Co je identity management a jak firmě ušetří čas?

Co je identity management a jak firmě ušetří čas?

Identity management by se dal do češtiny přeložit jako správa identit a přístupu. V angličtině se často označuje jako IAM (identity and access management). Je to jeden z klasických firemních procesů, který usnadňuje správu digitálních identit. Stará se tedy o elektronickou reprezentaci osob či objektů v IT – pomáhá zajišťovat, kdo má kam přístup, přiděluje uživatelům správný SW atd.


Pro identity management jsou klíčové následující komponenty:

  • jak jsou v systému identifikováni jednotlivci,
  • jak jsou identifikovány role a jakým způsobem se jednotlivcům přiřazují,
  • přiřazování úrovní přístupu daným jednotlivcům či skupinám,
  • ochrana citlivých dat v systému a celkové zabezpečení.

Díky dobrému systému pro správu identit získá firma o všem tomto dokonalý přístup a řadu činností (např. založení účtu a nastavení práv) automatizuje.

Proč je identity management tak důležitý?

V každé firmě je třeba chránit její zdroje a informace. Ty by se mohly dostat do špatných rukou třeba vlivem manuální chyby – při přidělování uživatelských oprávnění. Už tohle je tedy dobrý důvod začít se zajímat, co je identity management , a nějaký takový systém si ve firmě nasadit.

Kromě toho vám identity management dává možnost kontroly nad tím, co se v podnikové IT síti děje. A pozor, rozhodně nejde o něco, čím by se měly zabývat pouze velké firmy. Automatizace správy identit a evidence operací nad účty je důležitá pro společnost libovolné velikosti.

Hlavní výhody identity managementu

Stále si nejste jistí, proč byste do něčeho takového měli investovat další čas a peníze? Důvod je jasný: Ve finále ten čas a peníze totiž uspoříte!

Všichni uživatelé firemní IT sítě budou řádně ověřeni a získají odpovídající práva. Firma bude mít kontrolu nad přístupem uživatelů, sníží se riziko úniku interních dat. Nemusíte ručně přidělovat práva či software každému zaměstnanci. Splníte GDPR a další nařízení, protože bude snadné prokázat, že se o citlivé informace dobře staráte a nemá k nim přístup každý.

Ještě váháte? Podívejte se, jak na výběr identity manageru a změňte fungování IT infrastruktury ve vaší firmě ještě dnes.

Článek Co je identity management a jak firmě ušetří čas? byl publikován 16. března 2021 v 21.30 v rubrice Technologie. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...