Kam dát doma WiFi přijímač? Poradí aplikace Wifi Analyzer

Kam dát doma WiFi přijímač? Poradí aplikace Wifi Analyzer

Máte doma slabý signál, ale poskytovatel internetu se tváří, že na jeho straně je vše v pořádku? Problém může ležet opravdu někde jinde, třeba ve špatném umístění routeru nebo používání stejného kanálu, jaký používají sousedé – k tomu dochází v bytových domech poměrně často. Jak ovšem zjistit, kde je problém? Pomůže vám v tom mobilní aplikace.

Wifi AnalyzerWifi Analyzer

Nemusíte si zvát odborníka a platit jeho drahé služby, pomůžete si i sami, a dokonce k tomu nepotřebujete nic speciálního. Stačí vzít do ruky váš telefon či tablet se systémem Android a nainstalovat aplikaci Wifi Analyzer. Najdete ji zdarma na Google Play, funguje tedy pouze na zařízeních se systémem Android.

Úspěšná česká aplikace

Za aplikací Wifi Analyzer stojí český vývojář Adam Haken, její popularita však sahá daleko za hranice ČR – byla přeložena do 16 jazyků. Adamovi se podařilo vytvořit jednoduchou aplikaci řešící problém, který má spousta uživatelů. Aplikace nabízí jednoduché rozhraní, nevyžaduje žádná zbytečná oprávnění a podporuje obě pásma (2,4 GHz a 5,0 GHz). Funguje na zařízeních s Android 6.0 a novějším.

Udělejte si přehled o Wi-Fi sítích kolem vás

Co všechno Wifi Analyzer umí? Pomůže vám najít lepší místo k umístění Wi-Fi přijímače, zobrazí vám všechny informace o nalezených Wi-Fi signálech, zobrazuje vývoj síly signálu v čase.

Zkoumat Wi-Fi sítě v okolí je sice hezké, můžete si zobrazovat MAC adresy směrovače, signál a vzdálenost, rychlost sítě, frekvenci i kanál. Nejužitečnější je však nástroj pro výběr správného kanálu vaší Wi-Fi.

Konec pomalé Wi-Fi ve vaší domácnosti

Existují dvě Wi-Fi pásma – 2,4 GHz a 5 GHz. Ve skutečnosti je však každé z těchto pásem ještě rozděleno na mnoho menších, jimž se říká kanály. Ideální je nastavit na vašem Wi-Fi přijímači takový kanál, který nepoužívají vaši sousedé. Právě v tomhle vám pomůže Wifi Analyzer. Kanály označí počtem hvězdiček a vám už pak stačí na přijímači pouze nastavit ten kanál, jenž je označen nejvíce hvězdičkami – na tomto kanále bude mít vaše domácí Wi-Fi nejmenší rušení.

Článek Kam dát doma WiFi přijímač? Poradí aplikace Wifi Analyzer byl publikován 29. dubna 2021 v 00.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...