iOS7 – První dojmy

Sponzorované odkazy

iOS7 – První dojmy

Ve středu 18. září se lidé po celém světě konečně dočkali vydání nejnovějšího operačního systému Applu – iOS 7. Jedná se o vůbec největší změnu vůbec, která potkala hned několik zařízení. Zaboduje Apple bez Jobse?

Jelikož Apple uvolnil iOS7 ve stejný čas pro celý svět, přetížení serverů bylo prakticky jisté. A taky se tak stalo. iTunes oznamoval, že předchozí verze je aktuální, iPhony pak o nové verzi věděly, stahování se však neustále zastavovalo, případně rovnou přerušovalo. Apple však zřejmě dělal, co mohl a tak po několika pokusech si nový systém mohl užívat prakticky každý. Vyplatil se ale vůbec boj o jeho stažení?

Fotoaparát a multitaskingFotoaparát a multitasking

Vzhled

iOS vypadá od svého vzniku víceméně stejně. I tentokrát zůstal základ stejný (rozmístění ikon, plocha), ale velká změna je vidět na použitých barvách. Ty jsou mnohem výraznější, je použita i širší paleta barev, zkrátka jde o modernější, svěžejší vzhled. Právě vzhledu se však týká zřejmě největší kritika a mnohým uživatelům se nový design jednoduše nelíbí. Dle našeho názoru zde Apple poněkud skutečně přestřelil a pustil se do až příliš kontroverzního, nedecentního pole.

Ovládání

Základní funkce jako zapnutí/vypnuti wifi, tichý režim atd. jsou konečně dostupné i přímo z nové ovládací lišty. Stačí prstem jet zdola nahoru a uživatel následně jedním kliknutím provede, co doposud musel dlouze hledat v nastavení. Nechybí ani ovládání hudby nebo užitečných pomůcek jako je kalkulačka, odpočítávání nebo baterka. Lišta je (defaultně) dostupná i v aplikacích a její přínos je skutečně značný.

Oznamovací a ovládací panelOznamovací a ovládací panel

Funkce

iOS 7 přichází i se spoustou nových funkcí. Nové odemykání, nové oznamovací centrum rozdělené na dnes, všechno nebo zmeškané. Vynikající novinkou je i vylepšený multitasking včetně prohlížení náhledu otevřených aplikací a jejich uzavírání. Nyní uživatel pouze táhne prstem nahoru a aplikace se uzavře. To je vcelku rozdíl oproti obtížného trefování se do malinkatého křížku u předchozí verze. I nyní bohužel chybí možnost zavřít všechny aplikace najednou.

Nové (a lepší) je i prostředí fotoaparátu, kde je snadné přepínat mezi formáty, které právě chceme pořizovat. Nejzajímavější je zřejmě možnost v reálném čase vidět řadu filtrů, ze kterých si určitě vybere každý. Pořízené fotografie pak mají nové řazení dle kolekcí nebo času (např. roků). O přenosy se pak postará AirDrop, který přenese obrázky, videa, kontakty a mnoho dalšího.

Prohlížení obrázkůProhlížení obrázků

Prohlížeč schoval ovládací prvky, které se objeví jen při vyjetí k horní straně webové stránky. To je velice intuitivní a zejména u iPhonů se více místa pro web hodí. App Store odhalil novou kategorii pro děti a funkcí nejoblíbenějších aplikací v okolí (která v Ostravě neukazuje vůbec nic). Hledat iPhone je nyní mnohem chytřejší a nálezce (či zločinec) bude mít pořádné problémy. Po restartování, smazání zařízení iPhone stále vyžaduje uživatelské údaje, bez kterých je telefon prakticky nepoužitelný.

Nároky

iOS7 je k dispozici pro iPhone 4 a novější modely. My jsme systém testovali na iPhone 4S, na kterém je i po vypnutí Siri a dalších služeb postřehnutelné drobné trhání animací. Přestože to při běžném používání vůbec nevadí, jedná se o první narušení dokonalé plynulosti, kterou Apple vždy vynikal. Ještě větší problémy lze očekávat u modelu 4, naopak u iPhone 5 a novějších jede iOS naprosto bez problému. Sedmičku si užijí i iPod touch, iPad 2, iPad s Retina displejem a iPad mini.

Hodnocení

iOS 7 je velkým skokem. Dojmy z designu se velmi různí a tak těžko říct, zda se zde Apple vydal správnou cestou. Co se týče funkcí a ovládání, je iOS 7 (ve většině případů) pořádným vylepšením. Určitě vám doporučujeme nový systém stáhnout, pokud se vám nebude líbit, vždy se můžete vrátit k iOS 6.

Naše hodnocení:  88 %

Výhody:

  • Funkce
  • Ovládání
  • Efekty
  • Multitasking

Nevýhody:

  • Větší nároky
  • Barvy vzhledu

Článek iOS7 – První dojmy byl publikován 25. září 2013 v 05.00 v rubrice Technologie. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...