Nastavení Wifi routeru aneb Vlastní bezdrátová síť krok za krokem

Tagy:  wifi, jak nastavit wifi, jak nastavit wifi heslo, nastavení wifi, wifi router, ap

Sponzorované odkazy

Nastavení Wifi routeru aneb Vlastní bezdrátová síť krok za krokem

Dnes bychom snad už v každé domácnosti nalezli nejeden přenosný počítač, ať už v podobě laptopu, tabletu a nebo chytrého mobilního telefonu. V souvislosti s tím roste i potřeba uživatelů po vedením neomezeném přístupu k internetu a tak se rozhodnou zařídit si vlastní domácí WiFi síť. Mnohdy však při tomto na první pohled jednoduchém úkonu narazí na množství překážek a právě proto si v dnešním návodu ukážeme jak správně nastavit WiFi router a zpřístupnit si tak doma luxus bezdrátového surfování.

Nastavení domácí bezdrátové sítě je opravdu jednoduchá záležitost.Nastavení domácí bezdrátové sítě je opravdu jednoduchá záležitost.

Situace je tedy jasná, z obchodu jsme si přinesli zbrusu nový WIFI router, ale co dál? Prvním krokem, který je nutné provést je router zprovoznit a připojit k počítači, tak abychom mohli pokračovat jeho nastavováním. Router tedy zapojíme do napájení, do zdířky označené nápisem WAN připojíme síťový kabel od internetu a jednu ze zbylých zdířek označených jako LAN (nebo také např.: PC) propojíme síťovým kabelem s počítačem. Nyní je možné začít s nastavováním. Další věc, kterou však musíme znát pro přístup do interface routeru je jeho IP adresa. Ta bývá uvedena v manuálu . Pokud však k manuálu přístup nemáme, je možné jí zjistit příkazem ipconfig v příkazovém řádku.

Nyní když známe požadovanou ip adresu, vepíšeme jí do panelu adresa v našem internetovém prohlížeči úplně stejně jako bychom vyplňovali URL adresu a potvrdíme. Otevře se dialogové okno požadující uživatelské jméno a heslo, které taktéž nalezneme (za předpokladu, že ještě nebyly změněny) v manuálu. Teď už bychom se měli nacházet v administračním rozhraní routeru a konečně můžeme začít opravdu nastavovat. Ještě než začneme je třeba si uvědomit, že každý přístroj může mít jednotlivé položky uvnitř rozhraní pojmenované odlišně, nicméně by se však nemělo jednat o výrazné odchylky a stejně tak i způsob nastavení by měl být až na drobné rozdíly pro všechny přístroje stejný. První věc, kterou je třeba nastavit je IP adresa (tuto položku nalezneme většinou pod Basic settings).

Podle poskytovatele připojení zvolíme buď statickou nebo dynamickou adresu. Pokud jsme zvolili statickou, je často třeba vyplnit její číselnou hodnotu (nebo ponechat stávající). Dalším krokem už je nastavení samotné bezdrátové sítě (to nalezneme pod položkou Wireless, Wifi apod…). Do pole Network ID (SSID) vyplníme námi zvolený název naší sítě a Channel nastavíme na možnost auto.

Dále už je třeba nastavit pouze zabezpečení, tedy tedy nastavit heslo pro naší wifi síť. Existuje více možností klíčování, které lze použít, ale pro naše účely by mělo bohatě postačit tzv. WEP zabezpečení. Zvolíme tedy možnost WEP a do položky WEP key vepíšeme námi zvolené heslo. Pokud byste však chtěli zabezpečení věnovat více času, můžete využít náš článek Zabezpečte si svou Wi-Fi síť!, který se zaobírá jednotlivými druhy klíčování více do hloubky.

Po uložení nového nastavení a restartování routeru už by vše mělo pracovat tak jak má. Pokud ne, je třeba zkontrolovat zda je vše správně zapojeno a projít znovu nastavení krok po kroku.

Článek Nastavení Wifi routeru aneb Vlastní bezdrátová síť krok za krokem byl publikován 17. července 2013 v 05.00 v rubrice Návody. Autorem článku je Jindřich Pevný. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...