Historie laserových tiskáren v krátkosti

Tagy:  tiskárny, laser, laserové tiskárny, multifunkce, IBM, Xerox, HP, LaserJet, tisk, print

Historie laserových tiskáren v krátkosti

Již jednou jsme v našem magazínu psali o historii tiskáren. Jednalo se o inkoustové tiskárny, které jsou stále velmi rozšířené především v domácnostech a menších kancelářích. I ty jsou ale dnes vytlačovány laserovými tiskárnami, protože dnes mohou laserové tiskárny nabídnout relativně slušné ceny. Pojďme se podívat na historii laserových tiskáren.

70. léta – revoluce v mnoha odvětvích

Inkoustové tiskárny mají své kořeny v 70. letech. Jinak tomu není ani v případě laserových tiskáren. První vyráběná laserová tiskárna spatřila světlo světa v roce 1975 a pocházela z továren tehdejšího počítačového giganta IBM. O dva roky se k IBM přidala také společnost Xerox se svým modelem Xerox 9700. Jenže obě tyto tiskárny byly velmi prostorově a energicky náročná zařízení, která se používala jen k sálovým počítačům a v profesionální sféře. Domácnosti a menší kanceláře si o takové tiskárně mohly zatím nechat zdát.

Situaci však posléze mění HP LaserJet, což byla revoluční tiskárna, neboť se vměstnala do rozměrů použitelných i v domácnostech. Psal se rok 1984. V tehdejší Československé socialistické republice se však podobný hardware nedostal vůbec do rukou běžného uživatele. Ono i shánění počítače byl pro běžného občana pouhým snem. Ale zpět k tiskárnám. HP LaserJet 8ppm měla přibližně 32 kg a stála horentních 3495 dolarů, což je i v dnešní době slušná částka. Její tisk také nebyl nijak zázračný. Uměla tisknout 8 stran za minutu ve velmi nízké kvalitě. Již v roce 1987 padá cena druhé série LaserJet o necelých tisíc dolarů níže. Došlo samozřejmě ke značnému zlepšení kvality, rychlosti i rozměrů. Již v červnu 1990 spadla cena pod 1000 dolarů. Barevné laserovky pro použití v běžných domácnostech se na trh dostaly začátkem roku 1991.

Multifunkce – dobrá a universální volba i s laserem

Dalším trendem v tiskárnách je bezesporu sjednocení několika zařízení do jednoho, nebo-li do multifunkce. Multifunkční tiskárny se skládají ze skeneru a tiskárny a umí pracovat v následujících třech režimech – tisk, kopírování, skenování. Tento trend je viditelný nejenom u inkoustových tiskáren, ale i u laserových. Cena laserových zařízení je jen o trochu vyšší než v případě inkoustových. Kvalita zatím není tak vysoká, jako kvalita inkoustových tiskáren ve stejných nebo podobných cenových hladinách.

Článek Historie laserových tiskáren v krátkosti byl publikován 2. října 2012 v 17.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...