Corel PaintShop Pro X5 - Úprava fotogafií může být hračka

Tagy:  Corel PaintShop Pro X5 - Snadná úprava fotografií

Sponzorované odkazy

Corel PaintShop Pro X5 - Úprava fotogafií může být hračka

Firma Corel Corporation existuje již čtvrt století a za tu dobu vydala spoustu užitečného a oblíbeného software. Multimediální, kancelářské a hlavně grafické programy, které jsou nejznámější, a díky tomu je zná vysoké kvantum počítačových uživatelů. Již z názvu jste jistě poznali, že se v dnešní recenzi zaměříme na jeden z grafických programů a to PaintShop Pro X5.

Jak software obstarat?

Jelikož se jedná o komerční software, tak je potřeba investovat. Jeho cena je 69.99$, což je 1400,– Kč a je možné ho zakoupit na oficiálních stránkách Corel Corporation (www.corel.com). Ovšem je možné si stáhnout 30-ti denní trial verzi, která není nijak ochuzena o funkce. Právě tato verze byla použita pro sepsání této recenze.

Instalace

Po obstarání programu nás nečeká nic jiného než instalace. Ta je velice snadná a rychlá, díky tomu nezaskočí žádného uživatele žádným složitým krokem. Poté co si v angličtině prozkoumáte licenční podmínky a odsouhlasíte je, vyskočí nám další známý krok instalace – umístění na disku, možnost ikony na ploše a jazyk, se kterým budete v programu pracovat. Bohužel chybí česká lokalizace, proto jeho užívání může být ze začátku obtížnější. Nyní si stačí pár minut počkat a software máme nainstalovaný. Schází už jen jeden krok, abychom mohli Corel PaintShop naplno využít, a to zadání e-mailové adresy se zemí kde se chystáte program použít.

Po spuštění

Po úspěšné instalaci nás čeká samotné spuštění programu a následná práce v něm. Hlavní dominancí je tmavé pozadí, ve kterém jsou přehledně umístěny veškeré jeho funkce. Automaticky se vám načte složka obrázky, kterou můžete samozřejmě přepnout do vámi vybraného prostoru s obrazovými soubory. Obsahuje rychlou navigaci pro snadné vyhledání obrazů, jež chcete použít. Dále klasickou řádkovou nabídku, kde můžete soubory otvírat, ukládat, tisknout a tak dále. Pro nezkušené uživatele obsahuje též nápovědu, ale pokud nemáte alespoň základy anglického jazyka, nebude vám to příliš k užitku. Jedinou použitelnou nápovědou je tzv. Keyboard map, v překladu klávesové zkratky pro ovládání jednotlivých funkcí. Hlavní část ovládání je horní lišta s možnostmi Manage, Adjust a Edit. Po jejich výběru se rozhraní změní a nabídne odlišné funkce, ty si rozebereme v dalších bodech této recenze.

Hlavní ovládací panel

Již v předešlém kroku jsem zmiňoval hlavní část ovládání Corelu PaintShop Pro X5, pro připomenutí se jedná o tři položky: Manage, Adjust, Edit. Zkusíme si je blíže představit.

Manage

Slovo Manage se v překladu blíží výrazům ovládání, řízení, spravování, proto se není čemu divit, že je prvním na seznamu. Jedná se o hlavní řídící centrum samotného programu. Poté co si z dolní palety zvolíme obrázek, který budeme upravovat, máme celkem širokou škálu možností. V pravém panelu se nám zobrazí informace o souboru, jako název, velikost, atd. pod ním máme možnost rychlé úpravy obrazu, kde stačí dvojklikem potvrdit a obrázek se v tu ránu změní. K výběru máme zhruba stovku efektů k aplikování, to je výrazná výhoda tohoto software. Nemusíte provázet složité úpravy, stačí se proklikat nabídkou a vybrat si změnu, která je vašemu srdci nejblíže.

Rozhodl jsem se vytvořit malý příklad, na kterém si ukážeme jeden z libovolných efektů. Pro úpravu byl zvolen obrázek tygra, originál si můžete prohlédnout vlevo. Vpravo je obrázek, který prošel rychlou úpravou a to skrze efekt pojmenovaný Contrast more.

Adjust

Druhá položka ovládacího panelu nese pojmenování Adjust, v překladu sladit. Zde už máme paletu jednotlivých nástrojů, kde musíme ručně nastavovat a zkoušet námi potřebované atributy. Vybízí se možnost ořezu, nápravy červených očí, nebo honovacího štětce. V další řadě se jedná o světelné úpravy, kterými jsou jas, kontrast, sytost, atd. Jedná se ovšem o zkrácenou verzi, pouze o ty nejdůležitější prvky, které pro úpravu fotografie, či obrázku potřebujete. Jednotlivé ovládací prvky jsou propojené, položka Adjust nabízí rychlé úpravy skrze šablony. To je využíváno především poté, co si uživatel nastaví vše podle sebe a nakonec potřebuje dodat trochu šmrncu.

Edit

Poslední položkou je Edit, v překladu upravit. Jedná se o detailní úpravu obrazu s vysokou řadou funkcí, s tím, že některé jistě ani nevyužijete. Nyní to připomíná Adobe Photoshop, vlevo se nachází panel nástrojů, ve kterém najdete ořez, gumu, text, ale také přidávání nových objektů. Navíc umožňuje práci ve vrstvách, přesně jako zmíněný Photoshop. V horní liště se nám vybízí další panel funkcí, ve kterém můžete obrazy opět barevně sladit, použít šablony rychlé úpravy, efekty a odstartovat práci se zmíněnými vrstvami.

Závěr

Po kompletním vyzkoušení nového Corel PaintShop Pro X5 mám smíšené pocity. Škála možností je hezká, ale po jejím použití nedostanete výsledek, jaký byste očekávali. Z mého hlediska je tento software výborný pro úpravu fotek, ale pro návrh webových stránek, plakátů, či jiných rastrových produktů se opravdu nehodí. Za 1400,– Kč bych si ho stoprocentně nepořídil, existuje spoustu volně dostupných programů, které zvládnou tuto úlohu na jedničku.

Hodnocení redakce:  60 %

Výhody:

  • Rychlá a jednoduchá úprava fotografií
  • Příjemné rozhraní

Nevýhody:

  • Neodpovídající cena
  • Chybí čeština
  • Spousta funkcí, které nemají využití

Článek Corel PaintShop Pro X5 - Úprava fotogafií může být hračka byl publikován 15. dubna 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Tomáš Křenek. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...