Kam psát poznámky a školní zápisky?

Tagy:  Microsoft OneNote, Evernote, Školní sešit, poznámky, poznámka, elektronické poznámky, správce poznámek, zápisky, školní zápisky, online, notes, notebook

Sponzorované odkazy

Kam psát poznámky a školní zápisky?

Není v silách žádného člověka zapamatovat si vždy všechno. Postupem času většinu věcí, které by si člověk chtěl pamatovat například pro strýčka příhodu, stejně nakonec zapomene. Nemáte-li navíc zavedený nějaký systém, zapomenete i místo, kam jste si pečlivě poznamenané poznámky založili. Vzhledem k tomu, že nás obklopuje chytrá elektronika, proč nezkusit uchovávat všechny své poznámky, návody, tipy, recepty či školní zápisky v elektronické podobě. Můžete je tak například nosit s sebou kamkoliv jdete díky chytrému telefonu nebo přístupu na internet.

Asi nejčastější případ, určitě to znáte. Pošlou vás s lístečkem nakoupit a lístek necháte buďto rovnou doma, třeba na botníku, či ho vytratíte cestou. Podobně například študáci vědí, jak pracné je rozpomenout se, kam že dali zápisky z minulého týdne. Přitom existuje jednodušší a pohodlnější cesta. Zde je několik možností, jak organizovat své elektronické poznámky.

Microsoft OneNote 2010

Jestliže používáte kancelářskou sadu Microsoft Office, určitě vyzkoušejte aplikaci určenou právě k organizaci poznámek. OneNote je součástí verze pro studenty a domácnosti, pochopitelně není zdarma. Máte-li však zakoupené Office, nic vám nebrání využívat tuto výbornou aplikaci. OneNote je vhodný i pro začátečníky, protože je stejně jako ostatní aplikace kompletně lokalizován do češtiny.

Notebooky jsou děleny na sekce a ty pak na jednotlivé poznámkyNotebooky jsou děleny na sekce a ty pak na jednotlivé poznámky

Protože je OneNote součástí balíčku Office, pochopitelně těží z výhod těchto kancelářských aplikací. S obsahem lze pracovat stejně pohodlně jako ve Wordu. Vizuální styly, práce s obrázky, vkládání souborů, audio nahrávek, rovnic (editor rovnic), tabulek, ale i snadné kreslení pro rychlé náčrtky. Dokument lze pohodlně sdílet s více lidmi díky napojení na úložiště Skydrive a zvýrazňování změn jednotlivými uživateli.

Práce s OneNote je stejně jednoduchá jako s MS Word 2010Práce s OneNote je stejně jednoduchá jako s MS Word 2010

Zmínil jsem napojení na Skydrive. Nesmí tedy chybět automatická synchronizace poznámek (notebooků). Díky Skydrive lze poznámky otevřít a upravovat i v online verzi aplikací Microsoft Office. Díky mobilní aplikaci pro chytré telefony si můžete své elektronické poznámky nosit kamkoliv s sebou.

Evernote

Velice známá a vcelku populární aplikace pro správu poznámek. Evernote se nabízí jako bezplatná alternativa za výše zmíněný OneNote. Největším problémem pro méně zkušené uživatele může být anglický jazyk. Aplikace zahrnuje spoustu jazykových mutací, nicméně čeština mezi nimi není. Nicméně s českým pravopisem si aplikace poradí. Rozhraní programu rozhodně nepatří k těm přehlednějším. Prvních několik dnů budete pravděpodobně hledat tlačítko pro novou poznámku, atd.

Oproti OneNote jsou možnosti práce s obsahem omezené. Evernote nabízí základní práci s textem, velice omezenou pak s obrázky. Přiložit k poznámce lze rovněž obrázek, soubor, či zvukovou nahrávku. Praktické je ale štítkování (tagování) poznámek. Snadněji pak ve velikém počtu dat naleznete hledaný tematický okruh či samotnou položku.

Poznámky v EvernotePoznámky v Evernote

Pro rychlý přístup poslouží online webový editor na stránkách výrobce. Rovněž Evernote dokáže své poznámky synchronizovat na více zařízení. Stále s sebou můžete mít své poznámky díky mobilním aplikacím pro chytré telefony. V základu je aplikace zdarma s malou reklamou, placená verze odstraňuje reklamu a navyšuje měsíční diskovou kvótu pro data (zdarma jen 60MB).

 

Školní sešit

Na závěr jednu ryze českou perspektivní online službu. Školní sešit je, jak správně hádáte, online zápisníček poznámek do každé lavice. Na svědomí ho má kdysi mladý student Jakub Rož, který vytvořil tuto dnes už vcelku populární službu. Další důkaz toho, jak triviální nápad stačí k úspěchu.

Zápisky z jednotlivých předmětůZápisky z jednotlivých předmětů

Vzhledem k tomu, že se jedná o online službu, není třeba nic instalovat. Stačí se zaregistrovat buďto klasickým způsobem, nebo pomocí Facebooku. Poté vytvoříte sekce pro samotné předměty a vkládáte poznámky z jednotlivých vyučovacích hodin. K dispozici je primitivní formátování textu a možnosti náčrtku. Zápisky lze snadno vyexportovat do PDF či vytisknout.

Zápisky z hodiny fyzikyZápisky z hodiny fyziky

Služba Školní sešit se mi líbí. Pro základní školní zápisky typu dějepis a zeměpis více než dostačuje. Otázkou zůstává, jak se k novým technologiím postaví zkostnatělé školství.

--

Pokud hledáte spíše program pro tvorbu rychlých poznámek, můžete si přečíst náš starší článek.

Článek Kam psát poznámky a školní zápisky? byl publikován 24. října 2012 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Milan Herbig. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...