LibreOffice 4.2.2 - Souhrn novinek v aktuální verzi

Sponzorované odkazy

LibreOffice 4.2.2 - Souhrn novinek v aktuální verzi

Hledáte kvalitní program pro práci s daty a již nechcete mít nic společného s programy od Windows? Doporučuji Vám vyzkoušet volně šiřitelný program LibreOffice, který Vám nabízí podobné nástroje jako Windows jen s tím rozdílem, že je vše zdarma a podpora programu je na vysoké úrovni. Stačí stáhnout, nainstalovat a můžete s jednotlivými programy jednoduše pracovat.

Krátké představení programu

LibreOffice je opensource kancelářský balíček pro operační systémy Windows, Macintosh a Linux, který Vám může nabídnout až šest plnohodnotných programů pro bez problémovou práci s Vašimi dokumenty a hlavně daty. Skládá se z programu Writer (textový editor), Calc (tabulkový procesor), Impress (prezentace), Draw (kreslení), Base (databáze) a Math (formuláře). Výhodou programu je to, že se jedná o svobodný program, tudíž podpora programu je opravdu vynikající a hlavně je vše v češtině. Za vývojem tohoto balíčku stojí vše známá skupina, která v minulosti vytvořila i sbírku programů OpenOffice.

LibreOffice CalcLibreOffice Calc

LibreOffice Calc a Writer

Jedná se o multiplatformní, zdarma stažitelný a mnohojazyčný tabulkový editor pro práci s daty, tabulkami, grafy, čísly a různými dalšími podpůrnými funkcemi. Podporuje mnoho tabulkových formátů od méně známých až po klasiku od MS Excel (.xls a .xlsx). Standardně používá výchozí formát Open Document Format. LibreOffice Writer taktéž multiplatformní a mnohojazyčný textový program balíčku LibreOffice. Kromě standardních textových formátů podporuje navíc i formát MS Word (.doc, .docx) a nativní výchozí formát jakéhokoliv programu tohoto kancelářského balíčku je vždy stejný!

LibreOffice WriterLibreOffice Writer

LibreOffice Impress, Draw, Base a Math

Všechny tyto programy spadají do kancelářského balíčku LibreOffice. Jak již bylo sděleno výše, všechny tyto program jsou multiplatformní a mnohojazyčné a taktéž se jedná o opensource programy. Impress slouží pro tvorbu prezentací. Práce s programem je podobná jako u klasických Windows programů. Program Draw byl vytvořen jako alternativa na klasické kreslení, které je standardem ve Windows. Dále pak program Base slouží pro správu a tvorbu databází a na závěr Math je klasický program pro tvorbu formulářů.

LibreOffice BaseLibreOffice Base

Na závěr

Jedná se o plnohodnotnou alternativu komerčních programů, kterých je na našem trhu opravdu spousta. Dle mého názoru může snadno konkurovat i komerčním produktům MS Office. Pokud to srovnám v minulosti vydaným kancelářským balíčkem OpenOffice, tak se mi zdá, že tento balíček nabízí mnohem více funkcí, nástrojů a dalších vymožeností, která Vám zpříjemní komplexní práci na počítači. Neváhejte, stahujte a uvidíte sami! Věřím, že se Vám tento zdarma stažitelný program zalíbí a budete s ním naprosto spokojeni.

Moje hodnocení:  90 %

Dobrý freeware

Výhody:

  • Zcela zdarma
  • Česká lokalizace
  • Perfektní podpora uživatelů

Nevýhody:

  • Občasné problémy s OpenXML

Článek LibreOffice 4.2.2 - Souhrn novinek v aktuální verzi byl publikován 18. dubna 2014 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Zbyněk Maier. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...