Minilyrics - Texty písní vždy po ruce

Tagy:  minilyrics, crintsoft, texty, texty písní, texty k hudbě, synchronizované texty, lyrics, music lyrics, mp3 lyrics

Sponzorované odkazy

Minilyrics - Texty písní vždy po ruce

Nápaditý text dokáže pozvednout hudbu na zcela jinou úroveň. Přestože mnohdy znáte jazyk, ve kterém jsou slova napsána, jen málokdy dokážete všemu porozumět – z tohoto důvodu jsou na internetu velmi oblíbené různé databáze obsahující texty písní. Vyhledávat takto text pro každou jednotlivou píseň není zrovna to nejpohodlnější řešení. Co byste ovšem řekli na to, kdybyste si mohli pustit hudbu ve svém oblíbeném přehrávači a zároveň k tomu sledovat vedle synchronizovaný text, který by se stáhnul zcela automaticky? Přesně tohle dokáže program, na který se dnes zaměříme. Jeho jméno je Minilyrics.

Podoba, původ a licence

Označení „program“ není v tomto případě zcela přesné. Jedná se o plugin – nedokáže fungovat samostatně, zato se ale dokáže integrovat do většiny nejpoužívanějších hudebních přehrávačů a spolupracovat s nimi. Vyvíjí ho společnost Crintsoft již od roku 2001 a aktualizace vycházejí dodnes. Můžete si ho volně stáhnout a používat jako trial (který je zvláštní tím, že nikdy nevyprší). A pokud se budete chtít zbavit banneru, který se v okně objevuje, můžete si software zakoupit – zároveň tím i podpoříte jeho autory.

Jak funguje ona spolupráce?

Nic složitého na tom není. Při instalaci program detekuje podporované přehrávače, které máte na svém PC nainstalovány, a zeptá se, jestli u nich chcete Minilyrics používat. U těch, které si vyberete, se bude automaticky spouštět. Pokud chcete, můžete toto chování vypnout v nastavení a program spouštět ručně. Ze seznamu podporovaných přehrávačů si vybere téměř každý. Jsou mezi nimi Windows Media Player, JetAudio, Winamp, KMPlayer, VLC Media Player, AIMP, Foobar2000 a další.

Seznam přehrávačůSeznam přehrávačů

Stahování textů

Při otevření nového souboru si program zjistí od hudebního přehrávače ID3 tag a na základě informací o názvu písně a jménu interpreta se pokusí vyhledat nejvhodnější text. Pokud je tag chybný nebo slova zcela nevyhovují, je možné prohledat databázi ručně. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že databáze je velmi bohatá a obsahuje opravdu nepřeberné množství synchronizovaných textů. Dokonce zde lze i objevit mnoho textů od českých kapel. Je to díky tomu, že databáze je tvořena samotnými uživateli programu a texty do ní skrz něj může přidávat každý. Ostatní pak tyto texty mohou hodnotit a podle tohoto hodnocení mezi nimi poté vybírat při stahování. Všechny texty jsou po stažení uloženy do vybrané složky, případně i do tagu samotného souboru.

Výběr textu z databázeVýběr textu z databáze

Zobrazení

I v případě vzhledu je výběr dost široký. Celý program si můžete personalizovat díky skinům a poté si i přizpůsobit samotné zobrazování slov. Pokud vás omrzí vertikálně posouvaný text v okně, můžete vyzkoušet i mód jednoho řádku nebo filmových titulků a ke všemu ještě zapnout funkci karaoke se zvýrazněním právě zpívaného slova. Okno může být nejen průhledné a poloprůhledné, ale taky skrz něj můžete klikat myší, takže vám nebude ani v nejmenším překážet při práci s jinými programy.

Okno s textemOkno s textem

Tvorba vlastních textů

Jak jsem již zmínil, texty do databáze přidávají samotní uživatelé, stačí si k tomu pouze založit účet. A jak text vytvořit, případně jak ho synchronizovat s hudbou? Máte několik možností. Pokud už vlastníte soubor ve formátu LRC, například vytvořený v nějakém externím editoru, stačí zvolit Upload lyrics a text do databáze nahrát. Bude v ní ostatním k dispozici prakticky ihned. Pro ty, co ho chtějí teprve vytvořit, je k dispozici přímo v programu editor. Do něj buď nesynchronizovaný text vložíte, případně napíšete, poté si danou píseň pustíte a pomocí tlačítka nebo klávesové zkratky vložíte na každý řádek značku s časem, při kterém se má objevit při přehrávání. Tím máte hotovo, soubor stačí uložit a nahrát na server.

Editor textůEditor textů

Shrnutí

Minilyrics umí zobrazit synchronizované texty písní, disponuje jejich rozsáhlou databází a je s drobným omezením použitelný zdarma. Díky tomu je jednou z nejlepších alternativ v tomto oboru. Když k tomu připočtu vestavěný editor, integraci do mnoha přehrávačů a českou lokalizaci (která je dostupná na webu autorů), jedná se o velmi vhodný doplněk ke kterémukoliv hudebnímu přehrávači.

Hodnocení redakce:  95 %

Výhody:

  • rozsáhlá databáze textů
  • přizpůsobitelnost vzhledů
  • široká podpora hudebních přehrávačů
  • vlastní editor

Nevýhody:

  • vyšší cena plné verze

Článek Minilyrics - Texty písní vždy po ruce byl publikován 12. července 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Zdeněk Kasner. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...