Glary Utilities 5 - údržba, oprava, čištění, aneb vše v jednom

Sponzorované odkazy

Glary Utilities 5 - údržba, oprava, čištění, aneb vše v jednom

Dnes se mrkneme na další čistič PC Glary Utilities. Tento sofware je nabízen zdarma a obsahuje dalších dvacet funkcí podporujících tuto činnost. Je hodnocen jako výborný. Podíváme se tedy, jestli je opravdu tak kvalitní.

Oceňovaný program

Glary Utilities je multifunkční prográmek pro správu, zrychlení a údržbu pro operační systémy Microsoft Windows. Produktem se pyšní vývojáři z Glarysoft a získali s ním nejvyšších pět hvězdiček na portále CNet.

Uživatelské rozhraní Glary Utilities 5Uživatelské rozhraní Glary Utilities 5

Umí tedy čistit počítač od zbytečností v systému i v podporovaných aplikacích. Dokáže PC zrychlit a vyčistit od chyb v něm uschovaných. Umí všechna různá zákoutí projít rychle a jednoduše pomocí údržby jedním klikem. K tomu mu dopomáhá přes dvacet nástrojů od registrů po správu celého systému. Nechybí ani průběžné automatické čištění nebo odstranění malware.

Funkce jedním klikem v akciFunkce jedním klikem v akci

Nespočet nástrojů

Nástroje Glary Utilities jsou rozděleny do několika kategorií, z nichž každá obhospodařuje jinou část systému. Jaké že to jsou?

Prvním odvětvím jsou registry. Program se postará o jejich pročištění a následnou defragmentaci. Je zde také možnost registry zálohovat nebo zpětně obnovit v případě nějaké chyby.

Další je místo na disku. Zde jsou zmíněné zbytečnosti od dočasných souborů, přes mazání koše, až po zbytečné soubory prohlížečů a jiných aplikací. Například Google Chrome nebo Windows Media Player. Navíc je zde přidán vyhledávač duplicit, prázdných složek a opravář zástupců.

V kategorii soukromí lze jednoduše odstranit choulostivé soubory a zamezit tak případné zneužití. Pomocí kodéru souborů je pak možno ochránit požadované soubory vlastním heslem.

Ovládání systému je k nastavení programů, které mají nebo nemají být spuštěny při startu Windows. Určitě znáte zdlouhavé načítání systému, než se načte vše potřebné. Zakázáním spouštění některých souborů také zvýšíte rychlost načítání. Pak zde nechybí správce procesů nebo správa služeb.

Samozřejmě vypisování a vysvětlování všech funkcí by nevystačilo na jeden článek a určitě by odradilo od čtení. Proto přidávám seznam použitelných nástrojů, zobrazených na obrázku.

Výpis všech dostupných nástrojůVýpis všech dostupných nástrojů

Vývoj

Glary Utilities se v současné době nachází ve verzi 5.X a za poslední verze byly upraveny hlavně technologie čištění k menší chybovosti a větší rychlosti. Rychlost by v nových verzích měla být až několikanásob­ně větší.

V poslední době se Glary Utilities dostává též na zařízení se systémem Android. Jedním klikem lze obdobně, jako u PC verze, vyčistit zařízení a dosáhnout větší rychlosti a více volného místa.

Ukázka použití Glary Utilities na AndroiduUkázka použití Glary Utilities na Androidu

Závěrem

Glary Utilities patří mezi ty nejlepší programy pro tyto akce. Obsahuje mnoho funkcí a může se tak stát jediným programem, který budete ke správě potřebovat. Při větších požadavcích nabízí Glarysoft také Pro licenci.

Patří mezi ty, které mohou používat znalci i úplný začátečníci. Základní nastavení nemaže žádné důležité soubory a začátečníkům vystačí dokonalý nástroj údržby jedním klikem.

Produkt je sice v češtině, ale v mém případě bylo zapotřebí nejprve češtinu nastavit. Kdo by si nevěděl rady, neváhejte mě kontaktovat.

Moje hodnocení:  93 %

Výhody:

  • Mnoho nástrojů
  • Čeština
  • Zdarma
  • Čistota jedním klikem

Nevýhody:

  • Může smazat důležité soubory

Článek Glary Utilities 5 - údržba, oprava, čištění, aneb vše v jednom byl publikován 29. září 2014 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Michal Havlík. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...