Evernote – Spravujte svůj digitální obsah!

Tagy:  Evernote, poznámky, správa digitálního obsahu, správa poznámek, správa fotografií, synchronizace dat mezi PC a mobilem, správa mobilního obsahu, všechny data na jednom místě

Sponzorované odkazy

Evernote – Spravujte svůj digitální obsah!

Nastal čas představit si Evernote. Službu, která se postará o správu našich digitálních poznámek. Evernote zajistí nejenom správu našich poznámek, fotografií, audio nahrávek, ale zároveň je synchronizuje napříč všemi možnými zařízeními a tak máme vše vždy při sobě.

Synchronizace

Evernote lze implementovat téměř všude. Můžeme si jej stáhnout jako aplikaci pro Windows (včetně Windows 8) nebo Mac OS X. Bohužel uživatelé Linuxu mají zatím smůlu. Obdobné funkce si pak lze nainstalovat i přímo do prohlížečů Safari, Firefox a Chrome. Svůj osobní počítač však sebou nemáme všude a tak by mohl být problém zapisovat si své poznámky na cestách. Samozřejmě si i s tímto Evernote hravě poradí. Patřičnou aplikaci si totiž lze stáhnout také do Androidu, Windows Phone, iOS, BlackBerry. Výjimkou nejsou ani tablety. Mezi všemi zařízeními se data samozřejmě ihned synchronizují a tak máme odkudkoliv okamžitý přístup.

Aplikace na PC

Program nabízí hodně možností, takže po jeho prvním zapnutí je třeba se nejprve zorientovat. Nenechte se tak zmást prvním dojmem. Po pár minutách lze na vše snadno přijít. Levý sloupec slouží k navigaci mezi příspěvky různých zařízení, zobrazit však samozřejmě můžeme i zápisky ze všech zařízení najednou Prostřední sloupec je pak vlastně seznam našich poznámek. Konkrétní poznámka se zobrazuje v pravém, největším sloupci, který tak trochu připomíná slavný Word. Můžeme tam psát text, měnit font, velikost písma a ovládat další základní, ale i pokročilé funkce. Jediným kliknutím vytvoříme takovou poznámku, která může mít hned několik druhů vzhledu. Nechybí ani možnost přidat audio poznámku nebo nahrávku web kamery.

Mobilní aplikace

Otestovali jsme také mobilní aplikaci pro Android, abychom zjistili, zda je Evernote skutečně natolik všestranný, jak se tváří. Po několika dnech testování musíme uznat, že je aplikace skutečně přehledná a dobře navržená. Okamžitě lze nahrát zvuk, vyfotit fotografii nebo vytvořit poznámku. Velice rychlá je i synchronizace.

Prohlížeč

Pokud si do našeho prohlížeče stáhneme Evernote Web Clipper, díky kterému můžeme pomocí jednoho tlačítka zachytit cokoliv na právě zobrazené stránce. Může to být obrázek, text, celá stránka nebo jen URL adresa. Pokud například uložíme text stránky, budeme k němu později mít přístup odkudkoliv, přestože by daná stránka již nebyla online. Vše je zkrátka uloženo na našem účtu.

Premium

Pokud si službu opravdu zamilujeme, můžeme upragdovat na Premium, díky čemuž získáme více místa pro náš obsah, offline přístup k poznámkám, lepší podporu v případě problémů, zamknutí mobilní aplikace pomocí kódu a mnohem více. Cena se pohybuje okolo 130 korun za měsíc či 1000 korun za rok (což je samozřejmě výhodnější).

Lepší než papír?

Pokud si Evernote prohlíží někdo, kdo používá klasický diář a blog, vyvstává otázka, zda není tato digitální správa poznámek mnohem lepší. Na rozdíl od papírů umožňuje Evernote totiž vyhledávání. Můžeme tak mít třeba 400 poznámek, ale rychle nalezneme ten správný list. Digitální cesta je také ekologičtější, levnější a čitelnější. Bohužel je nutno uznat, že u Evernote si nemůžete být na 100% jistí přístupem. Stačí aby vypadla elektřina nebo internet a jsme ztraceni. Zrovna v době psaní recenze měl výpadek i samotný server Evernote, takže nebylo možné se přihlásit ani z PC, ani z mobilu. Pokud by jsme měli Premium účet, tento problém bychom samozřejmě neměli.

Hodnocení

Stručně řečeno, Evernote je v mnohém ohledu vynikající aplikací ke správé poznámek a informací. Chválihodná je také podpora většiny zařízení. Poněkud kontroverzní je vysoká cena produktu, bez něhož nemáme přístup k našim vlastním poznámkám v offline módu. Jakožto jeden z nejlepších systémů správy obsahu však musíme Evernote jednoznačně doporučit.

Naše hodnocení:  86 %

Výhody:

  • Přehlednost
  • Rychlost
  • Promyšlenost
  • Design

Nevýhody:

  • Bez premium není offline mód
  • Vysoká cena premium

Výborný program

Článek Evernote – Spravujte svůj digitální obsah! byl publikován 4. února 2013 v 05.00 v rubrice Programy a Internet. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...