PPv2 Speciální techniky – Dokonalá Postprodukce - 1. část

Tagy:  Stanislav Petera výuková DVD, naučte se s Photoshopem, Photoshop tutorial, Photoshop profesionální návod, Postprodukce fotografii, Úprava fotografií, lepší než Zoner

Sponzorované odkazy

Články v sérii

  1. PPv2 Speciální techniky – Dokonalá Postprodukce - 1. část
  2. PPv2 Speciální techniky – Dokonalá Postprodukce - 2. část
PPv2 Speciální techniky – Dokonalá Postprodukce - 1. část

Pokud své fotografie chcete dovést ke skutečné dokonalosti, je zapotřebí mistrovsky ovládat postprodukci. To sice není úplně jednoduchá záležitost, ale cestu vám znatelně usnadnit nová výuková DVD od Stanislava Petery – slavného fotografa a retušéra. Jako úplně první vám totiž přinášíme recenzi nejnovější série DVD s názvem PPv2 Speciální techniky. Proto neváhejte a čtěte dále!

Finální podoba fotografie ShaolinFinální podoba fotografie Shaolin

Úvodem

Pokud vás zajímají i jiné výukové DVD od Stanislava Petery, neváhejte a rozhodně si přečtěte naší recenzi řady Profesionální Postprodukce v2 zde a druhou část článku zde. Pokud vás zajímá spíše svícení scény, obraťte svůj zrak na recenzi výukových DVD Světlo: Kompletní edice zde. Příznivci Stanislava Petery se mohou také mohou těšit na rozhovor, který nám dle jeho slov brzy poskytne. Recenzi PPv2 Speciálních technik pro svou délku rozdělíme do dvou článků. Testovali jsme dvě DVD, z čehož má každé tři videa.

Téměř finální podoba fotografie BabičkyTéměř finální podoba fotografie Babičky

DVD #1 – Úvodní video

Nyní se ale již vrhněme na dnešní recenzi. Celá výuka začíná úvodním videem, ve kterém se dozvíme nutnou teorii, potřebnou pro další práci. Kromě toho zjistíme, že tato řada výukových DVD ukazuje práci od začátku až do konce. Neunikne nám tak ani jediná úprava. Krok po krůčku se naučíme, jak z obyčejné fotografie vytvořit fotografii profesionální úrovně.

PPv2 Speciální techniky navazují na řadu Profesionální Postprodukce v2, kde jsme se učili jednotlivé úpravy na několika snímcích. Ve Speciálních technikách proto není důraz kladen na jednotlivé úpravy a tyto techniky jsou prováděny bez většího komentáře (například ořezávání). Pan Petera zkrátka předpokládá, že ony techniky již z předchozí řady ovládáme. Fotografie na začátku vypadá zcela obyčejně a laika by nikdy nenapadlo, že z něčeho takového může vzniknout mistrovské dílo. Postupnými úpravami však takové výsledku skutečně dosáhneme. Úpravy přitom nejsou zbytečně precizní a nemusíme tak sledovat 20ti hodinovou práci. Všechny nové úpravy jsou průběžně samozřejmě slovně popisovány a tak divák vždy ví, jaká akce se přesně provádí.

Spojení zdrojových snímkůSpojení zdrojových snímků

DVD #1 – Babičky

Na druhém videu upravujeme fotografii dvou babiček, které zrovna v teple domova pletou. Dozvíme se, jak poskládat fotomontáž z několika fotografií a jak s nimi vytvořit co možná nejlepší kompozici. Pan Petera nám ukáže, jak se dělá profesionální maskování každého objektu. Uvidíme i několik oprav chyb, které (omylem) vznikly při předchozích úpravách. Je tedy vidět, že jakékoliv chybičky lze snadno opravit. Následuje podrobnější ladění celé fotografie. Musí totiž naprosto ladit, aby nepůsobila nepřirozeně.

Ořezávání fotografie BabičkyOřezávání fotografie Babičky

DVD #1 – Shaolin

Třetí a poslední video prvního DVD se zaměří na úpravu fotografi pocházející z exteriéru. I zde se bude jednat o pokročilou fotomontáž, kde budeme upravovat jednotlivé snímky, aby spolu následně ladily. Úprava kontrastu, barevného tónu i přesné ořezávání je tak samozřejmostí. Přitom se však podíváme i na některé nové techniky a tak se naučíme spoustu nových úprav. Zajímavé jsou zejména světelné efekty, dozvíme se kde je vzít i jak je přesně aplikovat. Poutavé je také žehlení skrčeného oblečení či úprava střihu pláště. A jakým pluginům v Photoshopu se raději vyhnout a jak pracovat s vrstvami? To a mnohem více se naučíme v tomto videu.

Zdrojový snímek ShaolinZdrojový snímek Shaolin

Příště

Co všechno je na druhém výukovém DVD, kde si DVD koupit a jak naše redakce celou sérii hodnotí, se dozvíte už v příštím článku, který vyjde co nevidět. Proto nezapomeňte sledovat www.swmag.cz.

Článek PPv2 Speciální techniky – Dokonalá Postprodukce - 1. část byl publikován 7. ledna 2013 v 05.00 v rubrice Návody. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...