Redakční systémy – Nezbytná součást moderního webu

Tagy:  redakční systém, jaký RS používat, nejlepší RS, joomla, wordpress, drupal, ke stažení, download, wordpress themes, wordpress vzhled

Sponzorované odkazy

Redakční systémy – Nezbytná součást moderního webu

Pokud chceme vlastnit či vytvořit opravu kvalitní webovou stránku, budeme muset znát redakční systém a vědět, jak s ním pracovat. Ten je dnes již nezbytnou částí každého solidního webu a obejdou se bez něj snad jen internetové vizitky či neprofesionální internetové stránky.

K čemu vlastně redakční systém je?

Redakční systém umožňuje komukoliv snadno měnit obsah internetové stránky skrze prohlížeč. Každý, kdo zná přihlašovací údaje, tak může vstoupit do administrace a přidávat nebo editovat (nejenom) články. Lze samozřejmě přidávat i multimédia jako obrázky či videa. Mnohé redakční systémy umožňují snadno měnit také vzhled nebo jen barvu stránky.

Takový zásah do stránky lze uskutečnit bez jakékoliv znalosti HTML, PHP a dalších programovacích jazyků. Vše je ovládáno pomocí rozhraní, které je většinou také v češtině. Uživatelé používající redakční systém mohou být rozdělení do několika úrovní, například administrátor, šéfredaktor nebo redaktor. Každý z nich pak bude mít přidělená jiná práva a redaktor tak třeba nemůže mazat.

Databáze Wordpress ThemesDatabáze Wordpress Themes

Wordpress

Wordpress je již dlouhodobě pravděpodobně nejrozšířenějším redakčním systémem na světě. Vyvíjen je pod licencí GNU GPL a pod svá křídla si ho vzala společnost Automattic, která stále pracuje na nových a nových verzích. Dle posledních statistik je vytvořeno pomocí Wordpressu více jak 15% všech webových stránek vůbec, což je opravdu velké číslo.

Obrovskou výhodou Wordpressu je rozsáhlá nabídka témat, což jsou jakési vzhledy. Ty lze jednoduše stáhnout z oficiálních stránek a přes rozhraní adminu je snadno načíst. Tímto způsobem kompletně změníme podobu celého webu a stačí k tomu pouze pár kliknutí! Tyto vzhledy navíc mají neotřelý ba přímo úžasný design a celá stránka tak vypadá velmi profesionálně. V současnosti (září 2012) čítá databáze Wordpressu více jak 1600 témat.

Dalším plusem je nabídka pluginů, které lze opět instalovat a ovládat skrze administraci. Lze tak stáhnout z tisíců pluginů nejrůznější věci, jako fotogalerie, kalendáře, zkrátka nač si vzpomeneme. Momentálně se počet pluginů pohybuje kolem 21 000. Wordpress je určen především masám, protože je s ním možné snadno a rychle udělat skutečně kvalitní web.

Joomla!

Dalším představeným redakčním systémem je Joomla!, což je stejně tak open source RS s podporou různých přídavků. Prví verze tohoto systému vyšla až roku 2005, ale byla téměř shodná s tehdejším Mambo 4.5.2.3. Změnil se tak pouze název. Joomla je rozdělena na odlišné verze. Ta první je nazvána Major a vychází první, jako největší změna oproti předchozí verzi. Následuje Minor, která již pouze vylepšuje kompatibilitu a funkčnost. Jako třetí se může, ale nemusí objevit verze Maintenance. Ta už pouze opravuje nalezené chyby, případně bezpečnostní problémy.

Oproti Wordpressu je Joomla! o něco složitější co se týče nastavení a instalace. Za to je ale Joomla! lepší co se týče správy uživatelů, má více možností a celkově toho zvládne více. O redakčním systému Joomla! jsme napsali již dříve velmi podrobný seriál, který si můžete přečíst zde. Najdete v něm vedle popisu jednotlivých funkcí a vlastností také různé tipy a triky na používání a instalaci.

Web postavený na JoomleWeb postavený na Joomle

Drupal

Drupal je další známý RS, který používají například oficiální stránky úřadu prezidenta Spojených států. To má samozřejmě své důvody a je patrné, že Drupal nemá čelit poměrně rozsáhlé konkurenci. Tento RS se pyšní vynikající přehledností kódu a otevřeností API. K dispozici dává stejně jako Wordpress jakési zásuvné moduly, které pak rozšiřují jeho funkce. Stejně tak disponuje mnoha tématy, kterých je sice asi o 40% méně než u Wordpressu, ale stále jich je dostatek. S Drupalem lze uskutečnit naprosto všechno, nač si vzpomeneme, ale zato je určen pro práci pokročilým uživatelům, kterým nevadí naučit se s ním pracovat.

Web postavený na DrupaloviWeb postavený na Drupalovi

Shrnutí

O tom, který redakční systém je celkově nejlepší, se vedou stále diskuze. Každý RS má své výhody a nevýhody. Wordpress díky své známosti nabízí ohromnou podporu jak na různých fórech, tak svými vzhledy a pluginy. Wordpress je zkrátka tím nejjednodušším řešením, stáhnout si můžeme tady. Joomla! je dá se říct kompromisem mezi Wordpressem a Drupalem, k dispozici je na tomto odkazu. Zbývá Drupal, který se zdá být řešením pro profesionály, aktuální verzi můžeme sehnat zde.

Článek Redakční systémy – Nezbytná součást moderního webu byl publikován 3. října 2012 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...