Jak vyřešit elektronické volby statutárních orgánů?

Jak vyřešit elektronické volby statutárních orgánů?

Do online světa se v posledních měsících přesunulo snad všechno včetně volby statutárních orgánů. Pro události tohoto typu je však třeba mít dostatečně zabezpečený systém, aby bylo online hlasování skutečně tajné a nenapadnutelné. V Česku se k tomu využívá online aplikace pro volby gReception VOTING – HLASOVÁNÍ.

Elektronické volby statutárních orgánůElektronické volby statutárních orgánů

Už mnoho let přes ni volí například Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně a několik dalších odborných společností. Nyní se pomalu přidávají i menší firmy, které v době covidové potkala online volba představenstva. Hlasovat mohou z pohodlí domova či pracovny.

Korespondenční volby by byly daleko dražší a složitější

Valné hromady, sjezdy a konference. Tohle všechno se muselo přesunout do online prostoru. Jak ale naložit s volbami? Korespondenční cesta by byla drahá kvůli poštovnému a tisku, ale hlavně náročná. Online hlasování je daleko snazší, přímočařejší a také rychlejší.

Vše je dokonale technicky zabezpečené, do tajné volby nemůže nikdo nahlédnout, systém je bezpečný a zcela uzavřený. K dispozici je kromě tajné volby i režim veřejné volby. Samozřejmě se dá nastavit omezení počtu kandidátů, váhy hlasů, kvórum podle stanov a mnoho dalšího.

Elektronické volby výboru, představenstva nebo předsedy jsou technicky jednoduché

Máte strach, že ne všichni voliči se zvládnou popasovat s online systémem? Tyto obavy jsou zcela liché. Online volba předsedy nebo představenstva je velmi snadná. E-mailem přijdou přihlašovací údaje (login a jedinečné heslo), které stačí zadat do systému. Pak už se volič dostane přímo k hlasování, ať už jde o online volby rady, komise, předsedy, představenstva apod. Zaškrtne, koho volí, volbu uloží a to je všechno. Vše je intuitivní, a kdyby byl přece jenom nějaký problém, je možné kontaktovat lidskou podporu.

Tajná volba představenstva nebo jiného orgánu může být spuštěna automaticky v daném termínu nebo manuálně. Spustit ji můžete sami, případně se o to může postarat administrátor gReception. Řešení gReception Voting je technicky jednoduché, a hlavně spolehlivé.

Článek Jak vyřešit elektronické volby statutárních orgánů? byl publikován 2. března 2021 v 00.00 v rubrice Technologie. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...