Repasované notebooky a jejich výhody

Repasované notebooky a jejich výhody

Vyplatí se dnes kupovat repasovaný notebook, nebo je to dnes již přežitek? Máme na repasovaný notebook nějakou záruku? Dostaneme kvalitní produkt a nebo jen nějaký lacině zpracovaný stroj s odpadávajícími tlačítky a nefunkčními konektory? Pojďme se společně podívat, jaké výhody taková koupě repasovaného notebooku má a jakou kvalitu dostaneme.

Co je to vlastně repasovaný notebook a proč ho koupit?

Repasovaný notebook je takový notebook, který je již použitý, ale je renovovaný. Mnoho z Vás by mohlo odradit si koupit použitý notebook, ale proč? Repasované notebooky jsou notebooky, které byly ve své době špičkou na trhu. V portfoliích dnešních výrobců najdeme tak kvalitně zpracované stroje až v cenách okolo třiceti a víc tisíc. Jedná se zejména o notebooky Dell, Lenovo a v neposlední řadě o notebooky HP.

Tyto tři značky své notebooky mají zpracované tak kvalitně, že není problém již použitý notebook používat dál. Kvalitně zpracované šasi a použité technologie mnohdy předčí i ty dnešní levné plastové počítače. Takovým příkladem mohou být například notebooky Dell, které byly konstruovány z pevných lehkých slitin. Notebooky Lenovo oproti tomu zase používali titanová vlákna a gravitační čidlo pro ochranu pevného disku.

Jak je to se zárukou?

Záruka u repasovaných notebooků samozřejmě většinou není dva roky, ale i tak se můžeme o záruce bavit. Na většinu repasovaných notebooků je poskytována záruka kolem půl až jednoho roku. To ale není vůbec žádný problém. Podívejme se na to z trošku odlišné perspektivy. Pořídíme-li si notebook nebo i nějakou jinou elektroniku, většinou nám vypoví službu v záruční době dvou let. Pokud máme štěstí, tak nám vydrží daleko déle.

Když si tedy vezmeme, že repasovaný notebook má přibližně ty dva roky za sebou a my máme ještě půl roku záruku, znamená to, že notebook je plně funkční a po ty dva roky s ním s největší pravděpodobností nebyl žádný problém. Navíc jak již bylo řečeno, tyto notebooky jsou daleko odolnější a vydrží daleko víc než současné nové modely. Hlavním důvodem je, že se jedná o vyšší a kvalitnější modely. Je tedy docela možné, že repasovaný notebook nám vydrží daleko déle, než ten úplně nový.

Jakou značku repasovaného notebooku vybrat?

Důležitou informací, kterou jsme již částečně zmínili, ale dostatečně jsme se jí nevěnovali, je značka, kterou vybrat. Repasované notebooky HP jsou jistě správnou volbou. Firma HP má již tradičně kvalitní zpracování svých zařízení a nemusíme se tedy bát o jejich kvalitu. Dále se také často repasují notebooky Dell. Již jsme zmiňovali jejich šasi konstruované z pevných slitin.

Dalšími zástupci jsou repasované notebooky Lenovo taktéž díky kvalitnímu šasi a zpracování. V tomto případě již zmiňovaná titanová vlákna a gravitační čidlo, které dokáže posoudit, zda notebook padá díky gravitačnímu zrychlení. Pokud se tak stane, notebook sám odstaví pevný disk a zamezí tak jeho poškození a ztrátě Vašich dat.

Repasovaný notebook vs. nový notebook?

Nový notebook v dnešní době nemá skoro význam kupovat. Vezmeme-li v úvahu rychlí vývoj technologií a softwaru jedná se o takřka zbytečnou investici. Pokud chceme notebook používat ke kancelářské práci, surfování po internetu, e-mailovou komunikaci a podobné nenáročné operace, hravě nám postačí trochu lepší repasovaný notebook od ověřeného výrobce.

Zvážit koupi nového notebooku musíte, pokud chcete hrát nejnovější a nejnáročnější hry. I v tomto případě však raději doporučujeme stolní počítač, přeci jen notebook není pro hry učený. Stolní počítače totiž snadno rozšíříme o hardware, který potřebujeme.

Tak proč v dnešní době vlastně kupovat nové, když repasované notebooky hravě postačí? Někdo zkrátka potřebuje ten pocit, že má něco nového. Nám ostatním ale bezesporu bude stačit notebook repasovaný a navíc po funkční stránce věřím, že dostanete dostatečnou kvalitu.

Článek Repasované notebooky a jejich výhody byl publikován 15. dubna 2014 v 22.45 v rubrice PR články. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...