Dejte sbohem klasickým životopisům. Používejte LinkedIn!

Tagy:  Linkedin, Linked in, sociální síť, profesní síť, hledání práce, životopis, sociální síť, zaměstnání, hledání zaměstnání, práce, profesní život, CV, přijímací řízení

Sponzorované odkazy

Dejte sbohem klasickým životopisům. Používejte LinkedIn!

Při hledání práce je jedním z nezbytných předpokladů zaslání profesního životopisu. Neexistují žádné předpisy, jak takový životopis má vypadat, takže je logické, že mnoho aplikantů se snaží udělat svým životopisem nejlepší dojem a to nejen po stránce obsahové.

Americká parta inženýrů (mimo jiné mezi ně patří i výkonný prezident společnosti PayPal – Reid Hoffman) dostali již v roce 2003 nápad tento nešvar s prof. životopisy vyřešit, a proto založili profesní sociální síť LinkedIn.

Vaše životopisná nástěnka

V čem netradiční sociální síť LinkedIn spočívá? Jako na většině sociálních sítí si i zde vytvoříte svůj profil, kde vyplníte základní údaje a následně vytváříte obsah, který sdílíte s dalšími uživateli. Na Facebooku píšete statusy o tom, co děláte, sdílíte zajímavé odkazy nebo vámi pořízené fotky. Na Twitteru zase píšete krátké příspěvky o délce 140 znaků. Podobný systém profilů a sdílení funguje i u LinkedIn, ovšem v trochu jiném kabátě a s trochu jiným cílem.

Na rozdíl od ostatních sociálních sítí na LinkedIn vyplníte o své osobě co nejvíce informací, zejména těch profesních. Zveřejníte své předchozí pracovní zkušenosti a hlavně to, co umíte. Můžete připojit i osobní informace, jenže údaje o vašem osobním životě nejsou to podstatné.

Zjednodušeně řečeno, prostřednictvím sítě LinkedIn si vyrobíte jakousi virtuální nástěnku, okolo které chodí statisíce lidé hledající schopné zaměstnance do týmu. V profesní hantýrce se jim jim říká “headhunteři”, nebo-li lovci hlav.

Typický LinkedIn profilTypický LinkedIn profil

Běžte s kůží na trh

Jak už název odstavce napovídá, prostřednictvím LinkedIn jdete s kůží na trh. Z tohoto důvodu je nejlepší na svůj LinkedIn profil zveřejnit o sobě co nejvíce věcných informací a samozřejmě zvolit vhodnou profilovou fotku, protože i na vzhledu občas záleží.

V úvodu běžného profilu jsou zobrazené základní informace jako je samozřejmě vaše jméno, profilová fotka či případně současná pracovní pozice a dosažené vzdělání. Následuje tzv. průvodní dopis, na který se doporučuje klást velký důraz. Je to jakési shrnutí vaší dosavadní kariéry v celistvém textu. Otevřete průvodním dopisem dveře své kreativitě a “vyhrajte” si s jeho obsahem.

Následuje shrnutí zkušeností. Zde se objevují pracovní reference, podobně jako v klasických životopisech. Tato část vyžaduje preciznost také, protože poměrně velká část personalistů průvodní text přeskakuje a z důvodu úspory času se zaměří pouze na zmiňované shrnutí profesních zkušeností.

Stále sociální síť

I když LinkedIn na první pohled jako běžná sociální síť nevypadá, po bližším prozkoumání zjistíme, že LinkedIn má například s Facebookem mnoho společného.

Obdoba Facebookovské zdiObdoba Facebookovské zdi

Váš profil disponuje jakousi obdobou Facebookovské zdi, kde můžete sdílet zajímavé pracovní nabídky či například motivační články. V průběhu působení na LinkedIn navazujete takzvaná “spojení”. Má-li kolega nebo známý také profil na LinkedIn, máte možnost se s ním spojit a následně spolu komunikovat pomocí zpráv. Mimo jiné vaše kontakty ve spojení uvidí, co s nimi sdílíte.

Článek Dejte sbohem klasickým životopisům. Používejte LinkedIn! byl publikován 30. října 2012 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Adam Beránek. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...