Nejlepší kancelářské balíky zdarma - Snadná práce bez poplatků

Sponzorované odkazy

Nejlepší kancelářské balíky zdarma - Snadná práce bez poplatků

I když se může zdát, že mezi kancelářskými balíky má Microsoft Office naprostý monopol, v oblasti IT máte jistotu, že alternativy naleznete téměř ke všemu. Nejinak je tomu i v tomto případě. Pokud i vy chcete zkusit něco nového, můžete začít právě nějakým z kancelářských balíků, o kterých se dočtete v následujícím článku. Hned na začátek pro vás mám dobrou zprávu – všechny jsou zcela zdarma.

Pro práci offline

Nejdříve se podíváme na ty z nich, se kterými můžete pracovat i bez připojení k internetu. Je jich celá řada, ale několik z nich převyšuje ostatní svými funkcemi, vzhledem nebo třeba rychlostí. Právě o nich bude nyní řeč.

Kingsoft Office 2013

Pokud se nesledujete novinky mezi kancelářskými balíky každý den, je dost možné, že jste o tomto ještě nic neslyšeli. Výjimku by mohli tvořit uživatelé Androidu, protože jeho mobilní verze se zde těší velké oblibě. Ale i zde, mezi programy pro desktop, si ho dovolím zařadit hned na první místo. Jako první totiž přichází s něčím, na co může nalákat mnoho současných uživatelů MS Office – ribbonem neboli pásem karet.

Kingsoft Office WriterKingsoft Office Writer

Toto rozhraní je obsaženo teprve od nejnovější verze 2013. Nejedná se o nic originálního, naopak – je to téměř do puntíku přesná kopie toho pásu karet, který známe. Ale zde je to významné plus, protože všechny funkce jsou přesně na svém místě a i nový uživatel se dokáže ihned zorientovat. Kdo má zájem, může si vzhled přepnout a používat standardní panely ze starších verzí.

Čím dále se snaží Kingsoft Office přesvědčit? Možná ještě více, než jeho vzhled, upoutá jeho vskutku až ďábelská rychlost. Doba otevírání hlavního je téměř nepostřehnutelná a v tomto ohledu překonává mnohonásobně veškerou konkurenci. Potěší i několik vychytávek, které v kancelářských aplikacích od Microsoftu nenajdete, jako například otevírání nových dokumentů v panelech nebo úprava řádkování a velikosti odstavce jednoduše pomocí posuvníků. S vestavěnými šablonami můžete také tvořit skutečně pohledné prezentace. Na druhou stranu určitě mnoho českých uživatelů odradí, že je program zatím k dispozici pouze v angličtině, takže v našich krajích nelze používat například kontrolu pravopisu. Můžeme ale doufat, že s jeho kvalitami se nějaký překlad v blízké době objeví.

LibreOffice 4.0 & OpenOffice.org 3.4.1

LibreOffice se zrodil jako odnož oblíbeného OpenOffice.org a dnes se již také jedná o známý open-source kancelářský balík. Podle některých svého původce předčí (například ve schopnostech při práci s Office Open XML souborů – .docx, atd.), ale je třeba říci, že bez detailního zkoumání rozdíl mezi těmito dvěma nepoznáte – oba používají téměř shodný zdrojový kód, proto zde také uvádím oba zároveň. Naleznete v nich původní rozhraní ve stylu Office 2003, které je plně lokalizováno do češtiny. Kromě tradičních tří součástí (textového procesoru Writer, tabulkového kalkulátoru Calc a nástroje pro tvorbu prezentací Impress) zde naleznete ještě další, jako vektorový editor Draw, aplikaci pro matematické vzorce Math a nakonec Base, což je obdoba Accessu určená pro práci s databázemi.

Nabídka aplikací LibreOfficeNabídka aplikací LibreOffice

Celkově se jedná o jeden z nejvíce propracovaných alternativních kancelářských balíků a pokud si vybíráte nějaký zdarma, je vysoce pravděpodobné, že si vyberete právě jeden z těchto dvou. Jeho výhodou je velká škála funkcí, podpora více platforem a také široké možnosti rozšíření. Na závěr dodám, že oba balíky existují i v portable verzi, takže se může jednat o vhodný doplněk pro váš flash disk.

