VLC vs. KMPlayer: Srovnávací test multimediálních přehrávačů

Sponzorované odkazy

VLC vs. KMPlayer: Srovnávací test multimediálních přehrávačů

Na dnešní článek jsem se opravdu těšil. Máme teda srovnání dvou asi nejznámějších a nejpoužívanějších multimediálních přehrávačů na českém trhu. Jedná se o VLC Player a KMPlayer. Jaké jsou mezi nimi rozdíly a co z nich dělá nejlepší programy na trhu? To vše a ještě více se dozvíte v dnešním článku, který se bude tímto zabývat. Přeji Vám příjemné čtení a doufám, že tyto programy začnete také využívat.

Co je VLC Player?

Jedná se o legální multimediální přehrávač, který je navíc multiplatformní. Dále se dá říci, že se jedná i o tzv. framework s otevřeným zdrojovým kódem, který přehraje všechny multimediální soubory, které znáte ze světa internetu. Mezi ně patří například formát DVD, zvukové CD, VCD a různé další podporující formáty, které můžete najít ve světě filmů. Možnost výběru skinu, respektive vzhledu.

Jaké jsou jeho hlavní přednosti?

Tento přehrávač je opravdu jednoduchý, až se dá říci, že primitivní. Navíc je výkonný a taktéž velice svižný. Zvládne přehrávat i nemožné, jako například jakékoliv soubory, webkamery, webové zařízení, streamy a dokonce i pevné disky. Mimo jiné přehraje většinu kodeků, které najdete na trhu (MPEG-2, MKV, DivX, MP3, WMV, apod.). V odstavci výše jsem zmiňoval, že se jedná o multiplatformní program. Co to přesně znamená? Přehrávač bez problémů funguje na všech operačních systémech (Windows, Linux a Mac OS X). Není potřeba žádné registrace, ani legalizace. Vše je absolutně zdarma, navíc bez reklam a bez sledování uživatele. A čím Vás zajisté zaujme? Dokáže převádět filmy mezi jednotlivými formáty a zvládá přenos přes stream, tedy internetové vysílání.

VLC PlayerVLC Player

Podpora video formátů

  • MPEG-1/2, DIVX (1/2/3) a MPEG-4 ASP, DivX 4/5/6, XviD, 3ivX D4
  • H.261, H.263 / H.263i a H.264 / MPEG-4 AVC
  • Cinepak, Theora a Dirac / VC-2
  • MJPEG (A/B) , WMV 1/2 a WMV 3 / WMV-9 / VC-1 1
  • Sorenson 1/3 (Quicktime), DV (Digital Video)
  • On2 VP3/VP5/VP6
  • Indeo Video v3 (IV32), Indeo Video 4/5 (IV41, IV51)
  • Real Video 1/2, Real Video 3/4

Moje hodnocení:  90 %

Co je KMPlayer a čím se liší od předešlého programu?

Jedná se o korejský multimediální (video a audio) přehrávač, který podporuje širokou škálu kodeků a formátů. Disponuje podobnými vlastnostmi, jako výše zmíněný VLC Player. Má plnou podporu nejrůznějších video formátů, jako například DivX, AVI, CD, SVCD, MPEG-4, DVD apod.

Jaké jsou vlastnosti programu?

Mezi standardní vlastnosti patří DVD přehrávání a mimo jiné zvládá přehrávat nekompletní a poškozené soubory. Podporuje zařízení WDM, což je připojení televize nebo webové kamery, dále pak kompresní soubory typu rar a zip. Ve videu je možné zobrazit nejrůznější grafické formáty jako například PNG, GIF, JPEG apod. V případě, že budete potřebovat rozbalit, a nebo přehrát formáty BIN, ISO, IMG a NRG, tak nebudete mít žádný problém. KMPlayer zvládne úplně vše! A dokonce na jedničku! Obsahuje široké možnosti nastavení přehrávání videa a jeho úpravu, případně nastavení.

KMPlayerKMPlayer

Podpora video formátů

  • AVI, MPEG-4
  • DVD, CD, SVCD
  • DivX

Moje hodnocení:  80 %

Závěrem

Výsledný verdikt je pro mě velice těžký, protože se musím přiznat, že využívám oba tyto programy. V případě, že pracuji pod Windowsem, tak preferuji přehrávač VLC Player, a když pracuji, případně surfuji pod Androidem, tak je pro mě jasná volba KMPlayer. Oba tyto programy mají své výhody a nevýhody, ale základ je stále stejný. Chcete-li kvalitní a moderní program, který Vám nebude zbytečně zatěžovat počítač a bude dělat jen to, co od něj budete chtít, nemůžete být nespokojení. Doporučuji Vám jednotlivé programy vyzkoušet a věřím, že aspoň jeden Vám utkví v paměti a budete jej blaze využívat i nadále.

Článek VLC vs. KMPlayer: Srovnávací test multimediálních přehrávačů byl publikován 14. dubna 2014 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Zbyněk Maier. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...