Zakládáme firmu – Jaký podnikový software vybrat?

Zakládáme firmu – Jaký podnikový software vybrat?

Informační technologie díky svému pokroku nabízejí stále širší možnosti na poli podnikového programového vybavení a na trhu existuje řada společností, které nabízejí komplexní řešení šité přesně na míru dané firmě. Jaké jsou možnosti?

Nejde jen o účetnictví

Řada lidí si pod pojmem podnikový systém představuje pouze účetnický software, které v této oblasti podnikatelům šetří mnoho práce a času. Ve skutečnosti však podnikový informační software obsahuje celou řadu velmi různorodých aplikací. Základní úkony sice program umí, ale jde především o komplexnost celého systému a možnosti jej efektivně zapojit do větší podnikové sítě. V podnikových informačních systémech se totiž vedle vlastního účetnictví mohou řešit náležitosti spojené se skladem, se správou firemního vozového parku či třeba propojení s docházkovým systémem. Komplexnost podnikových systémů dobře popisuje článek publikovaný na serveru BusinessVize.cz.

Přesně na míru

Důležitým krokem při výběru samotného systému je stanovení požadavků, které budete od budoucího systému očekávat. Je zbytečné, aby živnostník kupoval drahý systém pro velkou firmu, která potřebuje dostatečně robustní systém s velikou datovou propustností. Živnostník má jiné priority a požadavky a také může do systému investovat méně prostředků a neplatit za zbytečný nadstandard, který nevyužije.

Ekonomický systém, pod nímž se skrývá také účetnictví, musí být především efektivní pro své uživatele. Pokud firma nasazuje nový systém, školení zaměstnanců je nezbytnou součástí startu nového systému. Již při první prezentaci systému dodavatelskou firmou je možné ověřit si přívětivost a funkčnost celého systému. Poté se můžete rozhodnout, zda-li jste s řešením spokojení, nebo je nutné jít tak zvaně o dům dál. Vedle vlastní funkčnosti je dobré myslet do budoucna a systém dostatečně dimenzovat, případně řešit možnosti budoucího rozšiřování.

Modul Ekonomika z portfolia Saul IS v akciModul Ekonomika z portfolia Saul IS v akci

Reference mohou pomoci

Při výběru firmy, která vám zprostředkuje nový podnikový informační systém , mohou svoji významnou roli hrát také reference. Pokud nabízený systém, eventuálně služby dané firmy, využívají velké podniky, jako třeba banky či třeba průmyslové podniky, naznačí to nějaké informace o kvalitě nabízených produktů a služeb. Firma bez podobných referencí nemusí být špatná, ale také může být krokem vedle.

Článek Zakládáme firmu – Jaký podnikový software vybrat? byl publikován 30. listopadu 2014 v 21.45 v rubrice PR články. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...