Návod: Nakupujeme na portále Aukro.cz

Sponzorované odkazy

Návod: Nakupujeme na portále Aukro.cz

Webový portál Aukro.cz se stává stále populárnějším a hravě převezl také portál Sbazos.cz. Stal se oblibou nejen obyčejných lidí, kteří chtějí koupit použité předměty za levnější cenu, ale také pro prodejce, kteří zde vystavují také úplně nové produkty. Je zde nespočet věcí z mnoha různých kategorií. Proto jsem se rozhodl provést Vás procesem od registrace, přes koupi, až po doručení.

Krok 1 – Registrace

V první části je potřeba se registrovat. To lze učinit z této stránky. Registrace na Aukro.cz je velmi jednoduchá. Na začátek zvolí zájemce typ účtu. Na výběr má mezi účtem soukromým a účtem podnikatelským. Rozdíl myslím není třeba uvádět. V našem případě zvolíme účet soukromý a vyplníme e-mail, heslo, datum narození a doplníme captcha kód, zobrazený na stránce. Nejprve však doporučuji přečíst obchodní podmínky spolu s ochranou osobních údajů. Poté zatrhneme potřebná políčka a netrpělivě čekáme na e-mail.

Příklad registračního formulářePříklad registračního formuláře

V okamžiku, kdy je e-mail na uvedenou adresu doručen, má uživatel 72 hodin na jeho potvrzení. To provede kliknutím na modře zvýrazněné pole „Potvrdit e-mailovou adresu“. V této fázi je registrace téměř hotová.

Vzhledem k tomu, aby měl prodejce větší jistotu, že při koupení produktu proběhne vše jak má, je dobré nechat si potvrdit také doručovací adresu. Ne všichni prodejci totiž schvalují prodej zákazníkům, kteří nemají ověřenou adresu, může se pak stát, že Vámi zakoupený produkt nedorazí. Potvrzení adresy bydliště lze provést kliknutím na moje aukro → Můj účet → Moje údaje. Poté vyplnit pole v osobních údajích a čekat na dopis od aukra. Bude v něm k nalezení aktivační kód, který se následně zadá do pole v kolonce Aktivační kódMoje Údaje.

Doporučuji uvést adresu trvalého bydliště. Doručovací adresa se dá při koupi produktu změnit vždy. Nyní je registrace hotová a následuje výběr produktu.

Krok 2 – Výběr produktu

Výběr produktu je velmi jednoduchý. Slouží k tomu vyhledávací okno, výběr kategorie, aplikace specifických filtrů, a podobně. Zájemce vždy nalezne, po čem touží.

Příklad vyhledávání na AukruPříklad vyhledávání na Aukru

Lze vybírat produkty použité, či nové. Všechny produkty by zde měli mít informace o samotném produktu, o jeho stavu, přiložené fotografie a také způsoby platby a doručení. Vzhledem k tomu, že vkládat produkty zde mohou přidávat také soukromé osoby, nebývá zde někdy uveden podrobný popis, fotografie konkrétního produktu, atd. Proto vždy doporučuji v případě nejasností kontaktovat prodejce. To lze učinit kliknutím na odkaz Položit prodejci otázku.

Krok 3 – Koupě produktu

Nakoupení produktu se dá rozdělit do tří možností. Tou první je systém přihazování. Systém přihazování funguje na principu klasické aukce. Zájemci přihazují vyšší a vyšší částky dokud nevyprší daný čas. Produkt si bere ten zájemce, který přihodil nejvíce. Při přihazování se nestrhává žádný poplatek.

Další možností je nákup pomocí Kup teď. S touto možností kupující ihned odkoupí produkt a nemusí čekat na skončení aukce. Poslední je kombinace obou dvou možností. Je tak jasné, že produkt je levnější při přihazování, než u Kup teď. Je tak na kupujícím, zda chce zkusit pořídit produkt levněji, nebo neriskovat a koupit ho za plnou cenu.

