LibreOffice 5.1 – Co chystá nová verze proti Microsoft Office?

Sponzorované odkazy

LibreOffice 5.1 – Co chystá nová verze proti Microsoft Office?

Kancelářský balík Libre Office je velice živý projekt a každých 6 měsíců přichází vývojáři s novou verzí a celou řadu novinek. Svůj původ v Open Office nezapře, ale díky vývoji vypadá svěžeji a lépe funguje. Je tak lepší konkurencí Microsoft Office. Co je konkrétně nového verzi 5.1?

Ze světa The Document Foundation a vývoje

Zatímco ve verzích začínajících číslovkou 3 se vývojáři zaměřili především na optimalizaci zdrojového kódu, ve 4. verzi přinesli řadu výrazných funkcí i pro uživatele. Pátá verze, o které jsme psali v naší recenzi nedávno, doznala vedle funkčních novinek především změny v uživatelském rozhraní a jeho vizáži.

Nové logo LibreOffice 5.1Nové logo LibreOffice 5.1

Vedle desktopové verze LibreOffice se můžeme těšit také na LibreOffice Online, který by měl být k dispozici v druhém kvartále toho roku. Vyvíjen je také mobilní LibreOffice pro operační systémy Android, který zatím umí dokumenty pouze číst a úpravy jsou v současnosti jen experimentálním stádiu. Nechybí samozřejmě podpora ODF (OpenDocument Format). Vývojáři se netají možností vydat LibreOffice také pro iOS. S Windows Phone ovšem v blízké době určitě nepočítají.

Hlavní novinky a cíle verze 5.1Hlavní novinky a cíle verze 5.1

Postranní panel dostává více prostoru

LibreOffice 5.1 přichází několik novinek v uživatelském rozhraní nejpoužívanějších programů, tedy ve Writeru, Calcu a Impressu. Příkladem může jít kompletně přepracovaná sada ikonek, které ztratily barvu a nesou se v duchu jednoduchého a plochého designu Windows 10. Některé nástroje navíc změnily svoji pozici. Přibyly také nové rolovací menu v jednotlivých programech sjednocující funkce, které dříve bylo nutné dohledávat zvlášť v různých nabídkách.

Nové ikonky a přepracovaný postranní panel.Nové ikonky a přepracovaný postranní panel.

Textový editor Writer má například nově rolovací menu Styly (Styles), které skrývá většinu nastavení stylu psaného textu, ale také jednotlivé funkce pro snadnou editaci a tvorbu nových stylů. Vedle toho je ve Writeru k dispozici praktická funkce, která při označení textu automaticky zobrazí dostupné nastavení a možnosti v postranním panelu. Novinky jsou v postranním panelu i pro jednoduchou editaci obrázků a jejich ořez. Jde vidět, že na postranní panel vývojáři kladou stále větší důraz.

Prezentace v Impressu a ukázka nových menu ve Writeru, Calcu a Impressu.Prezentace v Impressu a ukázka nových menu ve Writeru, Calcu a Impressu.

Tabulkový procesor Calc pro změnu nabízí nově rolovací menu List (Sheet) obsahující funkce pro přidávání a mazání sloupců a řádků, vkládání nových listů a jejich import z externích zdrojů, ale také třeba nastavení jejich zbarvení. Calc dále nabízí přehlednější práci s grafy. Díky tomu lze v postranním panelu snadno nastavit legendu, osy a další parametry.

Ořez obrázku již známe. Nyní ale přibyly nové možnosti.Ořez obrázku již známe. Nyní ale přibyly nové možnosti.

Impress, zajišťující tvorbu prezentací, také nepřišel zkrátka, neboť mu vývojáři nadělili nabídku Snímek (Slide), kde je možné přidávat, odebírat či skrývat jednotlivé snímky. Nachází se zde i nástroje pro editaci rozvržení a a designu snímků. Snazší nově bude práce se snímky s různorodou předlohou, tedy souhrnem rozvržení snímku a základních nastavení. Volba přechodů je zjednodušená a reorganizovaná pro snazší přehlednost.

Moderněji střizené uživatelské rozhraní.Moderněji střizené uživatelské rozhraní.

OpenDocument v britské a francouzské vládě

Vývojáři usnadňují uživatelům v LibreOffice 5.1 přístup ke cloudovým úložištím. Přímo z uživatelského rozhraní je možné přistupovat k dokumentům na SharePointu, Google Drive a Alfresco.

TIP: Jaký je rozdíl mezi formátem ODF (LibreOffice) a OOXML (Microsoft Office)?

Popularita formátu ODF (OpenDocument Format) stále stoupá a v současnosti je již standardem v britské a francouzské vládě. Tento formát využívá navíc také italské ministerstvo obrany.

Otevírání některých formátů Office Open XML z různých verzí Microsoft Office je stále jistý problém. Tvůrci LibreOffice často poukazují na nedodržování mezinárodních standardů ISO výstupních dokumentů z kancelářského balíku Microsoft Office. Tyto problémy poté zajišťují horší vzájemnou kompatibilitu, respektive přenos formátování dokumentů a dalších prvků.

Článek LibreOffice 5.1 – Co chystá nová verze proti Microsoft Office? byl publikován 10. února 2016 v 13.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...