Srovnání map - které jsou nejlepší?

Sponzorované odkazy

Srovnání map - které jsou nejlepší?

Ať už se chystáte někam cestovat nebo si cílovou krajinu pouze pořádně prohlédnout, nabízí se otázka, kterou z internetových map vlastně použít. Je lepší spolehnout se celosvětově používané mapy giganta Googlu nebo raději zvolit český výrobek serveru Seznam.cz? V tomto článku se pokusíme obě mapy srovnat a to hned v několika ohledech. Bitva Googlu a Seznamu právě začíná.

Google Sites – zobrazení náhodného zahraničního úsekuGoogle Sites – zobrazení náhodného zahraničního úseku

Jak na srovnání?

Nejdříve by se slušelo zodpovědět, jak mapy vlastně budeme srovnávat. V první řadě se podíváme, jak mapy vyhovují doma, tedy v České republice. A to jak při plánování tras, tak při hledání spojů skrze hromadnou dopravu. V poslední řadě se pak podíváme, jak konkurenti zvládají oblasti v zahraničí a na závěr pak vyneseme příslušný rozsudek.

Google Maps – zobrazení trasy spojů hromadné dopravyGoogle Maps – zobrazení trasy spojů hromadné dopravy

Jdeme!

Pokud se někam chceme vydat po vlastních nohách, je nejlepší si danou trasu pořádně prohlédnout. To lze přehledně učinit pohledem shora, kde Seznam i Google ukazuje prakticky to samé. Jejich mapy zřejmě pochází ze stejného zdroje, neboť všechny auta na silnici jsou naprosto totožné. Je tedy jedno, kam se podíváme. Pokud nám však na úspěšné cestě extra záleží, nejlepším řešením je trasu si projít pěšky. To už lze pouze s Googlem, který téměř celou ČR nasnímal svým speciálním vozidlem.

A co když chceme využít hromadnou dopravu? Oba testovaní zobrazili všechny hledané tramvajové či autobusové zastávky. Mapy.cz zastávky výrazněji značí a lze je tak rychleji a snadněji naleznout. Google ale zase jasně a zřetelně zobrazí všechny trasy jednotlivých spojů, což je v některých směrech o něco užitečnější.

Google Maps – procházení silniceGoogle Maps – procházení silnice

Jedeme!

Mapy zřejmě nejvíce využijeme při plánování cesty z bodu A, do bodu B, případně se zastavením v bodu C. Google ani Seznam neměli jeden jediný problém při vyhledávání jakékoliv adresy či trasy, byť ne úplně přesně zadané. Oba se dotazují, zda trasa může vést přes placené úseky a zda chceme nejrychlejší nebo nejkratší cestu. V dalších funkcích již nalezneme menší změny. Zatímco Google zobrazí, jaký provoz na jednotlivých úsecích aktuálně je, Seznam zase ukáže konkrétní opravované úseky. Co z toho je však lepší a výhodnější, bude spíše subjektivním názorem.

Mapy.cz – opravy tratíMapy.cz – opravy tratí

Za hranice a ještě dál

Název odstavce již napovídá, co nás čeká nyní. Ano, je to testování obou map v zahraničí. S Google Maps můžeme prozkoumávat celý svět a to až do neuvěřitelných podrobností. Zmapovaná je totiž nejen většina zeměkoule ze shora, ale díky autům Googlu se po spoustě ulicích můžeme i procházet a mít tak pocit, jakoby jsme zde skutečně byli. Pokud si stáhneme aplikaci Google Earth (více informací recenzi Google Earth ) , lze si dokonce ulice zobrazit ve 3D nebo můžeme rovnou prozkoumat širý a tajuplný vesmír. Google v zahraničí kromě mapy nabízí i informace o konkrétních podnicích, místech, počasí a dokonce i provozu. Není problém ani najít si online webkamery, skrze které danou oblast vidíme v aktuálním stavu.

Seznam bohužel v zahraničí propadá na plné čáře. Kromě Evropy a jejího okolí vůbec nezobrazí požadované úseky, a když už ano, jen skutečně velmi omezeně. Zde (bohužel) česká služba nemůže Googlu v žádném případě konkurovat.

Mapy.cz – omezené zobrazení světaMapy.cz – omezené zobrazení světa

Shrnutí

Světový Google má jednoznačně situaci v zahraničí pod kontrolou. V České republice pak nabízí některé funkce, které Seznam nemá. Jedná se zejména o zobrazení, jakými místy jednotlivé spoje hromadné dopravy jezdí nebo procházení míst z pohledu automobilu. České mapy.cz však na druhou stranu nabízí vcelku důležité zobrazení oprav silnic a tak nemusíme ani poslouchat rádio a hned víme, kudy by se nemuselo vyplatit vydat. Pokud však máme vybrat vítěze, bude jím zřejmě Google Maps, jelikož většinu funkcí navíc mají právě jeho mapy.

Článek Srovnání map - které jsou nejlepší? byl publikován 26. července 2013 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (4).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...