Přiklad užití kombinace Kup teď a přihazováníPřiklad užití kombinace Kup teď a přihazování

Krok 4 – Platba

Po výběru a koupi produktu přichází na řadu platba. Je na prodejci, které typy plateb bude nabízet. Na výběr je zde opět z několika možností.

PayPal

PayPal je velice dobrá elektronická peněženka, která je s minimálními poplatky. Platby přes PayPal mohou probíhat buď kartou, nebo pokud máte účet nabitý, tak pouze převodem z Vaší elektronické peněženky na peněženku prodejce.

Před platbou přes PayPal je dobré se registrovat. Registraci můžete provést na oficiálních stránkách. Je na výběr opět typ účtu a doplnění potřebných údajů. Při ověřování bankovního účtu je stržena zhruba stokoruna, která se následně objeví na PayPal účtu. Platby pomocí PayPal jsou okamžité a prodejce tak ihned ví, že jste již zaplatili a může produkt obratem poslat.

Internetové bankovnictví

Pokud je Vaše banka jednou z partnerů Aukra, můžete využít platbou online přes internetové bankovnictví. Jedná se o rychlý on-line převod, ve kterém se přihlásíte na svůj bankovní účet, kde budete následně odkázáni na platbu s již vyplněnými údaji. Pak stačí potvrdit platbu a je hotovo. Při tomto způsobu prodejce opět okamžitě ví, že je produkt již zaplacen.

Plaba kartou

Platba kartou je klasický systém placený, kde jsou vyžadovány čísla karty a také tři číslice ze zadní strany karty. Tato metoda je poslední platbou, která proběhne ihned. Kupující však musí mít požadovanou kartu (Visa/Mastercard).

Převodem na účet

Další standardní metoda platby, kdy kupujícímu přijde e-mail, obsahující číslo účtu, popř. variabilní nebo konstantní symbol a částku. Peníze pak pošle na uvedené a čeká, než prodejci na účet přijdou. Tato operace zpravidla trvá zhruba dva dny. Poslední volbou platby předem je pak také složenka.

Platba při převzetí

Do této kategorie spadá osobní převzetí, kdy se kupující musí dostat na požadované místo k uskutečnění platby a převzetí produktu. Někteří prodejci také umožňují platbu na dobírku. Tedy kupující platí dodavateli a to v okamžiku předání zásilky.

Krok 5 – Reklamace

Přijde Vám produkt, který jste si neobjednali? Zaplatili jste peníze, ale nic Vám nepřišlo? Přišel Vám sice správný produkt, ale stav nebyl takový, jaký byl uveden v popisu? Toto vše má aukro vyřešené a řeší to pomocí tzv. Programu ochrany kupujících.

Pokud se někomu stalo výše uvedené, je třeba reagovat reklamací na portálu Aukro.cz. Chcete-li podat protest, můžete nejdřív začít tím, že napíšete prodejci. Pokud se zhruba do sedmi dnů neozve, můžete se obrátit na Centrum sporů, kde je o Vás již aukro postará. Při provedení nákupu na aukro jste totiž „jakoby“ pojištěni proti podvodům. Při dodržení postupů Aukro proplácí 100% ceny zboží a to včetně poštovného.

Příklady zákazníků a jejich spokojenost s POKPříklady zákazníků a jejich spokojenost s POK

Díky tomu se tak při nemusíte bát, že byste mohli přijít o desetitisíce. Více informací o Programu o ochraně kupujících zjistíte kliknutím zde, nebo Kliknutím na odkaz Pro kupující na portále Aukro úplně dole.

Závěrem

Webový portál Aukro.cz je tak výborným místem pro nákup i prodej všeho druhu zboží. Je tím nejpopulárnějším v České Republice a obsahuje produkty všech kategorií. Díky Programu na ochranu kupujících se nemusíte bát nákupu.

Osobně Aukro používám již několik let a ještě jsem nenarazil na podvod. Mohu doporučit.

Článek Návod: Nakupujeme na portále Aukro.cz byl publikován 20. října 2014 v 05.00 v rubrice Návody. Autorem článku je Michal Havlík. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...