SoftMaker FreeOffice - nenáročné kancelářské aplikace

Tagy:  softmaker freeoffice, office, kancelářský balík, dokumenty, tabulky, prezentace, zdarma, softmaker, freeoffice, kancelář, text, textový dokument, tabulkový procesor

Sponzorované odkazy

SoftMaker FreeOffice - nenáročné kancelářské aplikace

Kancelářský SW je snad nutným vybavením každého počítače jak v zaměstnání, tak i v domácnosti. V této recenzi se proto podíváme “na zoubek” jedné sestavě kancelářských aplikací, které svým vzhledem a funkčností nápadně připomínají starší verzi MS Office. Má však šanci proti zaběhnutému standartu, který společnost Microsoft zavedla?

Představení a získání

Pro představení snad stačí uvést, že celý počin SoftMaker FreeOffice zahrnuje 3 základní aplikace pro práci s dokumenty. Jedná se o tyto prvky:

  • TextMaker sloužící k vytváření a úpravě textových dokumentů
  • PlanMaker nahrazující Microsoft Excel
  • SoftMaker Presentation pro práci s dokumenty prezentace.

Navíc doplňuji, že je celý projekt zdarma ke stažení i používání.

nástroj SoftMaker Presentationnástroj SoftMaker Presentation

Získání celého tohoto počinu však není obvyklým procesem, jak ho známe z dalších a podobných projektů patřící pod licenci freeware (volný software). Pro jeho získání a používání musíme totiž nejdříve provést jednoduchou registraci, která zahrnují vyplnění svého jména, e-mailové adresy a země původu. Na základě těchto údajů během okamžiku obdržíme e-mail obsahující vygenerovaný produktový klíč.

Pak již stačí stáhnout instalační balíček čítající několik desítek MB a spustit instalaci. Jako prvním krokem budeme dotázáni na výběr jazyka se seznamu, ve kterém však český jazyk zastoupen není. Aplikace tedy nebude v českém jazyce, takže je potřeba s tímto počítat.

výběr jazyka při instalacivýběr jazyka při instalaci

Přes další kroky se určitě “prokoušeme” velice snadno, stačí jen potvrzovat nabízené. Důležitou volbou však je možnost vybrat si, pro jaké typy souborů (přípony) bude SoftMaker FreeOffice primární aplikací.

výběr asociace formátů souborůvýběr asociace formátů souborů

Na závěr instalace a při prvním spuštění budeme vyzváni k vyplnění registrovaných údajů, které jsme obdrželi do své poštovní schránky.

SoftMaker FreeOffice pod lupou

Textová aplikace TextMaker vypadá skutečně jako z doby před X lety. Svůj jednoduchý design má snad jednu jedinou výhodu, že je velice nenáročný na výpočetní výkon. I na pomalém počítači disponující normálním OS Windows tak bude běhat velice svižně.

TextMakerTextMaker

V podobném duchu se “nese” i PlanMaker, totiž zástupce tabulkového editoru. Opět zde marně můžeme hledat pestré a graficky příjemné uživatelské rozhraní. Vše je laděno v pobledlé modré až šedé barvě, která optimismu nedodá.

PlanMakerPlanMaker

Nemusíme však mít strach, že by PlanMaker nebyl dostatečně funkčně vybaven, to určitě ne. Všechny základní i pokročilé funkce obsahuje, buňky lze bez problémů formátovat a ani další známé možnosti, vkládání objektů, řazení, tvorba grafů apod., mu nejsou cizí.

Prezentační nástroj SoftMaker Presentation už ani není třeba nijak popisovat, drží se na stejné úrovni, jako výše uvedené aplikace.

Jsme na konci

Ať se na SoftMaker FreeOffice dívám tak, či onak, nevidím důvod, proč by se měl stát primárním kancelářským softwarem snad u kohokoliv. Možná snad jen díky jeho nenáročnosti, ale co se týká funkčnosti, vzhledu a práce s ním, jsou tu určitě mnohem lepší výtvory.

Jedním z takových je i taktéž zdarma dostupný Kingsoft Office, o kterém bylo psáno již dříve v naší recenzi.

Hodnocení redakce:  40 %

Článek SoftMaker FreeOffice - nenáročné kancelářské aplikace byl publikován 28. února 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...