ICQ - Vrátí se umírající legenda?

Sponzorované odkazy

ICQ - Vrátí se umírající legenda?

Jedná se o nejpoužívanější software určen pro instant messaging (IM), který existuje již od roku 1996. Za tu dobu vzniklo hned několik verzí. Jeho výhodou je jednoduché rozhraní, podpora jiných klientů a platforem, a že je jeho pořízení i používání z

Jak ICQ pořídit?

Nejrozšířenější IM software ICQ lze pořídit opravdu jednoduše a velmi rychle. Stačí si otevřít jakýkoliv internetový vyhledavač a zadat tři osudová písmena – ICQ. Vyběhne nám spousta webových stránek, kde jej můžeme pořídit. Nejlepší je zvolit oficiální stránku produktu a to www.icq.com/cz, ta obsahuje českou lokalizaci, proto se vám zde bude brouzdat velmi snadno. Jak jej budeme používat je jen a jen na nás.

Verze pro počítač

Nejnovější pc verze ICQ 8, má necelých 30 MB. Po jejich stažení a nainstalování je potřeba jednoduchá registraci, díky které dostanete ICQ číslo a zvolíte si heslo pro přihlašování, opravdu se nejedná o nic složitého. Číslo je devítimístné, stejně jako u mobilních telefonů, pokud se bojíte, že jej zapomenete, tak nemusíte, protože klient vám jej automatický uloží do volby rychlého přihlášení.

Náhled webové stránky pro ICQ v PCNáhled webové stránky pro ICQ v PC

Verze pro mobilní telefony

V dnešním světě chytrých telefonů je samozřejmostí užití ICQ také v této oblasti. Je podporován v zařízeních iPhone, Android, Java, Windows Mobile, Symbian, BlackBerry a Bada – tento široký výběr umožňuje uživateli svobodu, protože klient běží opravdu na každém chytrém telefonu. Pro jeho použití stačí zadat vaše telefonní číslo přímo do stránky, která vám vyběhne. Dále obdržíte bezplatnou SMS zprávu, na kterou kliknete a budete postupovat podle pokynů. Zprovoznění aplikace je opět velice rychlé a jednoduché. Náhled webové stránky pro ICQ v mobilním telefonuNáhled webové stránky pro ICQ v mobilním telefonu

Online verze

Existuje také online verze, do které se můžete připojit odkudkoliv, stačí mít aktivní internetové připojení. Jeho použití dosáhnete pouze jedním klikem, po kterém bude následovat napsání vašeho ICQ číslo a hesla. Pokud jej zadáte správně, tak po bleskové identifikaci si můžete opět psát se svými blízkými a nemusíte mít nic stažené na vašem kapacitním uložišti. Tato online verze lze dokonce umístit přímo na vaše webové stránky.

Náhled webové stránky pro ICQ onlineNáhled webové stránky pro ICQ online

Co vše ICQ nabízí?

V dalších bodech se zaměříme na funkce aktuálního ICQ 8. Psaní v reálném čase, nebo-li chatování zmiňovat jistě nemusím, s tím každý počítá, když si stáhne IM klienta. Právě proto si povíme o těch zajímavějších funkcích.

Videohovory

Na videohovory jsme zvyklí především u společnosti Skype, jak je již z titulku známo, tuto funkci ovládá ICQ. A to ve vysokém a kvalitním rozlišením obrazu (záleží na připojení) a líbivé úrovni zvuku. Tato funkce je zcela zdarma, stačí mít nainstalovaného klienta, webovou kameru a mikrofon.

Volání na pevné linky a mobilní telefony

Ano, opět tuto funkci nalezneme u Skypu, stejně jako u něj platí, že si uživatel musí zakoupit na ICQ kredit, což je možné pouze přes službu PayPal.

Propojení se sociálními sítěmi

Pokud nejste fanouškem chatu přímo na sociálních sítích, stačí si je jednoduše zavést do vašeho ICQ klienta. Mezi podporované patří Facebook a ruský Odnoklassniki s Vkontakte. Pochybuji, že někteří z vás vlastní zmíněné ruské soc. sítě, ale někteří uživatelé Facebooku tuto službu jistě vřele uvítají.

Odesílání souborů

Možná se ptáte, proč jsem zařadil odesílání souborů za zajímavou funkci. Je tomu z důvodu neomezené velikosti odesílaného souboru, jenž probíhá na bází P2P.

SMS

Možnost odeslání SMS zdarma přímo z klienta ICQ je možné, ale má to jeden háček… Jsou omezené a to tím, kolik vám přijde odpovědí z telefonů přímo do vašeho klienta. Za každou odpověď obdržíte další volné zprávy. Na SMS zprávy přepnete pomocí záložky SMS, zadáte číslo kontaktu a poté napíšete klasickou zprávu do stejného místa, jako je využito pro chat.

Emotikony

Každý IM klient má své originální emotikony, nebo-li smajlíky. Kromě těch klasických, jako :-), :-(, :-D, atd. nalezneme například roztomilá koťátka, nebo různé předměty jako prsten, boty, apod. Náhled na základní sadu emotikonNáhled na základní sadu emotikon

Motivy

Uživatelé mají také na výběr z několika předem vytvořených motivů, které změní jejich klienta přesně podle jejich chuti. Navíc je možné si je ručně nakombinovat a vytvořit tak originální vzhled.

Nálady

Každý uživatel si může napsat svůj status, který může okořenit obrázkem. Například, že studuje a zvolí obrázek knihy, nebo se koupe a zvolí obrázek kačenky.

Hodnocení redakce:  80 %

Výhody:

  • Je zdarma
  • Propojení s Facebookem
  • Časté aktualizace
  • Pád ICQ sítě neexistuje

Nevýhody:

  • Náročný pro starší počítače.
  • Byl používám především dříve

Článek ICQ - Vrátí se umírající legenda? byl publikován 18. září 2013 v 07.30 v rubrice Programy a Internet. Autorem článku je Tomáš Křenek. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...