP – není třeba žádná další aplikacePřipojení k FTP – není třeba žádná další aplikace

Nové programovací jazyky se přitom pořád přidávají a pokud PSPad vámi oblíbený zatím nepodporuje, stačí jen nějaký čas ještě počkat. To vše je k dispozici kompletně česky a samozřejmě zcela zdarma. Program navíc není třeba vůbec instalovat, stačí mít složku, ze které ho vždy spustíte. Pokud tak pracujete na více strojích, PSPad jen nahodíte na flashku, kterou nosíte všude sebou – je to ideální řešení.

Uživatelské rozhraníUživatelské rozhraní

Rozšíření

Vývojář Jan Fiala oficiálně nabízí několik doplňkových utilit, které se mohou hodit nejenom při vývoji nových aplikací. Jedno takovou je třeba PSMail, umožňující jednoduchým příkazem zasílat e-mailové zprávy z příkazové řádky a DOSu. Zajímavý je také Zkoušení slovíček, díky čemuž se lze nejen jednoduše učit anglickým slovíčkům, ale také je následně procvičovat. Zkoušení slovíček je však externí aplikací, kterou autor Jan Fiala vytvořil nezávisle na PSPadu. Vedle PSPadu tedy tento český vývojář nabízí také řadu menších a jednodušších aplikací. Na internetu je k dispozici řada neoficiálních, ale plně funkčních pluginů. PSPad lze tedy rozšířit opravdu v širokém rozsahu.

Široké portfolio aplikací – příklad Zkoušení slovíčekŠiroké portfolio aplikací – příklad Zkoušení slovíček

Novinky

Konečně nastal čas mrknout na novinky, které aktuální verze vlastně přináší. Těch je opravdu dost a my se tak zaměříme na ty nejvýraznější, kterými jsou: průzkumník kódu PVX, LUA a MakeFile, podpora pro Oracle řetězce, podpora pro Oracle řetězce a přidány byly také chybějící atributy u CSS highlighter. U několika kódů dále přidána či opravena zvýraznění funkcí, oprava vkládání textu ze schránky, oprava stavového řádku. Je toho skutečně mnoho a pro každého je jiná změna zásadní. Seznam naprosto všech změn (včetně toho, co přinesly starší verze) je uveden na oficiálních stránkách zde.

Dobře fungující kontrola pravopisuDobře fungující kontrola pravopisu

Hodnocení

PSPad není tak dokonalý pro klasickou editaci textu, jak sám uvádí. V Oblasti programování, především u webových stránek je však na vyloženě špičkové úrovni. To je také důvod, proč ho doporučují na řadě škol a výukových kurzů. Pokud tedy hledáte editor webových stránek, narazili jste na správného kandidáta. Pro úpravu textu se však raději poohlédněte někde jinde. Od nás však PSPad dostává 92%, spolu s oceněním „Výborný program“!

Hodnocení redakce:  92 %

Výborný program

Výhody:

  • Cena
  • Rozšiřitelnost
  • Kompletně česky
  • Řada nadstandardních funkcí

Nevýhody:

  • Nehodí se pro klasickou editaci textu

Článek PSPad – Editor s velkým E! byl publikován 19. června 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...