V cloudu aneb s připojením k internetu

Možná ještě více příznivců, než přímí konkurenti MS Office na desktopech, si najdou alternativní kancelářské balíky online. Tím, zda jsou cloudové aplikace budoucností nebo ne, se nyní zabývat nebudu, ale přístup „odkudkoli a kdykoli“ je určitě lákavý. Jaké jsou možnosti zde?

MS Office Web Apps

Ano, i samotný Microsoft v podstatě nabízí bezplatnou odlehčenou verzi svého kancelářského balíku. K jeho používání potřebujete účet, který poté můžete používat i k dalším online službám této společnosti. Tato cloudová verze sice nepřetéká množstvím funkcí, ale na druhou stranu zde získáte plnou podporu ze strany Microsoftu, integraci se Skydrive a možnost spolupráce s plnohodnotnými Office aplikacemi. Vše je kompletně lokalizováno do češtiny a vzhled je přizpůsoben současné verzi 2013. K dispozici máte čtyři součásti – Word, Excel, Powerpoint a nástroj pro tvorbu poznámek OneNote.

Microsoft Web AppsMicrosoft Web Apps

Google Docs

Silným konkurentem mezi webovými aplikacemi je kancelářský balík od Googlu. Účet zde potřebujete také, pokud ho nemáte například z Youtube nebo jiných služeb, musíte si ho vytvořit. Hlavní okno každé z aplikací nabízí spartánský vzhled laděný do šedivé barvy, ve kterém toho na první pohled příliš nenajdete, ale dostatečné množství funkcí se skrývá pod nabídkami v horní liště. K základním třem aplikacím zde přibyly dvě další: Nákres, který je určen pro jednoduchou vektorovou grafiku a Formulář, díky kterému můžete plně využít cloudového potenciálu a vytvořit dotazník, který můžete dále sdílet po internetu. Vše je propojeno s webovým úložištěm Google Drive, které jednoduše dostupné třeba i z mobilních zařízení.

Tabulka v Google DocsTabulka v Google Docs

Zoho Office

Pokud z jakéhokoliv důvodu nechcete používat aplikace od předchozích dvou společností, můžete zkusit Zoho.com. K přihlášení můžete využít jak svůj účet z Facebooku, tak z Googlu, ale samozřejmě si můžete vytvořit i zcela nový. Získáte přístup k celé paletě různých aplikací, mezi nimiž nechybí chat, e-mail a kalendář. Pokud jde o kancelářské aplikace, tak k základní trojici zde dostanete navíc i možnost tvořit tzv. notebooky, neboli interaktivní plátna (známé třeba ze softwaru k elektronickým tabulím ve školách). Funkcí je zde ze jmenovaných online aplikací zcela jistě nejvíce, Zoho se zde téměř dostává na úroveň klasických offline balíků. U nabídky nástrojů Zoho používá svou vlastní filozofii, která je jakousi kombinací mezi pásem karet a panelem nástrojů. Našince ale opět zamrzí nepoužitelná kontrola pravopisu či tezaurus, protože vše je až na drobné výjimky v angličtině.

Zoho WriterZoho Writer

Závěrem

Pokud tvoříte kancelářské dokumenty na profesionální úrovni, s alternativními bezplatnými balíky uspějete jen s velkými obtížemi. Ale pokud nechcete příliš utrácet a přesto čas od času využít například textový procesor pro napsání povídky nebo tabulkový editor pro sestavení domácího rozpočtu, nemusíte sahat hluboko do kapsy a můžete si stáhnout nějaký z balíků nabízených zdarma. Cloudové aplikace pak pomůžou jako vhodný doplněk, pokud jste často na cestách a potřebujete mít ke svým dokumentům neustálý přístup. Stačí si pouze vybrat tu, který bude vyhovovat právě vám.

Článek Nejlepší kancelářské balíky zdarma - Snadná práce bez poplatků byl publikován 16. srpna 2013 v 05.00 v rubrice Programy a Internet. Autorem článku je Zdeněk Kasner. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...