PPv2 Speciální techniky – Dokonalá Postprodukce - 2. část

Tagy:  Stanislav Petera výuková DVD, naučte se s Photoshopem, Photoshop tutorial, Photoshop profesionální návod, Postprodukce fotografii, Úprava fotografií, lepší než Zoner

Sponzorované odkazy

Články v sérii

  1. PPv2 Speciální techniky – Dokonalá Postprodukce - 1. část
  2. PPv2 Speciální techniky – Dokonalá Postprodukce - 2. část
PPv2 Speciální techniky – Dokonalá Postprodukce - 2. část

V prvním dílu této recenze jsme si popsali náplň první disku. Pokud jste první část článku ještě nečetli, doporučujeme přestat číst a přejít na začátek celé recenze. Na druhém výukovém DVD od slavného fotografa** Stanislava Petery** nás stejně jako na prvním disku čeká nejdříve úvodní video nabité teorií. Následovat budou dvě delší videa, z čehož se každé věnuje práci s jednou fotografií, od skládání zdrojových snímků až po finální úpravy. Pusťme se tedy do toho.

Baletka – Finální fotografieBaletka – Finální fotografie

DVD #2 – Úvodní video

I druhé DVD začíná úvodní videem, které zasvětí diváka do teorie postprodukce a přípravy fotografie. Vysvětleno je také, jak se stále zlepšovat a posouvat své hranice pořád dál. Jak funguje pokročilý pracovní proces, ještě složitější fotomontáže a jak volit pózu či ohnisko objektivu již při focení? Proč fotit v exteriéru, přestože se pozadí nakonec vymaskuje? Odpovědi na tyto otázky jsou náplní právě tohoto videa.

Jogín – Finální fotografieJogín – Finální fotografie

DVD #2 – Baletka

První snímek zobrazuje baletku na kamenném zábradlí. Ve skutečnosti se však finální snímek skládá ze čtyř různorodých fotografií. Na disku se nejenom vše spojí a sladí dohromady, ale změní se také celé prostředí a přidají okrasné prvky. Naučíme se například prodloužit sloupy, zvednout strop nebo přestavět kus zábradlí. Stejně jako na prvním DVD, ani zde se nevyhneme barevnému tónování nebo vytvoření úplně nového světelného zdroje. Velká pozornost se také věnuje vytvoření celé řady odpovídajících stínů, jinak by fotografie působila přinejmenším uměle. Nechybí ani vytváření přirozených odlesků objektivu.

Baletka – zdrojová fotografieBaletka – zdrojová fotografie

DVD #2 – Jogín

Poslední video celé série pojednává o dosud nejsložitější fotografii. Jedna se o jogína sedícího v kouzelné, tajemné přírodě. Po složení všech zdrojových snímků se celá scéna kompletně přesvítí. Kvůli tomu se nutně musí znovu realisticky dodělat všechny stíny. Ani tentokrát se nevyhneme speciálním efektům, jako je třeba pokrývání stromu mechem. Laděním barev pak kompletně změníme atmosféru celého snímku. Podcenit nesmíme ani kontrast jednotlivých prvků, aby vynikalo pouze to, co potřebujeme. Pro maximální „šťavnatost“ se nesmí opomenout standardní zbraň retušérů – airbrush.

Přidávání mechu na stromPřidávání mechu na strom

Zpracování

Každé výukové DVD má délku kolem 4 hodin, což je tak akorát. Těšit se můžeme na skutečně kvalitní videa, rozlišení mají 1920 × 1080, takže jde dobře vidět každý nápis a každá nabídka. Stejně dobrý je i zvuk a výkladu pana Petery lze skvěle rozumět. Ke každému DVD je přidán přehrávač, takže videa zákonitě přehraje opravdu každý. A pokud chcete kroky na videu přímo opakovat ve svém Photoshopu, není to žádný problém. Na každém disku jsou totiž k dispozici všechny zdrojové snímky, stejně jako finální koláž. Tímto způsobem si všechny kroky mnohem lépe zapamatujete.

Baletka – vytváření světelného efektuBaletka – vytváření světelného efektu

Závěrem

PPv2 Speciální Techniky navazuje na předchozí řadu výukových DVD s názvem Profesionální Postprodukce v2. Proto nabízí prohloubení znalostí a technik, které jsou při profesionální postprodukci nezbytné. Na rozdíl od předchozí řady se však Speciální Techniky zaměřují na práci od začátku až do konce a my se tak naučíme všechny potřebné úpravy, díky kterým dovedeme obyčejnou fotografii k mistrovskému dílu. Pokud porovnáme neuvěřitelně drahou foto-techniku s cenou výukových DVD a podíváme se na dopad investovaných peněz vůči výsledné fotografii, zjistíme, že se koupě disků skutečně vyplatí. Proto nemůžeme jinak než PPv2 Speciální Techniky stejně jako předchozí série doporučit. Zakoupit si je můžete na oficiálních stránkách zde .

Výhody:

  • Kvalita obrazu a zvuku
  • Délka je tak akorát
  • Nízká cena

Nevýhody:

  • Nenabízí nic revolučního

%Naše hodnocení: 82%

Článek PPv2 Speciální techniky – Dokonalá Postprodukce - 2. část byl publikován 8. ledna 2013 v 05.00 v rubrice Návody. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...