OS X Mavericks - Nový systém na počítačích Apple

Sponzorované odkazy

OS X Mavericks - Nový systém na počítačích Apple

Před dvěma lety vydal Apple OS X 10.8 Mountain Lion. Uběhl rok a máme před sebou již dalšího nástupce – OS X 10.9. Mavericks, který je k dostání jako upgrade zcela zdarma.

Jaké novinky a vylepšení nabízí?

Oficiálně byl představen na konferenci Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) mimo jiné také spolu s MacBook Air a MacBook Pro. Nejzásadnějším a dle mého názoru také nejdůležitějším zlepšením je nově upravené využití baterie: ubírá výkon skrytým aplikacím a tudíž výrazně prodlužuje výdrž baterie. Dále je třeba zmínit Apple Mapps, IBooks a záložky do Finderu, ale ty uvedu podrobněji níže.

Dle prozatímních hodnocení, funguje Mavericks stejně dobře jako Mountain Lion. Při prvním spuštění je patrná pouze změna pozadí (zelenomodrá vlna). V systému nicméně zůstanou původní obrázky, lze tedy měnit pozadí, na jaké jste zvyklí.

Aplikace iBooks – Čtu, Čteš, Čteme aneb Čtenářský klub iBook na MaverickuAplikace iBooks – Čtu, Čteš, Čteme aneb Čtenářský klub iBook na Mavericku

Aplikaci je již možné spustit i na Macu. V její knihovně se zobrazí knihy, které jsou již staženy, a to jak z iPadu, iPhonu nebo iPodu touch. K výběru je více než dva miliony knih. U takového množství mne napadá, jestli do výběru není zařazena i braková literatura…dou­fejme, že ne.

Čtení knih je snadné – stránky se otočí přejetím a obrázky se zvětší roztažením prstů. Lze mít otevřeno i více knih najednou a moci v nich tak vyhledávat, například během studia. Pokud si vytvoříme v knize poznámku, záložku či zvýrazníme určitou pasáž v knize, automaticky se importuje do dalších zařízení, takže je možné pokračovat ve čtení, například z iPodu.

Mapy

Ač nejsou tak kvalitní jako mapy od Googlu, i když využívají naplno grafický výkon Macu, stojí za zmínku.

Opět je tady vylepšení synchronizace. Trasu si lze naplánovat na Macu a poslat do iPhonu. Stejně tak se synchronizují záložky a poslední hledání. Všechna místa budou tedy po ruce. Samozřejmě zde najdeme vyznačené hotely nebo restaurace. Nesmíme také opomenout interaktivní 3D pohled.

Kalendář

Kalendář hodnotím velmi kladně, a to nejen vzhledově, zvlášť je vhodný pro uživatele, kteří potřebují organizovat svůj denní rozvrh.

aplikace kalendářaplikace kalendář

Hlavním plusem je přehlednost, nemusíme hledat svůj denní program ve změti malých okének. Pokud začneme psát do pole pro místo, inspektor nám navrhne adresu nebo bod zájmu. Dále se nám na mapě ukáže místo, kde se bude konat například schůzka, koncert nebo výstava a navíc nám spočítá dobu trasy, můžeme si tedy naplánovat časový rozvrh tak, abychom přišli včas nebo naopak o akademickou čtvrthodinku později. Kdybychom přece jen zapomněli na nějakou akci, připomínka nám to nedovolí. Předpověď počasí je samozřejmostí.

Vzhůru do Safari!

Z vlastní zkušenosti mohu napsat, že browser Safari mám mnohem raději než Internet Explorer. Již samotné rychlé načtení je velkou výhodou.

Co se týká nových aktualizací, je třeba zmínit nový boční panel na sdílení odkazů lidmi, kteří jsou na Twitteru nebo Linkedin a šetření s energií baterie, aby ji nevysávaly stránky, které si zrovna neprohlížíte či zbytečné plug-iny.

Webový prohlížeč SafariWebový prohlížeč Safari

Klíčenka na iCloudu

Tato funkce pro správu a ochranu hesel nabízí uchovávání hesel a uživatelských jmen, které jsou používány na webových stránkách a chrání je 256 bitovým šifrováním AES. Dokáže pracovat i s daty platebních karet.

Vícedisplejová aplikace

Zde mne nejvíce zaujal AirPlay display. Jednoduše řečeno, zatímco na HD TV můžeme sledovat například video nebo prezentaci, na Macu si můžeme o tom dělat poznámky nebo si psát s někým zprávy.

Oznámení a aktualizace

Se zprávami lze nyní interaktivně pracovat. Zobrazí se na displeji a lze na ně odpovědět okamžitě, nemusíme opouštět právě otevřenou aplikaci. Velmi dobrý nápad! Aktualizace (počasí, sport atd. …) se objevují, i když zrovna nepoužíváme Safari a oznámení o nových mailech nebo zprávách se aktualizuje i během naší nepřítomnosti.

Verdikt

To byl tedy výčet nejzajímavějších novinek či vylepšení Mavericksu. Zůstává ale otázka: upgradovat nebo neupgradovat?

Důležitým aspektem je, zda jste fanoušky Applu, protože pokud nevlastníte žádné Apple zařízení, bude vám synchronizace, (na kterou je kladen docela velký důraz), celkem k ničemu. Bohužel je zde možnost spojení právě pouze s jejich hardwarem. Navíc, zcela chybí dotykové ovládání. Pokud jste ale ctiteli nakousnutého jablka, Mavericks je dobrá volba. Ve spojení s iPodem, iPhonem a iPod touch skýtá velmi dobré možnosti a využití.

Hodnocení redakce:  60 %

Výhody:

  • Zajímavá vylepšení
  • Přehledný kalendář
  • Dobrý prohlížeč a s ním související zabezpečení

Nevýhody:

  • Slabší mapy
  • Využití jen pro Apple hardware

Článek OS X Mavericks - Nový systém na počítačích Apple byl publikován 3. května 2014 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Kamil Šivák. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...