Externí síťové datové úložiště – Zálohování i rozšíření prostoru

Externí síťové datové úložiště – Zálohování i rozšíření prostoru

Externí disk se možná hodí na zálohování fotografií v domácím prostředí, na pokročilejší a sofistikovanější úkony je ale již nevhodný. Na řadu tak přicházejí externí datová úložiště, která poslouží nejenom pro zálohování, ale i pro náročnější síťové operace s daty. Jaké jsou možnosti?

Externí datové úložiště

Co si pod pojmem externí datové úložiště představit? Jedná se o server s velkou datovou kapacitou instalovaných pevných disků, přičemž hlavním úkolem je poskytnout prostor pro odkládání záloh, či pro rozšíření datové oblasti, s níž přímo pracuje webová stránka, nebo jiná služba. Tento server je následně umístěn u poskytovatele server hostingu. To navíc znamená, že se datové úložiště nachází v klimatizovaných prostorách s dostatečně rychlou síťovou konektivitou a všemi bezpečnostními prvky pro ochranu dat. Uživatelé zařízení se tak nemusejí starat o provoz a servis daného zařízení, neboť se o jejich server starají technici poskytovatele služby.

Disková pole jako základ

Z hlediska konkrétní konstrukce, si pod pojmem externí datové úložiště můžete představit dvě varianty. Konkrétně vyhrazené úložiště využívající malých serverů NAS (z anglického originálu Network Attached Server). Ty obsahují disky připravené na nepřetržitý provoz a umožňují v jisté kombinaci zrcadlení disků, tedy zvýšení spolehlivosti datového úložiště. Další devízou jsou také hardwarové prostředky, které jsou vyhrazené jednomu uživateli. Nárazovým hromadným přístupům uživatelů tak může NAS dobře odolat.

Více disků, menší kapacita, ale vyšší bezpečnost. To je RAID 1 – zdroj Wikipedia.orgVíce disků, menší kapacita, ale vyšší bezpečnost. To je RAID 1 – zdroj Wikipedia.org

Druhou z možností jsou tzv. sdílená datová úložiště založená na velikých diskových polích. Zde jsou data uložena na diskovém poli, které je využíváno více uživateli. Nárazové hromadné přístupy tak mohou způsobit prodloužení odezvy, nicméně toto řešení poskytne dostatek diskové kapacity a je ideální nejenom pro ukládání záloh.

RAID 0 – jednoduché prokládání sice nezvýší bezpečnost, ale rychlost čtení ano – zdroj Wikipedia.orgRAID 0 – jednoduché prokládání sice nezvýší bezpečnost, ale rychlost čtení ano – zdroj Wikipedia.org

Úzká linka není problém

Vzhledem k tomu, že je server umístěn přímo u poskytovatele server hostingu, odpadá nutnost řešit dostatečně široké linky pro připojení k internetu. Tu totiž zajistí sám poskytovatel daného úložiště. Díky tomu jsou možné operace s daty v podstatě odkudkoli na světě.

Strach o bezpečí dat již není na místě

Ukládání dat není problém. Jiná je ale problematika spolehlivosti uložení, která je úzce spjatá s dlouhodobými zkušenostmi s konkrétními výrobci a technologiemi. A zpravidla s tím mají poskytovatelé server hostingu široké zkušenosti. I to je dobrý argument pro přenechání dat a záloh dobré službě, namísto nespolehlivého domácího, či firemního serveru. Jaké jsou ale konkrétně možnosti? Začít můžete třeba u společnosti Coolhousing.

Článek Externí síťové datové úložiště – Zálohování i rozšíření prostoru byl publikován 19. července 2016 v 09.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...