MiniTool Partition Wizard 9 – Pevný disk a jeho správa

Sponzorované odkazy

MiniTool Partition Wizard 9 – Pevný disk a jeho správa

Ptáte-li se, jak rozdělit pevný disk, jistě hledáte snadné aplikace, které podobné úkony umožňují. Patří mezi ně i MiniTool Partition Wizard, který i přes některé nedostatky nabízí řadu možností jak pro nenáročné domácí uživatele, tak i pro správce serverových řešení. Co všechno umí v aktuální verzi?

Proč vlastně rozdělovat disk na více oddílů?

Každý pevný disk je spravován jedním, nebo více souborovými systémy, které vždy operují v jednom, či několika logických oddílech. Nezáleží, jakou technologii záznamu disk používá, tedy zda-li jde o SSD disk či klasický disk s magnetickým záznamem na rotující plotny.

U výrobcem předinstalovaného počítače je o rozdělení disků na více logických oddílů postaráno. Největší prostor potom dostává uživatelský a systémový oddíl. Další oddíly obsahují data se zálohou systému, nebo také s ovladači hardwaru a dalšími nástroji pro správu. Některé zmíněné oddíly bývají často skryté a ze souborového správce uživateli nepřístupné.

Integorvaný nástroj pro správu disků ve Windows leckdy nemusí stačit.Integorvaný nástroj pro správu disků ve Windows leckdy nemusí stačit.

Obecně různorodých možností, jak rozdělit pevný disk, může cíleně využít i sám uživatel. Například při instalaci více operačních systémů na jediný pevný disk. Windows pracuje se souborovým systémem NTFS, zatímco linuxové distribuce (Ubuntu, Mint, Fedora atp.) nejčastěji s ext2, ext3 a ext4. Rozdělení může mít svůj smysl také při zálohování, či reinstalaci operačního systému. Například pokud rozdělíme fyzický disk na dvě logické jednotky, zvlášť pro uživatelská data a zvlášť pro systém, může být zmiňovaná reinstalace snazší, stejně jako zálohování dat, či systému.

Uživatelské rozhraní je přehledné, přestože není nejnovější.Uživatelské rozhraní je přehledné, přestože není nejnovější.

Rozdělení disků na příliš velký počet logických oddílů má samozřejmě i svá úskalí. Spojování a změna velikosti mohou přinášet řadu problémů a leckdy je nutná i reinstalace operačního systému. Přenos dat mezi logickými oddíly je pomalejší, neboť jeden a ten samý disk musí data nejprve přečíst, a následně zapsat.

Instalace bez reklam

Přestože Windows obsahuje ve všech verzích základní nástroj pro správu diskových oddílů, čas od času mu změna velikosti či přemístění oddílů může dělat potíže. K dispozici jsou tak řešení třetích stran, mezi které patří například MiniTool Partiton Wizard, který jsme recenzovali ve verzi Professional. Dostupná je i ořezanější verze Free, která umí všechny základní úkony, jako je změna velikosti, rozdělení, či třeba oprava zaváděcího protokolu operačního systému.

Instalace je doprovázena standardním průvodcem a nemusíte se obávat instalace nechtěných aplikací a pochybných nástrojů. Stejně jako celému programu, i instalačnímu průvodci chybí česká lokalizace. Ihned po instalace je ve vyšších verzích, včetně verze Professional, vyžadována aktivace prostřednictvím licenčního klíče.

Širokou škálu nástrojů pro správu disku doplňuje i kontrola špatných oddílů na disku.Širokou škálu nástrojů pro správu disku doplňuje i kontrola špatných oddílů na disku.

Partion Wizard umožňuje pracovat s oddíly FAT16, FAT32, NTFS, ext2 a ext3. Nechybí podpora RAIDu v různých konfiguracích. Přestože jde udělat bootovatelné CD, z něhož můžete nezávisle na operačním systému pracovat s oddíly, samotný program je dostupný pouze pro Windows ve verzi XP až 10. Na linuxové distribuce jej tedy nenainstalujete.

Komplexní informace o disku jsou k dispozici včetně klasického koláče o využití kapacity.Komplexní informace o disku jsou k dispozici včetně klasického koláče o využití kapacity.

Přehledně, ale ne v češtině

Uživatelské rozhraní Partition Wizardu je přehledné, přestože použitá barevná paleta již není nejmodernější. Již zmiňovaná absence češtiny ovšem může znamenat pro řadu uživatelů překážku, neboť neznalým zásahem při správě logických oddílů lze napáchat řadu škod. Důsledné zálohování před jakoukoli činností je tak opravdu namístě.

Rozložení ovládacích prvků je povedené a všechny základní činnosti jsou dostupné z horizontální nástrojové lišty. Pokročilejší prvky pak nabízí levý panel zobrazující také právě probíhající činnosti. Mezi zajímavé funkce Partition Wizardu patří například jednoduché přenesení operačního systému ze staršího disku na nový SSD disk. Výborná funkce, pokud výrobce nedodává vlastní migrační řešení. Vzpomenout musím i na různé kontrolní testy pevných disků, mezi které patří například kontrola špatných oddílů disku či kontrola souborového systému. Logické oddíly je navíc možné skrývat tak, jak to občas dělají i prodejci počítačů.

Změna velikosti logického oddílu.Změna velikosti logického oddílu.

Vyplatí se příplatek za verzi Professional?

MiniTool Partition Wizard nabízí jak ve verzi Free, tak i ve verzi Professional zajímavou alternativu k integrovaným nástrojům ve Windows. Díky možnosti tvorby bootovatelného CD může v lecčem nahradit také open source nástroj GParted. Verze Free umožňuje zpracovávat jen oddíly do 3 TB, což ve výsledku není největší překážkou. Verze Professional zvládá až 16 TB, ale stejně jako Free nepodporuje serverové verze Windows.

Otázkou na závěr zůstává, zda-li se verze Professional domácímu uživateli vyplatí. Hledáte-li náhradu za integrovaný nástroj ve Windows pro občasné použití, vystačíte si nejspíše se základní zdarma dostupnou verzí. Pokud častěji pracujete s oddíly na celé řadě systémů, může verze Professional posloužit dobře. Mimo jiné totiž nabízí nástroje pro práci s dynamickými disky, spojování více oddílů beze ztráty dat či třeba změnu velikosti clusterů.

Závěrem lze říci pouze jediné – nikdy nepodceňujte zálohování cenných dat.

Hodnocení redakce:  85 %

Výborný program

Výhody:

  • Přehledné uživatelské rozhraní
  • Přenos systému na SSD
  • Kontroly úložišť
  • Tvorba bootovatelného CD

Nevýhody:

  • Absence češtiny
  • Nepodporuje serverové verze

Oficiální web programu: PartitionWizar­d.com

Článek MiniTool Partition Wizard 9 – Pevný disk a jeho správa byl publikován 13. dubna 2016 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...