Windows Blue Preview - Nový operační systém již letos?

Tagy:  Windows, Windows 8, Windows 8 Blue, Windows 8.1, Windows Blue novinky, Windows Blue vyhledávání, Windows Blue cena, Internet Explorer 11

Sponzorované odkazy

Windows Blue Preview - Nový operační systém již letos?

Koncem března vydal Microsoft oficiální zprávu o tom, že chystá velké vylepšení Windows 8, který byl uveden do prodeje na konci října minulého roku. Toto vylepšení má již své jméno a to Windows Blue, nebo Windows 8.1. Microsoft by se prý rád vrátil k původnímu číslování, které jsme mohli naposledy zaznamenat roku 1996 u Windows NT 6.0. Vylepšení bychom se mohli dočkat již toto léto, příští rok údajně Windows 8.2 a další rok údajně Windows 8.3, až po tomto tříletém cyklu by měl přijít Windows 9 (Tuto informaci je potřeba brát s rezervou, protože žádný oficiální zdroj to neuvedl). Nejedná se o zcela nový systém, pouze o jeho vylepšení – podobně jako jsme zvyklí u Service Packů.

O co tu vlastně kráčí?

Na zpravodajském webu DigiTimes se objevila zajímavá informace ohledně této aktualizace, mělo by jít o spojení počítačového a mobilního systému, který se promění do propojeného celku. Podle této zprávy by měl konkurovat známým kombinacím, jako iOS a MAC OS, Android a Chrome OS, nebo nová verze Ubuntu. Grafické rozhraní osmiček nese název Metro, ten by se měl oficiálně změnit na New UI, ovšem s tím, že logické ani grafické funkce by neměly projít radikální změnou. Vše by mělo být zachované a to s tím, že by mělo obsahovat rozsáhlejší uživatelské přizpůsobení pracovního prostředí a ikony by měly více využívat plochu displeje. Této možnosti by měli využít především uživatelé dotykových monitorů, ovšem to nijak nevylučuje lepší pohyb v systému běžným uživatelům. Z ohlasů po celém internetu je jasně cítit, že uživatelé nejsou příliš spokojení s Windows 8, dávají přednost staršímu bráškovi, sedmičkám – to se možná Microsoft snaží změnit a zapojí do toho tablety a smartphony. Z toho důvodu nastávají také změny uvnitř systému, měla by být snížena kapacita na disku, navíc samotné jádro by mělo být též zmenšeno. I přes snižování by se měl Windows Blue pochlubit vyšším a rychlejším výkonem a nižšími energetickými nároky.

Novinky

Koncem března unikla první funkční verze tohoto systému, proto se můžeme podívat na několik novinek, které přinese. Podle serveru Neowin.net, unikla tato verze z USA, s tím, že se jedná o 32 – bitový systém s 2,63GB v obrazovém souboru ISO.

Rozdělování obrazovky

Nabízí se možnost rozdělení obrazovky na více částí v jiných poměrech, než je tomu u klasických Windows 8. Podporuje dokonce až 4 rozdělené snímky, což nabízí možnost 4 spuštěných aplikací na jedné pracovní ploše, aniž bychom je museli přepínat sem a tam. Předpokládá se, že to bude využito především pro pracovní prostředí, kde je využíváno více monitorů zároveň – lidem, kteří využívají možnosti kamerových systémů napojených na monitory, by to mělo ušetřit značné peníze, tuto možnost by mohli též využít náruživí hráči počítačových her. 

Ovládání

Další změnou je pětice hlavních tlačítek umístěných v levém postraním panelu, mají v sobě skryté nové funkce – tlačítko zařízení nese volbu přehrání média, dále tlačítko sdílení umožní tvorbu rychlého screenshotu obrazovky. Uživatelé dotykových monitorů se také dočkají řady změn a to zejména nových ovládacích prvků. Pohyb prstem od spodní do horní části v úvodní obrazovce systému vyvolá seznam aplikací, stejný pohyb ovšem na ploše zpřístupní panel s desktopovými aplikacemi a nabídne rozdělení obrazovky a tím současného zobrazení více aplikací naráz. 

Přehledné vyhledávání

Jednou z dominantních funkcí je vysoce kvalitní vyhledávání, avšak nikoli skrze průzkumník Windows, ale přes Charm Bar, tzv. Šém. Tato novinka se objevila již v základní verzi osmiček, nabídka tohoto vyhledávání se vyvolala za pomoci najetí myši do jakéhokoliv pravého rohu obrazovky, nebo kombinací kláves Win + C. Poté, co jsem si přečetl spoustu zpráv zabývající se tímto vyhledáváním, tak s největší jistotou mohu prohlásit, že se jedná o největší inovaci ve Windows Blue. Na zlepšení vyhledávání pracuje tým, který vyvíjí stále víc a víc populární vyhledavač Bing. To je jeden z důvodu, že vyhledávání nebude prohledávat jednotlivé kategorie – Aplikace, Nastavení, Soubory. Místo toho bude možnost souhrnného vyhledání. Výsledky je možné filtrovat dokonce tak, že si vyberete příslušnou aplikaci, v níž má hledání proběhnout. Například pro poslech hudby zvolíte Windows Media Player a hledání se vám zaměří pouze na podporované soubory tohoto přehrávače. Největším skokem je to, že v postranním panelu budete mít odkazy, které byly vyhledány na webu

Internet Explorer 11

I když mezi uživateli není tento prohlížeč příliš oblíbený, tak je potřeba zmínit jeho novou chystanou verzi, v pořadí již jedenáctou. I přes jeho „neoblíbenost“ je stále na prvním místě mezi prohlížeči. Od deváté řady se uživatelské rozhraní příliš neliší, tudíž moc změn nečekejte. Hlavním plusem je snaha o vydávání nových aktualizací častěji, než tomu bylo doposud. Do Windows Blue bude integrován, stejně tak jako jeho předchůdce do Windows 8. S novými verzemi bychom měli počítat prý jednou ročně. Tak uvidíme, jak bude Microsoft všechno stíhat a zda se IE opět udrží na první pozici internetových prohlížečů, nebo bude poprvé za 15 let sesazen z trůnu. 

Kdy si budu moct Windows Blue vyzkoušet?

Podle informací z fóra Win8China.com bude před oficiálním vydáním zpřístupněna veřejná beta verze, stejně jako tomu bylo u sedmiček a osmiček. Měla by obsahovat všechny zmíněné novinky, které jste se dočetli o pár řádků výš. Více informací není známo, avšak nejpozději v létě se vše dostane na světlo světa. Z toho důvodu by měla vyjít zkušební verze o něco dříve, kdy tomu tak bude, to se necháme překvapit.

Jak je to s cenou?

Pořizovací cena od základních upgradovacích verzí by měla být stejná jako u Windows 8 a to od 2000,– Kč a výš. Ptáte se, proč je cena stejná? Protože s největší pravděpodobností bude pro majitele osmiček zcela zdarma. Prodej bude stále označen číslem 8, i když bude obsahovat nové rozšíření. Naznačuje tomu i dřívější vyjádření Tami Rellerové – vysoký počet prodaných systémů; skvělá reklamní kampaň; nejen pro uživatele PC, ale i tabletů; časté aktualizace. Zmíněná dáma zaujímá obchodní strategie Windows a celkový marketing a s velkým přesvědčením prohlásila, že Windows 8 tu s námi nějaký ten pátek zůstane.

Článek Windows Blue Preview - Nový operační systém již letos? byl publikován 6. května 2013 v 05.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Tomáš Křenek. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...