Yelp - Restaurace a hospody na jednom místě

Sponzorované odkazy

Yelp - Restaurace a hospody na jednom místě

Služba Yelp je největším serverem, který shromažďuje recenze restaurací a jiných podniků. Působí ve 22 zemích světach a od 11. července i u nás v České Republice.

O Yelpu

Firma Yelp byla založena roku 2004 a má za úkol pomoci lidem najít kvalitní a slušné podniky – restaurace, bary, ale také třeba kadeřnictví, či autoservisy. V letošním roce má na svém kontě přes 108 milionů unikátních návštěvníků a přes 42 milionu recenzí na zmíněné podniky. Ty mohou psát běžní uživatelé, stačí si založit bezplatný účet. Krom textu můžete přidat i fotografie služeb. Například chcete vychválit restauraci, vyfotíte hezky nazdobený oběd. Nebo nejste spokojeni s drinkem, co jste dostali u baru, tak jej můžete vložit přímo sem. Pro komunikaci se zákazníky si může též každý majitel, či manažer podniku vytvořit bezplatný účet a použít jej pro komunikaci se zákazníky. Tyto funkce dělají z Yelpu sociální službu. Peníze vydělává prostřednictvím prodeje reklam místním podnikům, které jsou na webu označeny jako reklamy na Yelpu. Zadavatelé těchto reklam nemohou nikdy nijak ovlivnit uživatelské recenze, mohou se „hájit“ pouze komentáři, smazat ani „podplatit“ službu nelze.

Jak se na Yelp dostat?

Na českou verzi služby se můžete dostat přes odkaz www.yelp.cz a to přes jakékoliv zařízené, které se dokáže připojit na internet. Tudíž není problém se podívat přes váš chytrý telefon, nebo tablet přímo před restaurací a zjistit zda má jít cenu dovnitř, či nemá. Stačí si stáhnout zdarma aplikaci, na zmíněném webu, která vám nabídne mapu, v níž můžete hledat podle kritérií, jež dovnitř zadáte, od města, přes adresu až po druh podniku a úroveň dosavad získaného hodnocení od uživatelů.

Hledání

Přehledný vyhledavač, do kterého stačí zadat, to co potřebujete např. pánské kadeřnictví, pizza, atd. a následně město, ve kterém chcete danou službu využít. Po vyhledání vám vyskočí seznam nalezených objektů s počtem hvězdiček, recenzí a adresou. Po rozkliknutí se vám dostane více informací.

Vytvoření účtu

Pokud chcete hodnotit podniky a přidávat své komentáře, jedinou cestou je založit si Yelp účet a to zcela zdarma. Nejedná se o žádnou složitou registraci. Stačí vyplnit jméno, příjmení, e-mail, heslo a vaše směrovací číslo. Nepovinnými údaji jsou pohlaví a datum narození. Poté vám přijde aktivační email a můžete vesele Yelpovat.

Proč mít účet?

Důvodů je hned několik, pokusím se je stručně a jasně rozebrat do několika bodů.

1. Hodnocení podniků

Pro tuto funkci je Yelp stvořen, proto je uvedena jako první. Pokud jste byli někde s nějakou službou spokojeni, nebo naopak zklamání, nebojte se podělit se o to s ostatními uživateli. Díky vám mohou objevit nová místa, která si oblíbí, nebo naopak budou vědět čemu se obloukem vyhnout. Pro lepší představu můžete přikládat také své vlastní fotografie, které mohou ostatní komentovat.

2. Přátelé

Ano, funkce přátel je zde přítomna taky. Pokud víte o tom, že váš kamarád, známý, tuto aplikaci také používá, můžete si jej přidat snadno do přátel. Díky tomu můžete sledovat, kde právě byl na jídle, nebo kde si nechal vyměnit kola na autě. Samozřejmě pokud to dotyčný do Yelpu napíše.

3. Zprávy

Uživatelům můžete psát také soukromé zprávy. To se hodí zejména k tomu, když není z recenze místa jasné, co bylo vlastně dobře, či špatně.

4. Fórum

Diskuzní fórum je opravdu na skvělé úrovni. Můžete hledat příspěvky podle druhu služby, nebo dokonce i podle města. V konverzacích můžete též objevovat nová místa, ale i psát připomínky na chybné názvy, či lokality, administrátoři Yelpu je do několika hodin zaručeně opraví.

Závěr

Tuto službu jsem si ozkoušel a musím říci, že mne velmi nadchla. Je to opravdu šikovný nápad, jak se podělit o dojmy z využití služeb. Pro majitele to musí být také výhodou, tedy pokud jejich podnik alespoň trochu za něco stojí a nesbírá jen negativní ohlasy. Neváhejte a zkuste Yelp na vlastní kůži.

Hodnocení redakce:  85 %

Výhody:

  • Skvělý nápad
  • Obsáhlá databáze
  • Nic to nestojí
  • Přispívat může opravdu kdokoliv
  • Dostupnost

Nevýhody:

  • V České Republice se jedná o neznámou službu

Článek Yelp - Restaurace a hospody na jednom místě byl publikován 9. října 2013 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Tomáš Křenek. Pro diskusi slouží komentáře (4).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...