Zálohování dat - Nejdůležitější je „zúčastnit se“

Sponzorované odkazy

Zálohování dat - Nejdůležitější je „zúčastnit se“

Počítačová data mohou být téměř nesmrtelná, pokud existují v dostatečném počtu kopií. Jenže – zálohovat na místní úložiště či do cloudu? Na tuto otázku je odpověď vlastně docela jednoduchá: zálohovat. Ve chvíli, kdy dojde k nehodě, budete vděčni za jakoukoli kopii svých souborů, ať už se nachází kdekoliv. Přesto je ale dobré mít aspoň nějaké základní povědomí o tom, co každá z těchto možností přináší. Proto v dnešním článku probereme, jak se co nejlépe zhostit této neoblíbené činnosti, o které každý ví, jak je potřebná, a přitom jí málokdo opravdu provádí.

V úvodu jsem problém cloud vs. místní disk odsunul na vedlejší kolej, ale určitě stojí za to se na něj podívat o něco podrobněji. Je nasnadě, že není žádné jednoznačné řešení. Vše záleží na aktuální situaci, na povaze ukládaných dat a z velké části i na osobních preferencích.

Místní úložiště

Ať už jde o externí harddisk, jiné PC nebo flash disk, určitě už každý z nás někdy zálohoval data na podobné zařízení. Je s tím spojena jistota, že víme, kde se naše data právě nacházejí a jak se k nim dostat. Dokud dokážeme dané zařízení ochránit (ať už z dosahu katastrof nebo před zvědavým spolubydlícím), jsou naše soubory relativně v bezpečí. Ale právě v tom je zároveň i kámen úrazu. Mít data zálohovaná na externím disku, který máme uložený na poličce vedle stolního počítače, není zrovna tím nejrozumnějším řešením. Například v případě krádeže si můžete být téměř jistí, že si zloděj odnese obojí najednou. Pro velké množství dat ale často není jiná možnost, protože toto řešení je zároveň tou nejrychlejší cestou, jak tato data zkopírovat v rozumném čase. Vhodným kompromisem může být tzv. Network Attached Storage, zkráceně NAS – tedy datové úložiště, které je připojeno po místní síti LAN a může sloužit k ukládání dat pro více uživatelů najednou.

Úložiště NASÚložiště NAS

Duplicati

Zálohovat soubory prostým kopírováním není z mnoha důvodů zrovna nejlepší volbou. Pokud soubory ručně zálohujeme ve stejné podobě a se stejnou adresářovou strukturou, jak je máme uložené na disku, tak si k nim sice zjednodušíme přístup, ale dále už narážíme pouze na samé nevýhody – naše data jsou nešifrovaná (dostane se k nim kdokoliv), nekomprimovaná (i jedna jediná záloha se může docela protáhnout), okrádáme se tím o svůj čas a ještě tím máme všeobecnou tendenci na zálohování zapomínat. Proto pro ulehčení této činnosti bylo vyvinuto už mnoho programů. Jedním z nich je i Duplicati, se kterým vás nyní seznámím.

Duplicati – info o aktuální zálozeDuplicati – info o aktuální záloze

Tento software je multiplatformní, zcela zdarma (na rozdíl od většiny zálohovacích nástrojů, jejichž free verze přináší pouze omezené možnosti) a jedná se o neocenitelného zálohovacího pomocníka. Ať už plánujete zálohovat kamkoliv, Duplicati ví, jak na to. Zvládá běžné zálohy na externí disky, ale i na FTP servery, zálohování přes SSH a v zásobě má i několik online úložišť. Průvodce novou zálohou, který se objeví hned při prvním spuštění, vám pomůže nastavit složky, které chcete mít pojištěné, šifrování, které bude pro použito a nakonec i interval, ve kterém se bude záloha provádět. Můžete si i vybrat, kdy bude záloha pouze inkrementální (doplněna pouze o nové soubory) a kdy úplná. Dále se již o nic nemusíte starat, Duplicati se schová do pozadí a pravidelně ukládá vaše data do bezpečí.

Online úložiště

Ukládat data online je „in“. Často si už ani neuvědomujeme, kdy jsou naše data synchronizována do cloudu. Výhody? Jsou zřejmé na první pohled. Nemusíme se starat o to, kde máme naše data uložená. Je úlohou poskytovatele služby, aby své servery ochránil, a my se můžeme ke svým datům dostat kdykoliv, když získáme přístup k internetu. Ale stejně jako u místních úložišť, největší výhoda cloudu je zároveň i jeho největší slabinou. Připojení k internetu, nezbytné pro jakoukoliv manipulaci s daty, nás může omezovat svou rychlostí. Operace se soubory není tak přímočará a jednoduchá. A největším argumentem odpůrců cloudu je nemožnost kontrolovat, co se s našimi daty po jejich uploadu na server děje. Platí zde, že jakmile jednou něco nahrajete na internet, už to nikdy nesmažete. Zase na druhou stranu – jste vždy jen jedním mezi miliony uživatelů podobných služeb, takže je velmi pravděpodobné, že i vaše dokumenty jsou jen jedny z mnoha a nikdo se jimi zabývat nebude. Je jen na vás, jestli jste ochotni posunout hranice svého soukromí zase o malý kousek dál.

Google Drive, SkyDrive, Dropbox…

A pokud se tak rozhodnete, můžete si vybrat jednu z nepřeberného množství online služeb. Jednotlivá úložiště jsou si velmi podobná, proto se případný výběr bude pravděpodobně odvíjet od toho, které z nich se nejlépe dokáže propojit s dalšími službami, které používáte. Tedy pokud máte účet u Googlu, používáte G-mail a k tomu ještě vlastníte nějaké to zařízení s Androidem, nejbližší alternativou se stává Google Drive. Naopak s Windows Live účtem a telefonem s WP7 spíše oceníte integraci se Skydrive a kdo chce zůstat nezávislý na největších poskytovatelích, může si vybrat Dropbox, který poskytuje kromě desktop klienta také i aplikace do mobilních zařízení, takže se i v tomto ohledu vyrovná předchozím službám.

Kterou si vybrat?Kterou si vybrat?

Shrnutí

Dilema, kam zálohovat svá data, je nakonec nejlepší vyřešit pomocí zdravého rozumu. Na externí harddisk či síťové úložiště se vyplatí zálohovat data ve velkém a pravidelně, navíc zde můžete téměř bez obav ukládat i svá soukromá data a důležité dokumenty. Online služby jsou na druhou stranu omezené jednak rychlostí přenosu, jednak nižší kapacitou, takže se sem vyplatí ukládat data, která potřebujete mít neustále při ruce, či které potřebuje sdílet s ostatními. A kombinací obojího můžete dosáhnout ideálního systému, se kterým dokážete využít výhody obou přístupů a zároveň tím dokážete maximalizovat úroveň zabezpečení vašich dat.

Článek Zálohování dat - Nejdůležitější je „zúčastnit se“ byl publikován 22. listopadu 2013 v 05.00 v rubrice Programy, Internet a Technologie. Autorem článku je Zdeněk Kasner. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...